Pellon nuorisobussi

Bokbussen i Pello fick ett nytt liv

När biblioteken i Pello och Övertorneå slogs samman blev den gamla bokbussen överflödig. Pellobon Kari Mäki såg sin chans att förverkliga den idé han fått 25 år tidigare.

Pello är en trakt med långa avstånd och de flesta tjänsterna finns längre än bara ett stenkast bort. När de två kommunernas biblioteksservice slogs samman, blev den gamla och fungerande bokbussen plötsligt obehövlig.
– Den gamla bussen skulle gå på auktion. Men kommundirektören föreslog att vi skulle hitta på någon ny användningsform för den. Så vi slog våra dumma huvuden ihop, minns Kari Mäki.
Bussen från år 1986 hade ett auktionsvärde på cirka femtusen euro, så kommunen hade inte några stora summor att vänta.
– Det som behövdes fanns ändå färdigt, elektricitet, värme och WC. Och det viktigaste var att vi kände dess historia utan och innan. Bussen hade alltid haft samma chaufför som mycket bra kom ihåg alla dess skeden, berättar Mäki.

Dessutom var bussen av bra modell. Det fanns tillräckligt utrymme att spela, umgås, sjunga karaoke, titta på filmer, äta mellanmål, lyssna på sagor, hålla diktkvällar eller titta på ishockey.
– I en 11 meter lång buss kan man fast bowla, kastar Kari Mäki fram.

Mycket bra för en liten slant

Ungdomarna fick vara med och fundera på vad bussen borde byggas om till. Talkoarbetets andel var stor när det gällde att utrusta bussen.
– Ungdomarna deltog med stor iver i byggandet. De gillade verkligen att jobba, berömmer Mäki.
Projektet hade en totalbudget på 22 000 euro. I finansieringen deltog utöver kommunen och LEADER Outokaira tuottamhan ry också föreningar som får använda bussen i sin egen verksamhet. Bussen är registrerad som husbil och ingen yrkeskompetens behövs för att köra den.
– Vanligt lastbilskörkort räcker och därför kan vi låna ut bussen också till föreningar.

Runt omkring i byarna

Bussen har kunnat ses inte bara på ungdomsevenemang utan också på pilknings-, skid- eller frisbeegolftävlingar.
– Eller som en mobil mässavdelning. All som behövs finns färdigt i bussen, ljudåtergivning, bord och markiser, säger Kari Mäki förnöjt.
Från första stund har ungdomsbussen fått ett positivt mottagande i Pello och de närliggande byarna. Den har gett större samhörighet och socialt kapital, gjort serviceutbudet mångsidigare och skapat nya utvecklingsmöjligheter i kommunen och närområdena.

Bussen besöker olika byar varje tisdag, dessutom medverkar den i 3-4 olika evenemang i Pellotrakten varje månad.

Målet är att bredda verksamheten också till seniorer som kunde få träffas och prata. Samtidigt kunde de få handledning till exempel i att använda mobiltelefon och dator.
– På så vis att seniorerna skulle använda bussen på dagen och ungdomarna på kvällen. Driftskostnaderna begränsar naturligtvis idéerna litet. Vi måste hitta någon som betalar bränsle- och andra kostnader, förtydligar Mäki.

Tänker ni skaffa en liknande buss?

Mäki säger att till allra först måste man noggrant fundera på hur stor bil eller buss som behövs. Storleken korrelerar nämligen ganska direkt med driftskostnaderna, men den inverkar också på hurdant körkort som krävs för att köra fordonet.
– Det är också viktigt att satsa på att välja rätt exemplar och att noggrant gå igenom fordonets teknik.

Likaså är det skäl att kartlägga samarbetsparterna.
– Hos oss använder många föreningar bussen för sina egna evenemang. Det här ökar användningsgraden och bidrar till att dela underhållskostnaderna.
Men helt trivialt är det inte heller att förvara bilen.
– Här i Pello står bussen i en uppvärmd hall när den inte används, detta redan med tanke på bussens elektronik.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020