Syyskuussa alkanut elokuvaprojekti on suunnattu 13–17-vuotiaille. Kulttuurialan ammattilaisten Elina ja Niko Tiaisen vetämän hankkeen tavoitteena on parantaa kulttuurin harrastamisen mahdollisuuksia Leader Joutsenten reitin neljässä kunnassa. Aikaisemmin Sastamalassa vastaavan Leffa-Rojektin toteuttanut pariskunta kiersi alkusyksystä kouluja innostaen nuoria mukaan. Kiinnostusta oli jopa yli odotusten, sillä mukana on nyt yhteensä 77 nuorta.
Jokainen saa osallistua siihen leffanteon osuuteen, mikä itseä eniten kiinnostaa. Elina ja Niko Tiainen opastavat nuoria kaikissa vaiheissa, mutta nuoret itse toteuttavat leffat käsikirjoituksesta kuvaukseen ja editoinnista musiikkiin saakka. Joka vaiheeseen on löytynyt tulijoita.
Elina Tiainen kertoo, että syntymässä on neljä hyvin erilaista elokuvaa. Teemoina ovat mm. ystävyys, perheväkivalta, nuoren ja vanhemman suhde sekä fantasiamaailmaan pakeneminen.
– Aiheet ovat selkeästi nousseet siitä, mikä juuri nyt Suomessa puhuttaa. Minusta tämä on hirveän rohkeaa, suorastaa kulttuuriteko näiltä nuorilta. Mahtavaa, että uskalletaan tarttua aiheisiin rohkeasti. Ryhmissä vallitsee myös voimakas luottamuksen ilmapiiri, joten vaikeitakin asioita on voitu käsitellä. Jokainen tekee, ehkä luonnollisestikin, nuorten näkökulmasta ja elämästä. Ainoa ohjeemme nuorille olikin, että kirjoittakaa siitä, mistä itse tiedätte.
Prosessi alkoi käsikirjoittamisella syyskuussa ja huipentuu leffojen yhteiseen ensi-iltaan Sastamalassa huhtikuussa. Kestoltaan noin 20 minuuttisten leffojen yläteema on Mun Suomi. Meidän Leffa! toteutetaan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.
Yhteistyötä on tehty eri kuntien porukoiden kesken. Esimerkiksi kaikki lavastus-, puvustus- ja maskiporukat kävivät yhteisellä ostosreissulla Tampereella.
Leffa ystävyydestä ja valinnoista
Hämeenkyrössä elokuvan teemana on ystävyys. Pääosissa ovat kaksi tyttöä.
– Se kertoo voimakkaasta ystävyydestä, tarina on osin traaginenkin. Leffa kertoo myös valinnoista, entä jos olisikin valinnut toisin? Tiainen avaa.
Ideoita oli ensin useampia, mutta aiheeksi valikoitui tämä käsikirjoittaja Siro Lehtolan idea. Hän lähti työstämään alkuun tarinaa Aleksi Talan kanssa. Nelihenkiseen käsikirjoitustiimiin kuuluvat myös Tanja Turkia ja Jasmin Ylinen.
– Lähdin mukaan, koska tämä kuulosti hauskalta. Hämeenkyrössä ei kauheasti ole mitään vastaavaa tekemistä, myös ohjaajana toimiva Aleksi Tala kertoo.
– Tulin ekaan tapaamiseen kaverini kanssa. Hän ei ole enää mukana. Kyllä tämä vaatii aika paljon, Siro Lehtola pohtii projektin sitovuutta. Hän myös näyttelee elokuvassa.
Nyt ollaan edetty kuvaamiseen saakka. Hämeenkyröläisten leffassa kuvauspaikkoina toimivat muun muassa kahvila, sairaala, koulu, kotipiha ja putka. Myös ulkokohtauksia kuvataan.
– Koulussa olen ollut mukana näytelmissä. Tämä on kuitenkin erilaista, kun on valot ja kaikki. Osaltaan tämä on helpompaa, näytelmässä on suorituksen mentävä aina nappiin, tässä voidaan ottaa uudelleen, Ronja Anttolainen pohtii.
Tähtäimessä jatkuvuus
Tiainen toivoo, että vastaava toiminta kunnissa jatkuu Meidän leffa! -hankkeen jälkeen. Tätä tavoitetta tukee se, että hankkeessa on mukana yhteyshenkilöt joka kunnasta.
Hankkeella on myös kansainvälinen puoli. Kokemusvaihtoa tehdään vastaavanlaisen saksalaisen projektin kanssa.
Osa nuorista tunsi toisensa entuudestaan, osa on tavannut projektin kautta. Tiainen sanoo, että kaikki ovat kuitenkin sitoutuneet tekemään yhdessä. Yksi projektin tavoitteista, yhteisöllisyyden kasvattaminen, onkin toteutunut.
– Päämäärä on asetettu yhdessä, ja sitä halutaan yhdessä. Silloin ei ole ongelmaa motivaatiossakaan. Totta kai kaikki haluavat, että lopputulos on hyvä!