Jousiaseita 1

Bågskyttevapen med stöd från Ungdoms-Leader

Jakt med bågskyttevapen har blivit vanligare i Finland under de senaste åren. I synnerhet ungdomar är fascinerade av hobbyn. Den nya jaktlagen som trädde i kraft den här hösten tillåter bågskyttejakt på stora djur. Rådjuret är ett stort djur som får jagas med jaktbåge.

Kusinerna Toni och Markus Lepistö som är medlemmar i jaktlaget Nerkoon metsästäjät ry i Kihniö, fällde Kihniös första rådjur med jaktbåge i september.
- Vi gick efter varandra i skymningen på en öppen åker utan något skydd, cirka 60 meter från rådjuret. Jag blåste i visselpipan och rådjuret började komma mot oss. Pulsen var säkert uppe i tvåhundra när jag sade till Tuomas bakom mig att han skulle skjuta rådjuret bakom min rygg så att djuret inte genast fattar vad det är frågan om och springer i väg, berättar Toni Lepistö.

Männen menar att jakt med bågskyttevapen skiljer sig från jakt med skjutvapen bland annat genom att man måste gå närmare djuret med en jaktbåge.

- Du måste känna till djurets beteende, utrustningens betydelse samt förstå vindriktningen.

Jaktbågen är ett effektivt vapen

- Till exempel vid ett test med sandfyllda hinkar går en gevärskula genom två hinkar och pilbågens pil genom fem hinkar. De som sysslar med bågskytte ska därför veta sitt ansvar och behålla sitt lugn och sin uthållighet, fortsätter Toni Lepistö.

Pilbåge och pilar för vuxna

Jaktpilarnas spetsar

Intresset för bågskytte bland Nerkoos jägare började i och med att Toni Lepistö skaffade sig ett bågskyttevapen för ett år sedan. Markus blev så inspirerad av detta att han en vecka senare köpte ett bågskyttevapen av kihniöbon Antti Mäkipää som har vunnit guld i bågskytte-FM.

- I Kihniö finns ett tjugotal som sysslar med bågskytte. På axeln Virrat-Kihniö-Parkano saknas det nästan helt platser att utöva sin hobby. Vi kunde få mer folk hit tack vare bra förhållanden på och kring skjutbanan, fortsätter Lepistö och hänvisar till den skjutbana som föreningen upprätthåller.

Med stöd från Leader Pohjois-Satakunnan Ungdoms-Leader skaffade Nerkoos unga jägare två bågskyttevapen för ungdomar

- Ordföranden för Nerkoon metsästäjät, Mikko Lahdentausta, ”drog ett äss ur ärmen” genom att berätta om möjligheterna till stöd, minns Marko Autio som fungerade som sökande för projektet.
Ett bågskyttevapen kostar 200-1500 euro. Till det kommer utgifter för utrustning och pilar.
- Man kommer bra igång med cirka femhundra euro, säger Markus Lepistö.

Julius Mattila siktar med en pilbåge som är köpt med stöd från Ungdoms-Leader. Akseli Mattila ser på.

Från Leader Pohjois-Sa.takunta fick ungdomarna det maximala stödet tusen euro för köp av bågskyttevapen. Innan övningarna började hölls dessutom en introduktion i säkerhetsfrågor och hur man ska börja använda vapnen. Vuxna övervakar alltid övningarna.


Autio tycker att det är fint att man satsar på barn och unga inom Leaderarbetet.
- Det finns inte många ungdomar i byn. Skojigt att vi får fler hobbymöjligheter genom Leaderfinansieringen.

Leader Pohjois-Satakunta lanserade Ungdoms-Leader för ett år sedan

- Vi kunde inte ens föreställa oss allt som Ungdoms-Leader kommer att användas för. Köpet av bågskyttevapen är ett bra exempel på verklig landsbygdsutveckling. Det behövs ungdomar som har jakt som hobby och bågskyttejakt är ett sätt att locka nya medlemmar till verksamheten. Ungdomarna får naturupplevelser och de formar en relation till hembygden som består också efter att de kanske flyttar bort. Nerkoon Metsästäjät satsar också annars på förbättrade förhållanden med hjälp av två investeringsprojekt som anknyter till reparation av skjutbanan och jaktstugan, sammanfattar Leader Pohjois-Satakuntas verksamhetsledare Juha Vanhapaasto.


Följande Leadergrupper i Birkaland kan få stöd från Ungdoms-Leader: Pohjois-Satakunta, Kantri, PoKo och på området för Pirkan Helmi i Urjala kommun. Finansieringen utgörs av kommunpengar som blivit över från projekten, och därför är byråkratin mycket lätthanterlig.

Bildtexter:
DSC_0277: Julius Mattilas pil har precis skjutits iväg. Från vänster Marko Autio, Tuomas Lepistö, Akseli Mattila och Toni Lepistö.
DSC_0283: Julius Mattila siktar med en pilbåge som är köpt med stöd från Ungdoms-Leader. Akseli Mattila ser på.
DSC_0243: Jaktpilarnas spetsar.
DSC_0247: Pilbåge och pilar för vuxna.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020
Text: Vilja Pylsy
Foto: Jere Lepola och Vilja Pylsy