Hevoset lypsy034 muokattu

Investointi täyttöpöytään säästää työaikaa ja energiaa

Puumalan Hurissalossa, Jukaraisen tilalla, investointi rehunjakoketjuun vähensi työaikaa ja energiankulutusta. Jukaraisen tilan isäntä, maidontuottaja, Heikki Häkkinen kyllästyi työlääseen rehunlastaamiseen ja investoi uuteen kiinteään moduulitäyttöpöytään.

Jukaraisen tilan pihatossa on parsipaikkoja 85 lehmälle. Lypsystä huolehtii robotti ja kaksi boksia. Aikaisemmin tilan säilörehu tehtiin paaleihin. Paalirehu lastattiin vanhalle täyttöpöydälle, johon mahtui kolme paalia kerralla.
-Kun pääosa rehusta siirryttiin tekemään siiloon, meni vanhan pöydän täyttöön parisen tuntia päivässä. Sitä sai olla täyttämässä ihan jatkuvasti, koska sitä piti täyttää myös rehun jaon aikana, Heikki muistelee.

Investoinnin jälkeen uusi pöytä lastataan kerran päivässä. Lastaamiseen menee aikaa puolesta tunnista kolmeen varttiin. Täyttöpöydän tilavuus on 20 kuutiota ja rehumäärä riittää puolentoista päivän tarpeeseen.
-Ehtii sinä aikana jossakin käydä, jos tarvitsee. Ja kyllä poika ja emäntäkin saavat tämän täytettyä, Häkkinen sanoo. Nykyisin tilan säilörehusta suurin osa tehdään laakasiiloon mutta kauimmaisten lohkojen rehu edelleen paaleihin. Uusi täyttöpöytä lastataan kaivuriin asennetulla rehuleikurilla. Pöydälle laitetaan joko siilo- tai paalirehua tai molempia.
-Tänä vuonna paalirehu jäi vähän kosteaksi ja jos siilorehun sekaan laittaa jäisiä paaleja niin tuo kone kyllä silppuaa rehun hyvin, Häkkinen kiittelee.

Entisessä täyttöpöydässä oli vielä nostomatto, joka nosti rehun lattianrajasta toiselle matolle. Ennen kuin rehu pääsi varsinaiselle ruokintamatolle, sitä oli kuljettanut jo kuusi eri sähkömoottoria. Uudessa järjestelmässä on vain kolme moottoria, joten investointi säästää myös energiaa.

Automatiikka estää toimintahäiriöitä

Täyttöpöytä on tietokoneohjattava. Pöydän kuljetusnopeutta pystytään säätämään, pöydän molempia purkukeloja pystytään pyörittämään mihin suuntaan tahansa. Täyttöpöytää voi ajaa käsiajolla eteen- ja taaksepäin. Lisäksi kolakuljettimen nopeuden voi määrittää prosentteina ja säätää miten nopeasti pöytä purkaa rehua matolle. Kuljettimien vauhtia pystytään myös säätämään sen mukaan, millaista rehua siilossa on. Näin rehua tulee aina sopivasti ja toimintahäiriöiltä vältytään. Pöydässä on lisäksi automaattinen kuormituksen mittaus ja peruutustoiminto. Jos rehua on likaa, pöytä pysähtyy, peruuttaa ja lähtee uudelleen liikkeelle.

-Kyllä se oli ajankäytön kannalta hirmuinen helpotus, että tuo pöytä hankittiin. Sitä ei voi uskoa, miten paljon vähemmällä vaivalla sen saman työn voi tehdä. Tämä on helpottanut työtä ja vapauttanut yhden ihmisen työaikaa, Häkkinen pohtii ja on ilmeisen tyytyväinen hankintaan. Tyytyväisiä laitteen toimintaan ovat myös pihatossa ruokailevat lehmät. ELY-keskuksesta myönnettiin investointiin avustusta 30 % investoinnin kustannuksista.

ELY-keskuksen YouTube-kanavalta voit katsoa, kuinka moduulitäyttöpöytä toimii:

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Anu Raatikainen, Etelä-Savon ELY-keskus