Kylatalo keskisuomi

Kylätalo kuntoon ja käyttöön selvityskortin avulla

Laukaan Vehniän kylän keskellä seisoo komea punainen työväentalo Himma. Yli 600-neliöisessä talossa on muun muassa iso sali näyttämöineen, ravintola, takkahuone ja sauna, sekä kolme asuntoa. Taloa vuokrataan juhliin ja kokouksiin ja siellä urheillaan. Vuonna 1988 valmistuneen Himman omistaa Vehniän demokraattinen yhdistys, mutta se on siirtymässä Vehniän kyläyhdistyksen omistukseen.

Vehniäläiset halusivat lisätä kylätalon käyttömahdollisuuksia ja kartoittaa Himman tilanteen tarkemmin, joten kyläläiset kokoontuivat selvityskortin ääreen. Wolmar-hankkeen kehittämä selvityskortti on työkalu, jolla yhdistys voi tarkastella ylläpitämänsä kiinteistön kuntoa ja käyttöä. Selvityskortti kokoaa taloon liittyvät eri osa-alueiden tiedot yhteen dokumenttiin, jonka pohjalta talon ylläpito ja mahdolliset kehittämistoimet on helppo suunnitella.

Selvityskorttia täytettiin yhdessä keskustellen ja ryhmästä löytyikin tietämystä niin historiasta, taloudesta kuin rakenteistakin. Selvityskortin täydentäminen sai kyläläiset heti tarttumaan puutteisiin, esimerkiksi vuokralaisen ohjetta kysyttäessä todettiin, että ”sellainen puuttuu, mutta tehdäänpä sellainen perehdytyskansio.”

Joissain asioissa oltiin jo askeleen edellä, esimerkiksi vuokraamisen helpottamiseksi oltiin jo asennettu sähköistä tilavarauskalenteria. Talossa on joitakin korjaus- ja remonttitarpeita ja niiden osalta yhdistys aikoo olla yhteydessä Leader JyväsRiiheen.

Kun selvityskortti oli saatu kasaan, tehtiin vielä yhdessä katselmus, jonka aikana tutustuttiin tarkemmin taloon. Katselmuksessa todettiin selvityskortin tietojen vastaavan talon kuntoa ja tehtiin joitakin havaintoja esteettömyys- ja turvallisuusasioista. Kyläyhdistys sai katselmuksesta raportin selvityskortin liitteeksi. Talon kunnostus vaatii ehkä paljon talkootunteja, mutta aiemmin tehdyn kyläkyselyn perusteella talkoolaisia voisi löytyä jopa 35!

Selvityskortti soveltuu seurantalojen lisäksi muillekin yhdistysten omistamille kiinteistöille, kuten laavuille, venevajoille tai liikuntapaikoille. Selvityskortista saa apua, jotta tärkeät paikalliset kansalaistoiminnan paikat säilyvät ja kukoistavat.

Mikä selvityskortti?

Selvityskortti on itseohjaava työkalu yhdistykselle, joka omistaa tai hallinnoi kiinteistöä. Selvityskortti toimii pohjana siirryttäessä kehittämispoluille.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Niko Jokinen, Wolmar-hanke