Tietotaloudesta menestyksen eväitä maaseudun yrityksille

Siirtymä kestävämpään talouteen tarkoittaa valtavia mahdollisuuksia maaseudun yrityksille, mutta haasteena on saada ne mukaan keskittyneisiin tietotalouden kehitysvirtoihin. Tietotalous on liiketoimintaympäristö, jossa tieto ja osaaminen ovat tärkeitä yrityksen uudistumiselle ja menestymiselle.
Viljapelto.

Tuoreen Tietomaa uudistaa -tutkimushankkeen kohteena on tietotalouden mahdollisuudet maaseudun yritystoiminnassa.

– Tavoitteena tutkimuksessa on tunnistaa trendejä, jotka sysäisivät tietotalouden kasvuun maaseudulla ja keinoja, joilla maaseudun yritykset saadaan helpommin mukaan tietotalouteen, kertoo projektitutkija Pasi Saukkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Tietomaa uudistaa -hanke koostuu useista eri toimenpiteistä. Yksi niistä tarkastelee yritysten uudistumista voimavaroja yhdistävällä kehittämistoiminnalla.

– Ensin analysoimme ohjelmakauden 2014–2020 Manner-Suomen maaseutuohjelman yritysten yhteistyöhankkeet, ja sen jälkeen syvennymme muutamaan liiketoimintakokonaisuuteen, kertoo Pasi Saukkonen.

– Hankkeessa on tulevaisuusnäkökulma: etsimme orastavia tietotalouden mahdollisuuksia, Saukkonen jatkaa.

Tietomaa uudistaa on neljän korkeakoulun yhteishanke: koordinaattorina toimii Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja mukana ovat Lab-ammattikorkeakoulu, Turun kauppakorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto. Tuloksia on odotettavissa vuoden 2022 loppupuolella. Tutkimushankkeen rahoittaa Maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) esityksestä maa- ja metsätalousministeriö (Makera).

Muokkauspäivämäärä: Aug 16, 2021