Tilallinen esittelee lapsiryhmälle aitauksessa laiduntavaa ruskeaa lehmää.

Sari Hakamaa uskoo eläinten tuottamaan hyvinvointiin - Green Care tarjoaa uusia mahdollisuuksia

Kukkojen kieunta herättää Hakamaan maitotilalla uuteen päivään. Kanojen aitauksen vieressä, pohjalaistalon suojaisassa pihapiirissä nukkuu aitauksessaan Tomppa-possu. Tilan emäntä Sari Hakamaa on mennyt jo navettaan ja hoitanut aamutoimet yhdessä miesystävänsä Juhan kanssa. Seuraavaksi olisi vuorossa lehmien ulospäästäminen, mutta tänään se säästetään hieman myöhemmäksi. Tilalle on saapumassa päiväkotiryhmä.

Vierailu järjestetään Luona-hankkeen (Luonnollista tukea elämään) kanssa yhteistyössä, tarkoituksena on kehittää tilalla Green Care -toimintaa. Sillä tarkoitetaan toimintaa, jossa luontoa käytetään tavoitteellisesti ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

- Green Care voi tarjota uusia toimintamahdollisuuksia ja lisätoimeentuloa maatilayrityksille, metsätiloille, puutarhanomistajille, eräoppaille tai niille, joilla on toimintaan sopivia eläimiä kuten koiria tai hevosia, projektipäällikkö Martta Ylilauri Vaasan yliopistosta toteaa.

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan Leader-ryhmien rahoittamassa hankkeessa on kehitelty luonto- ja eläinavusteista toimintaa yhteistyössä yritysten ja asiakasryhmien kanssa.

Uusia mahdollisuuksia maaseudulle

Hakamaan tilalla on tänään ensimmäinen vierailu, joka alkaa, kun pikkubussi kaartaa pihaan, ja sieltä purkautuu ryhmä 4- ja 5-vuotiaita lapsia ja kaksi päiväkodin työntekijää. Ylilauri on mukana seuraamassa, miten vierailu sujuu.

- Hanke yrittää saada alulle ituja, joista kehittyy yrityksille uutta toimintaa, sillä on tärkeää, ettei maaseutuyrittäjän kaikki toimeentulo ole yhden kortin varassa. Luonto- ja eläinavusteisella toiminnalla on tutkitusti monia hyvinvointivaikutuksia, Ylilauri muistuttaa.

Sari pyytää kaikki katsomaan, miten lehmät päästetään laitumelle. Hän kutsuu jokaista lehmää nimeltä, kunnes kaikki ovat juosseet ulos navetasta. Lapset seuraavat kiinnostuneina, kunnes joku kysyy, mitä seuraavaksi tehdään. Sari ohjaa kaikki laittamaan siniset suojukset jalkaan ja sitten mennään navettaan katsomaan muutamaa hiehoa ja hiljattain syntyneitä pikkuvasikoita.

Parhaimmillaan luottamus minun ja eläimen välillä on sitä, että saan laittaa pään kallelleen lehmää vasten ja vain olla. Sari Hakamaa

Navetassa käynti on vähän jännittävä elämys, mutta jännitys sulaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lapset pääsevät ruokkimaan vasikoita. Navetasta käydään vielä toisella laitumella katsomassa lisää lehmiä, ihmetellään maatilakoneita ja kauraa, jota jokainen lapsi saa ottaa käteensä ja viedä kanoille. Kanat ja kukot jaksavat kiinnostaa kauan, lapset seisovat hievahtamatta paikoillaan ja ihmettelevät kanojen pesistä löytyneitä erivärisiä munia. Tomppa-possu odottaa jo kärsimättömänä saavansa vierailijoilta huomiota. Lopuksi leikitään tilan koirien kanssa.

Pienet vieraat jaksoivat hyvin keskittyä vierailuun ja kuuntelivat tarkasti, kun Hakamaa kertoi tilan eläimistä.
Joukko lapsia on kerääntynyt katsomaan ja kuuntelemaan Hakamaan ympärille.

Eläimet rauhoittavat mieltä

Hakamaalla on pieni maitotila ja lehmät ovat yksilöitä, jotka hän tuntee nimeltä. Pienimuotoisuus on etu, sillä eläimet ovat tottuneet ihmisiin ja tilan töihin pääsee halutessaan osallistumaan.

- Rakastan työtäni ja haluan pitää tilastani kynsin hampain kiinni. Jo lapsuudestani olen tottunut siihen, että meillä on aina ollut avoimet ovet eli kaverit ovat saaneet aina tulla meille, samaa olen halunnut jatkaa lapsieni kanssa. Meillä on ollut paljon nuoria, joita on otettu tilan töihin mukaan ja olen nähnyt, mitä onnistumisen ilo tuo mukanaan ja miten täällä oleminen rauhoittaa.

Green Carella voidaan täydentää sosiaali- ja terveyspuolen sekä kasvatusalan palveluita. Tätä ei tehdä vain siksi, että se on kivaa, vaan hyvien, todennettujen positiivisten vaikutusten vuoksi, ne tuovat samalla säästöjä myös yhteiskunnalle.

Hakamaalle itselleen eläimistä on ollut suurin apu silloin, kun elämä on koetellut, siksi hän uskoo niiden rauhoittavaan vaikutukseen. Siitä on syntynyt kiinnostus Green Care -toimintaa kohtaan.

Vasikka haistelee kättä
Sari Hakamaa haluaa maitotilalleen myös Green Care -toimintaa. Luona-hanke tarjoaa apua palveluiden kehittämisessä, Hakamaan tilalla aloitettiin päiväkotivierailuilla.

- Parhaimmillaan luottamus minun ja eläimen välillä on sitä, että saan laittaa pään kallelleen lehmää vasten ja vain olla.

Hakamaan toiveena on kehittää Green Care -palveluita vauvasta vaariin. Vanhemmille ihmisille vierailu tilalla voi olla virkistystä ja nuorille, esimerkiksi uupuneille ja masentuneille tilalla on mahdollisuus rauhoittua ja lähteä pikkuhiljaa osallistumaan ja saamaan positiivisia kokemuksia.

Green Care voi tarjota virkistystä kaikille tai hyvinvointia erityisryhmille. Ylilauri sanoo esimerkiksi mielenterveyspuolen asiakkaiden hyötyvän suuresti luonto- ja eläinavusteisuudesta.

- Green Carella voidaan täydentää sosiaali- ja terveyspuolen sekä kasvatusalan palveluita. Tätä ei tehdä vain siksi, että se on kivaa, vaan hyvien, todennettujen positiivisten vaikutusten vuoksi, ne tuovat samalla säästöjä myös yhteiskunnalle.

Muokkauspäivämäärä: Oct 29, 2020
Teksti: Kirsi Tikkanen
Kuvat: Kirsi Tikkanen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.