Venesjarvi1

UngdomsLeader gör tummen upp för sociala medier

Barn och unga i Venesjärvi gör sin hemtrakt känd genom att lägga ut bilder av livet i byn på Facebook. De unga har sedan början av november haft tillgång till två kameror som köptes med UngdomsLeader-stöd från Leaderföreningen i norra Satakunta. En fotoaffär i Kankaanpää har lovat skänka ytterligare en kamera.

Ansvariga för projektet Our Venesjärvi är Patrik Raukola, 15, Aada Alhola, 15 och Jussi Rajahalme, 14. Sammanlagt har omkring tjugo barn och unga anmält intresse för att ta bilder.

Kamerorna kommer att gå hand ur hand. Fotograferna förevigar livet i byn, bland annat klubbar, evenemang och den omgivande naturen. Fotona och texter som de unga har skrivit publiceras på Facebook i den öppna gruppen Veneskylät.

–På Facebook ska det också publiceras inslag om till exempel familjer som har flyttat hit, berättar Patrik Raukola.

UngdomsLeader

Aada Alhola, Patrik Raukola och Jussi Rajahalme visar yngre barn hur man använder kamerorna.

Idén föddes i Raukolas egen familj.

– Mamma tyckte att något nytt att göra borde det åstadkommas här i byn. Vi kom att tänka på att byns Facebooksida skulle kunna livas upp, förklarar han.

Projektet är ettårigt. Byaföreningen i Venesjärvi planerar att låta trycka upp en kalender för år 2018 som innehåller de bästa bilderna.

Åtminstone Noora Kuuskoski som är uppsökande ungdomsarbetare och hobbyfotograf har lovat ge råd till de unga.

– Alla kan fotografera. När man beger sig ut för att ta bilder glömmer man allt annat. På det sättet är det terapeutiskt. Den här idén går att förädla och använda inom det uppsökande ungdomsarbetet också på andra orter, tror Kuuskoski.

UngdomsLeader

De unga samlades på skolan i Venesjärvi, där uppsökande ungdomsarbetaren och hobbyfotografen Noora Kuuskoski gav fotograferingstips.

Niondeklassarna Alhola och Raukola har redan länge varit intresserade av fotografering. Båda tror att de kommer att hitta mycket att fotografera i Venesjärvi.

– Här finns vacker natur och en sjö som ger motiv till fina landskapsbilder. Jag tycker själv mest om att fotografera naturen, berättar Aada Alhola.

Jussi Rajahalme tänker mest fotografera det som händer i byn.

– Jag gillar bilder där det händer saker. På sommaren är det dans varje söndag på dansbanan vid stranden. Där skulle man kunna ta bra bilder.

Samtidigt som Facebookgruppen och dess foton gläder byn är det meningen att Facebooksidan ska locka nya invånare till Venesjärvi.

– Vi har gott om fritidsmöjligheter här och berättar gärna om dem för andra. Och det skulle vara roligt att publicera bilder på och texter om dem som bor här. Åtminstone skulle jag själv vilja veta hurdana människor det bor i den by som jag kanske är på väg att flytta till, säger Mari Raukola.

Också ungdomarna är övertygade om att det bästa med Venesjärvi är samhörigheten.

– Det här är ett bra ställe att bo på, säger Aada Alhola.

UngdomsLeader

Kamerornas minneskort är från Kankaanpään Valokuvaamo. Företagaren Kata Rotstén (t.h.) tänker skänka ytterligare en kamera till fotoprojektet, som leds av Aada Alhola och Patrik Raukola.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020