Hunsa korjattu

Innovatiivinen yrittäjä oppii jatkuvasti ja kokeilee rohkeasti

Kun pitää siitä mitä tekee, ajan saa kulumaan työnsä parissa huomaamatta. Näin on myös käynyt nousiaislaiselle kasvinviljelytilalliselle, joka haluaa jatkuvasti oppia uutta ja ottaa rohkeasti käyttöön uusia viljelymenetelmiä. Uuden kokeileminen ei aja konkurssin partaalle, kun on toimissaan maltillinen ja pitkäjänteinen.

Nousiaisissa sijaitseva Hunsan tila on kasvinviljelytila, joka on yhdistetty maatalousyrittäjä Ilmari Hunsan vanhempien kotitiloista.

Tilalla viljellään pääsääntöisesti seitsemää eri kasvilajia riskien hajauttamiseksi ja viljelyn monipuolistamiseksi. Viljelykierron kautta pyritään hakemaan myös luonnollisia keinoja tuloksen lisäämiseksi.

”Peltomaa on kasvinviljelytilan tärkein tuotantolaitos ja sen hyvinvointi on minulle tärkeää. Sieltä kuitenkin tarvitsisi saada rahat irti satona”, Hunsa selventää.

Maatalousyrittäjyys on jatkuvaa oppimista

Hunsa on innovatiivinen maanviljelijä, joka etsii uusia asioita ulkomaita myöten ja kokeilla uusia viljelymenetelmiä rohkeasti.

”Joskus toimii ja joskus ei, ja sen mukaan eletään”, Hunsa tokaisee.

Toiset viljelijät ovat kaikista tärkein oppimista kehittävä voima.

”Kiitos nykyajan somen. Jollei sitä olisi, niin varmaan aika monta juttua jäisi huomaamatta. Silloin ei ehkä tietäisi niin paljoa, kiinnostuisi monesta tai välttämättä kyseenalaistaisikaan”, Hunsa pohtii.

Myös ulkomaan reissut ovat olleet tärkeitä oppimisen kannalta. Sitä kautta pääsee myös tutustumaan muihin viljelijöihin, jotka matkustavat etsimään tietoa omaan toimintaansa.

Aina kannattaa kokeilla

Kokeileva toimintatapa on kehittynyt vuosien saatossa.

”Isän aikaan oli hyvinkin tavanomaiset viljelymenetelmät ja tavat. Keksimme noin kymmenen vuotta sitten ottaa mallia Puolasta ja viljellä öljykasveja tarkkuuskylvökoneella, kun aikaisemmin sillä on kylvetty vain sokerijuurikasta.”

Myöhemmin tuli vastaan myös Strip-Till -muokkausmenetelmä.

”Useamman vuoden selvittelimme, miten se soveltuisi toimintaani. Se rupesi kuulostamaan aina vain houkuttelevammalta, kun syysviljojen viljelyalakin on kasvanut noin puoleen”, Hunsa kertoo.

Strip-Till -muokkain saapui tilalle 2017. Sen kanssa syyskylvöt ovat onnistuneet erittäin hyvin, mutta kevätkylvöjen kanssa alkuun oli hankaluuksia. Tänä vuonna muokkaimella tehtiin ensimmäiset onnistuneet kevätkylvöt.

”Joskus tulee takapakkia, mutta pitää muistaa, että tämä on hyvin pitkäjänteistä työtä. Yhden hehtaarin koittaminen ei johda konkurssiin. Aina kannattaa siis kokeilla, jos siihen vain on rahkeet ja mahdollisuudet.”

Maatalous on monipuolinen ala

Maataloudessa samaa työtehtävää ei tarvitse tehdä koko vuotta, koska työvaiheita on monia. Ala on kokonaisuudessaankin niin moninainen, että kahta samanlaista yritystä tai yrittäjää ei ole.

”Kaikki ovat omia persooniaan eikä ole yhtä oikeaa tapaa, miten tuottaa maataloustuotteita.”

Jokaiselta yrittäjältä kuitenkin vaaditaan joustavuutta ja pitkäjänteisyyttä.

”Täytyy hyväksyä, ettei päivä mene aina niin kuin suunnitteli. Eikä saa vaipua epätoivoon sen suhteen, että kaikki ei tapahdu heti.”

Maaseudulla tarvitaan maatalouden ohella muitakin tuotteita ja palveluja.

”Suuressa kuvassa maaseudun yrittäjistä muistetaan vain meidät maanviljelijät, vaikka kyllähän täällä on paljon muitakin mahdollisuuksia. Minäkin käytän välillisesti jos jonkinmoista kuljetuspalvelua, urakoitsijaa ja neuvojaa”, Hunsa muistuttaa.

Yrittäjä kokee tämänhetkisen elämänlaatunsa äärimmäisen hyväksi.

”Jos vain suinkin pystyn, niin tahdon olla kokopäiväinen maatalousyrittäjä tulevaisuudessakin.”

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020