Piglet1

Piglet Oy investoi eläinten hyvinvointiin

Porsastuotantosikala Kauhavan Voltin kylässä on saanut investointeihin rahoitusta. ELY-keskus saa kiitosta helposta lähestyttävyydestä.

Juha Hakomäen mukaan maaseuturahaston tuet ovat tärkeitä maatalouden kehittämisessä. Niiden avulla tehtyjen investointien myötä on myös mahdollista työllistää enemmän ihmisiä. Tilalla on nyt vakituisesti töissä viisi henkeä.

– Luulen, että meillä on Suomen paras ELY. Tukienhakuprosessista on ollut helppo kysellä, Juha Hakomäki kehuu.

Hakomäen vanhemmat perustivat sikalan jo vuonna 1976, joten kokemusta löytyy jo pitkältä ajalta. Omistajilla on lisäksi alan koulutus: Juha on agrologi ja Jaana AMK-agrologi.

Piglet Oy on porsastuotantosikala, emakkoja tuotannosta löytyy noin 470 kappaletta ja tila itse pystyy tällä hetkellä kasvattamaan lihasikoja 2500 kappaletta. Siitosporsaita tuotetaan Atrialle ja loput porsaat menevät muille lihasikaloille loppukasvatukseen, jotka Atria Oyj välittää. Yhdestä pahnueesta porsaita pääsee testauksen kautta siitokseen noin 4-5 porsasta.

Viime vuosina on tapahtunut paljon. Vuonna valmistui 2012 uusi sikala, joka kattaa yhteensä 4200 neliötä. Viimeksi on investoitu eläinten hyvinvointia parantaviin kohteisiin. Yhtenä kohteena ovat jauhatustekniikkaa parantavat vasaramyllyt, joilla saadaan hienojakoisempaa jauhoa porsaiden alkukasvatuksen tehostamiseksi. Lisäksi tilalla on käyty muutosprosessi, jossa päärotu vaihtui Suomen maatiaisesta Tanskan maatiaiseen. Vieroitettujen porsaiden määrää emakkoa kohden pyritään nostamaan nykyisestä 27 yli kolmeenkymmeneen. Muutokset ovat tapahtuneet nopeasti ja vaatineet nopeaa sopeutumista Hakomäen yrittäjäpariskunnalta.

Työolot ja eläinten hyvinvointi ovat parantuneet. – Jää enemmän aikaa eläinten hoitoon. Tuotokset eivät ole hyviä, jos ei ole aikaa hoitaa eläimiä, Hakomäet toteavat.

Piglet Oy vaikuttaa myös lähialueeseensa: viljaa ostetaan pääosin lähiseuduilta ja osa tuotetaan itse. Vireä tila elävöittää myös ylipäätään maaseutukylän toimintaa. Kaikenlaisia palveluita pyritään saamaan lähialueiden yrittäjiltä, jos se vain on mahdollista.

Hakomäet toivovat saavansa tilan arjen pyörimään normaalisti ja koko tilan viimeisteltyä kolmen vuoden sisällä. Tulevia investointeja mietitään vasta kun tilanne alkaa jälleen normalisoitua. Laajennussuunnitelmat välähtelevät silti myös tulevaisuutta pohtiessa. Tilan pyörittäminen vaatii kuitenkin jo nykyisellään paljon suunnittelua ja sopeutumista. Maatalousyrittämisessä muun muassa tekniikan määrä ja merkitys on kasvanut viime vuosina paljon.

– Itsekin pitää kasvaa tilan mukana, toteaa Juha Hakomäki.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020