Rullailua hengailua

Skejtning, chillande och en lektion i hur man påverkar

Först byggdes en skejtpark av betong i Ylivieska på ungdomarnas initiativ. Snart följde grannkommunerna efter.

Två tonårskillar tricksar på sina skejtbrädor mitt i vimlet i Ylivieska idrottspark. Skejtparken är en av Kalle Poutanens och Elias Marjanens favoritplatser.
– Tre, fyra gånger i veckan kommer vi hit. Det här är ett bra ställe, berättar de två kompisarna.

År 2015 gick Ylivieska-skejtarnas långvariga dröm om en ordentlig park i uppfyllelse. Då blev den nya betongparken, den första i hela närområdet, färdig. Ungdomarna själva var med om att planera parken och emellanåt fick de också hjälpa till med byggandet.
– Det här är något helt annat än den gamla rampen av plywoodskivor, mycket tystare och tryggare, konstaterar pojkarna.

I parkens ena ände finns en pool, alltså en skålformad plats där man kan åka från kant till kant. I andra änden finns curbs och funboxar där man kan göra olika trick. Inte bara skejtare utan också scootare som tricksar med sparkbrädor använder parken.

– Speciellt bland de yngsta håller de flesta på med scooting, för det är lättare att lära sig. Men det är roligt att det finns de som vågar sig på att börja skejta, menar Poutanen och Marjanen.

Initiativet till att bygga en skejtpark kom i tiderna från ungdomarna själva. Ungdomsfullmäktige i Ylivieska tog sig an saken och fick med staden i projektet. Cirka 95 000 euro kom projektet att kosta, och Rieska-Leader finansierade det.

– Beslutsfattarna i staden inser de ungas betydelse och vill stöda deras möjligheter att sporta. Den vägen inverkar skejtparken säkert också på stadens image, konstaterar Elisa Männistö som är chef för ungdomstjänsterna.

Så lär man sig påverka

Efter att Ylivieska fått sin skejtpark har också kommunerna Oulainen, Merijärvi och Sievi byggt skejtparker under de senaste åren tack vare Leaderfinansering.

Nyast i raden av grannkommuner som fått en egen skejtpark är Kannus. Där genomfördes parken av en förening, Kannuksen Rullaajat ry. Skejtparken av betong blev klar sommaren 2018 och finns intill fritidscentret Kitinvapari.

– Det fanns ett uppenbart behov av parken. Tidigare höll skejtarna till på butikernas gårdsområden, och samtidigt tränade min skejtande son i grannkommunernas skejtparker, berättar Kannuksen Rullaajat ry:s ordförande Noora Pajala.

Föreningen grundades för att främja skejtning som hobby och lotsa parkprojektet framåt. Fastän vuxna har ansvaret för att leda projektet ända till dess slut har ungdomarna deltagit aktivt i det, enligt Pajala.

Efter att Ylivieska fått sin skejtpark har också kommunerna Oulainen, Merijärvi och Sievi byggt skejtparker under de senaste åren tack vare Leaderfinansering.

– För dem var det här på samma gång en inspirerande aha-upplevelse: man kan själv påverka saker och ting! Ett synligt projekt som det här inverkar positivt också på dem som inte skejtar själva.

Till skejtparken är inte bara skejtare utan också scootare och BMX-cyklister välkomna. I parken finns dessutom bänkar där man kan hålla till och hänga.

– Tröskeln för att börja skejta är låg. Det kostar inget att skejta, så alla har råd med det. Samtidigt kan man nå långt inom skejtning, speciellt nu när det blev en olympisk gren, konstaterar Pajala.

– I det här området bildar skejtarna en grupp med fin sammanhållning. De unga känner varandra och besöker olika kommuners skejtparker. På sätt och vis är de här projekten därför gemensamma för hela regionen.


Ursprungligen publicerades artikeln på Popikkis webbplats.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020