Iloinen konkkaronkka 1

Lapset ja seniorit kohtaavat kasvokkain ja tietokoneen ruudulla

Vesilahden Rämsöön kylä tunnetaan yhtenä Pirkanmaan aktiivisimpana. Kuuluisin toiminnan muoto on vapaaehtoisvoimin toimiva kesäteatteri. Viime aikoina kylää on kehitetty kahden Leader-hankkeen voimin. Rämsöön kyläkerhon hallinnoima ja Kantrin rahoittama ”Iloinen konkkaronkka” -hanke yhdistää Ahtialan päiväkodilla seniorit ja lapset.

Perinteisen kohtaamisen lisäksi hyödynnetään tietotekniikkaa oppimisen ja vuorovaikutuksen välineenä. Rämsöö on myös yhtenä kohteena ProAgrian ”Maisemahelmiä”-hankkeessa, jonka Leader-rahoituksesta vastaavat yhdessä Kantri, PoKo ja Pirkan Helmi.

- Ennen maaseudun arkeen kuului eri-ikäisten ihmisten yhteinen tekeminen. Nykyisin ihmisten elämänrytmit ovat eriytyneet ja on syntynyt tilanteita, joissa eri-ikäisillä ei ole enää luontevaa kontaktia toisiinsa. ”Iloinen konkkaronkka” -hanke kaventaa sukupolvien välistä kuilua, hanketyöntekijä Jenni Mäkelä toteaa.

Mäkelän mukaan hankkeen perimmäisenä ajatuksena on saada pidettyä kyläläisten yllä yhteishenkeä. Tavoitteena on myös torjua seniorien yksinäisyyttä ja tukea heidän asumistaan omassa kodissa.

- Toinen iso asia on tekniikan hyödyntäminen. Senioreilla on tablettitietokoneet ja niiden käyttöä on harjoiteltu yhdessä. Ollaan opittu löytämään tabletilta tietoa, musiikkia ja kuvia sekä viestimään koneen avulla, muun muassa soittamaan videopuheluita.

"Meillä on ollut paljon musiikillista ohjelmaa, muun muassa Bumtsibumia ja Levyraateja. Luontoaiheita on myös käsitelty. Ollaan rakennettu siilin- ja linnunpesiä, värjätty luonnon väreillä ja kerätty luonnonantimia.

On matkustettu digitaalisesti maailman ympäri Google Earthin avulla, luettu, askarreltu, opeteltu käyttämään tietokonetta, harjoiteltu sähköpostien lähettämistä, luotu Spotifyssa omat soittolistat ja soitettu videopuheluita sekä puhuttu entisajoista. "

Iloinen konkkaronkka kokoontuu kaksi kertaa viikossa: keskiviikkoiltapäivisin Ahtialan päiväkodilla ja kerran virtuaalisesti. Senioireista suurin osa senioreista on yli 60-vuotiaita. Iäkkäin mukana oleva on yli 90-vuotias.

- Ikäihmiset ovat olleet tekniikan suhteen vastaanottavaisia ja opiskelevat mielenkiinnolla uutta. Koneet ovat leasing-sopimuksella ja senioreilla on mahdollisuus hankkia ne itselleen hankkeen jälkeen.

Jenni Mäkelä (taustalla) seuraa senioreille järjestämäänsä tietovisan kulkua. Mäkelä lähetti Skypen kautta ryhmille kuvia suomalaisista taidemaalauksista. Kilpailuna oli tunnistaa taulujen nimet ja kuvien tekijät.

Jenni Mäkelä (taustalla) seuraa senioreille järjestämäänsä tietovisan kulkua. Mäkelä lähetti Skypen kautta ryhmille kuvia suomalaisista taidemaalauksista. Kilpailuna oli tunnistaa taulujen nimet ja kuvien tekijät.

Seniorit tapaavat päiväkodilla ensin keskenään, johon Mäkelä suunnittelee ohjelmaa. Sen jälkeen mennään yhdessä lasten puolelle yhteisten tapaamisten ohjelmat suunnitellaan yhdessä päiväkodin kanssa.

- Meillä on ollut paljon musiikillista ohjelmaa, muun muassa Bumtsibumia ja Levyraateja. Luontoaiheita on myös käsitelty. Ollaan rakennettu siilin- ja linnunpesiä, värjätty luonnon väreillä ja kerätty luonnonantimia.

Päiväkodin puolella

Ahtialan päiväkoti oli kaksi vuotta sitten lakkautusuhan alla. Vesilahden kunnanvaltuusto päätti säilyttää sen äänin 12-11.

- Sysäys hankkeelle lähti ajatuksesta kehittää päiväkodille jotain sitä tukevaa toimintaa. Kahden vuoden hankkeessa ollaan nyt puolivälissä.

Rämsöön senioreilla oli ennen hankkeen alkua tapana kokoontua kerran kuukaudessa toistensa koteihin.

- Syntyi ajatus yhdistää meidän ja päiväkodin toimintaa, hankkeen suunnittelussa mukana ollut Kaarina Louhi muistelee.

Louhi on mukana myös hankkeessa ja hän kertoo, että lasten kanssa on vietetty mukavia päiviä.

- Kaikilla senioreilla ei ole lapsia ja siten mahdollisuutta isovanhemmuuteen tai kenties lapset ja lapsenlapset asuvat kaukana. Päiväkotiin on tosi kiva tulla, kun näkee että lapset odottavat meitä kurkkien ikkunoista.

Louhi kertoo, että kerhossa on matkustettu digitaalisesti maailman ympäri Google Earthin avulla, luettu, askarreltu, opeteltu käyttämään tietokonetta, harjoiteltu sähköpostien lähettämistä, luotu Spotifyssa omat soittolistat ja soitettu videopuheluita sekä puhuttu entisajoista.

- Muutamalla oli ennakkoluuloja tekniikkaa kohtaan, mutta suurin osa otti tekniikan uteliaina vastaan. Kaikkein ihaninta oli, kun muisteltiin entisaikoja omista valokuvista. Kirjoitimme itsellemme kirjeet. Jouluna saimme Jennin tekemänä kuvista ja kirjeistä skannatut taulut.

Iloinen konkkaronkka kokoontuu päiväkodilla ensin keskenään ja sitten mennään yhdessä lasten luo.

- Kaalina, Kaalina, huutaa pieni tyttö riemastuen.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Vilja Pylsy
Kuvat: Vilja Pysly

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.