Kylat sydamella 1

Servicen håller byarna i Övre Savolax vitala

Varför måste folk alltid ta sig till servicen? Varför kan inte servicen komma dit kunderna redan finns?

Svaret på den här frågan ger projektet Käsi sydämellä som administreras av Vieremä kommun och leds av Satu Peltonen. Förutom Vieremä deltar också Idensalmi, Kiuruvesi och Sonkajärvi.

En av projektets viktigaste verksamhetsformer är servicedagarna som ordnas ute i byarna.
– På byagården kan man inleda med till exempel fotvård, fortsätta med massage och avsluta med ett besök hos frisören, beskriver Satu Peltonen.

Peltonen säger att det har varit förvånansvärt enkelt att locka företagare och organisationer att medverka. Det finns nämligen många sådana företagare som inte har något fast verksamhetsställe. För dem lämpar sig modellen särskilt bra. Projektet börjar redan ha ett bra samarbetsnätverk.

– Förutom företagare och företag deltar också allmännyttiga organisationer. Till exempel Mannerheims barnskyddsförbund, 4H och många idrottsföreningar har varit med och ordnat verksamhet för barn.

Modellen kräver att också byborna är energiska, eftersom servicedagarna är ett resultat av talkoarbete. Hittills har redan nio olika byar ordnat servicedagar.

– Vi försöker förankra modellen i aktivt verksamma byar. Responsen från byborna har varit uteslutande positiv.

Digitaliseringen hjälper till

I och med projektet har man också skapar serviceportalen palavelut.fi.

– Främst på webbplatsen hittar man Idensalmis, Kiuruvesis, Sonkajärvis och Vieremäs service- och evenemangskatalog. Med den går det lättare att hitta tjänsterna och de som erbjuder dem. På webbplatsen finns också diskussionsforum, lokala småannonser samt en blogg för byarnas egna innehåll, räknar Peltonen upp.

När portalen utarbetades tänkte man främst på att den skulle vara enkel att använda eftersom den måste betjäna alla användargrupper från småbarn till åldringar så bra som möjligt.

Idéer är till för att förverkligas

Ute i byarna har man gått in för att göra egna program i den lokala radiostationen Radio Sandels. Programmen görs av 21 byareportar. Den första sändningen inom ramen för projektet gick ut i etern förra midsommaren.

– Efter det har varje fredag bjudit på en timmes utsändning från byarna med tips om vad som är på gång. Programmet går i repris genast på lördag. Kvaliteten på och stämningen i programmen har fått beröm.

Seniorerna hade också önskat sig rekreationsverksamhet till skäligt pris, och tillsammans med närvårdarstuderande vid yrkesinstitutet Savon ammattiopisto har önskan gått i uppfyllelse.

– De studerande har lett ett fyra timmar långt program varannan torsdag. Träffarna kulminerar i en gemensam måltid där maten har lagats av de studerande själva.

Satu Peltonen berättar att också andra idéer har ploppat upp. Kunde man till exempel på något vis utnyttja den bokbuss som åker runt i byarna? Det återstår att se! Idéer är ju till för att förverkligas.

Stolgymnastik för seniorer på Honkamäki föreningshus i Idensalmi.

Stora bilden visar Leena Mulari och Leila-Närhi Murtorinne som håller en diktstund under servicedagen på Kalliokylä byahus i Kiuruvesi.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020