Kuumapuu

”He pärjäävät, joilla on intoa ja paloa”

Metsäalalla toimiva Kuumapuu Oy on yhdistelmä rautaista osaamista ja kyltymätöntä mielenkiintoa metsää kohtaan. Tasaisesti kasvavassa yrityksessä keskitytään laadun tuottamiseen. Osaamista ja palveluntarjontaa kehitetään pysymällä ajan tasalla pinnalla olevista asioista. Elinvoimaisella alalla tekijöiden tarve on kasvussa, niin yrittäjinä kuin työntekijöinä.

Kuumapuu Oy on metsäpalveluyritys, joka toimii Hämeen ja Uudenmaan alueella. Yrityksen yrittäjinä toimivat Yrjö Männistö ja Jarkko Illman.

Yrityksen toimintavalikoimaan kuuluu erilaiset raivaus- ja metsänhoitotyöt, istutukset, metsäsuunnittelu, puukauppa ja sitä avustava toiminta sekä piha- ja tonttipuuhakkuut.

Yrittäjien lisäksi Kuumapuussa työskentelee kolme ympärivuotista työntekijää, joista yksi on metsäsuunnittelun puolella ja kaksi muuta toimii metsänhoitotöissä. Kiireisimpään kesäaikaan mukana on myös viisi kausityöntekijää, joista yleensä kaksi on metsäalan harjoittelijoita.

”Töitä on tekijöille. Erityisesti he pärjäävät, joilla on intoa ja paloa, ja joilla on kiinnostusta luontoa ja metsää kohtaan”, Männistö kertoo.

Polttopuista laajaan palvelupalettiin

Kuumapuu Oy on perustettu 2011. Yritystoiminta lähti liikkeelle suurempien polttopuuerien tekemisestä ja se oli 2–3 vuotta yrityksen päätoiminen elinkeino Männistön opintojen ohessa.

”Jarkko tuli 2014 osakkaaksi yritykseen ja sen jälkeen toimintaa on alettu enemmän kääntämään metsäpuoleen. Polttopuiden myynti ja valmistaminen on lopetettu pari vuotta sitten”, Männistö kertoo yrityksen taustoista.

Kuumapuu erottautuu metsäalanyrityksenä monipuolisuudellaan ja yrittäjien laajalla yleisosaamisella.

”Meiltä löytyy aika laidasta laitaan palveluita ja kehitämme niitä aina kysynnän mukaan”, Männistö kertoo.

Yksi esimerkki on FSC sertifiointi, mikä on Suomessa metsienhoidossa yleistymään päin.

”Olemme olleet kaikki tuotantovuodet sen kanssa tekemisissä ja osaaminen alkaa olemaan korkealla”, Illman kertoo.

Metsäsuunnittelua on myös tehty lähes alusta asti. Sen jatkojalosteena mukaan tuli tila-arvioiden tekeminen.

Ajatuksena on ollut tasainen kasvu ja kehitys

Yrittäjillä ei ole pyrkimyksenä rynnistää markkinoille.

”Viemme toimintaa eteenpäin sillä tavalla, miten se luontevasti kehittyy ja mihin omat resurssit riittävät”, Männistö sanoo.

Vuodesta 2015 alkaen liikevaihto on kuitenkin kasvanut 40–50 prosenttia vuosittain. Toimivan yritystoiminnan salaisuus onkin hyvä ydintiimi.

”Olemme pitkälti samankaltaisia ja silloin on helppo viedä yritystäkin eteenpäin”, Illman paljastaa.

Yrittäjät ovat myös laatutietoisia ja pyrkivät pysymään ajan tasalla.

”Pysymme aallon harjalla, koska pääsemme nopeasti kiinni uusiin pinnalla oleviin asioihin laajan verkostomme ja metsäalanjulkaisujen kautta”, Illman kertoo.

Alalla riittää töitä jatkossakin

Metsäyrittäjä tai alan työntekijä voi tänä päivänä toimia monessa erilaisessa työtehtävässä.

”Ei työt ainakaan vähene, ehkä ennemminkin toisin päin. Metsänhoitovelkaa nuorissa metsissä jää käytännössä koko ajan lisää”, Illman painottaa.

Uusia tuotteita ja palveluntarpeita on mitä luultavimmin myös tulossa markkinoille aina vain yleistyvien puuraaka-aineen ympärille kehitettävien innovaatioiden myötä.

”Jos on oma idea olemassa, niin lähtee sitä rohkeasti kokeilemaan ja on yhteydessä muihin samankaltaisiin toimijoihin. Semmoinen omalla tavallaan rohkea kaveri tarvitsee olla, ei voi arkaillenkaan yrittäjäksi lähteä. Tarvitsee myös olla kiinnostusta siihen mitä tekee ja halu tehdä asioita hyvin”, Männistö toteaa.

Männistö ja Illman ovat tyytyväisiä valintaansa ryhtyä yrittäjiksi.

”Yrittämisessä on vapaus tehdä sitä hommaa itselle ja oman näköiseksi, eikä tarvitse mennä valmiiksi annetun kaavan mukaan.”

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020