Laajakaista tuli kylaan

Laajakaista tuli kylään

Kun internetyhteys toimii, arki rullaa. Verkosta siirretään entistä enemmän tietoa. Yhä useampi, melkein jokainen, lomake täytetään verkossa ja yhä enenevässä määrin vapaa-ajalla katsotaan sarjoja suoratoistopalveluiden kautta. Mutta jos nettiyhteys katkeaa, arki tökkii hyvin nopeasti.

Kyläläisten arjen helpottaja

Etelä-Pohjanmaalla Suupohjan alueella puhelinoperaattorit olivat purkamassa kylistä kiinteitä laajakaistoja. Kyläläiset eivät jääneet aikailemaan, vaan laittoivat toimeksi. He alkoivat kartoittaa tilannetta ja olivat yhteydessä alueella toimivaan Sunetiin eli Suupohjan Seutuverkko Oy:seen. Yritys muun muassa rakentaa ja ylläpitää tietoliikenneverkkoa.
- Selvitettiin tilannetta yhdessä kyläläisten kanssa ja kysyttiin lisää kiinnostuneita mukaan, kertoo Sunet Oy:n toimitusjohtaja Aatu Samppala.

Vähitellen alkoi kyteä ajatus Tehokas tietoliikenne Suupohjan kyliin -hankkeesta.
- Viime vuoden kesäkuussa laitettiin hankesuunnitelma Suupohjan Leader-ryhmälle, muistelee Samppala.
Ajatus Leader-rahoituksesta syntyi, koska Sunet on aiemminkin hyödyntänyt sitä ja todennut sen toimivaksi.
- Se on hyvä pienten kyläkohtaisten investointien rahoitukseen. Leader-rahoitus on joustava ja paikallisen yhdistyksen kanssa asioiminen on sujuvaa, sanoo Samppala.

Nyt Leader-rahoituksella toteutetun hankkeen ollessa lopuillaan Teuvan Perälän, Kauhajoen Lustilan ja Karijoen Myrkyn kylään on saatu valokuituinfra.
- Se takaa tietoliikenneyhteyden varmuuden. Valokuituverkossa on suurempi kapasiteetti verrattuna langattomiin, valottaa Samppala.

Samppalan mukaan valokuituverkossa on sekin hyvä puoli, että yhteys pystytään tuottamaan sellaisena kuin asiakas sen tilaa, kun taas langattomissa yhteyksissä vaikuttaa muu tietoliikenne.
- Kyläläiset voivat työskennellä tehokkaasti kotoa ja nauttia esimerkiksi suoratoistapalveluista ilman katkoja. Myös kiinteistöjen etävalvontamahdollisuudet parantuvat nykyaikaisen infran kautta.

Tuki liiketoiminnalle

Myös Ilvesjoen kylään Etelä-Pohjanmaalla rakennettiin valokuituverkko vuoden 2017 aikana. Siihen kyläyhdistys sai rahoitusta Leader Liiverin kautta. Toimiva internetyhteys on välttämättömyys myös kylien yrityksille, minkä tietää myös alkoholivalmistaja Pramian yrittäjä Marko Mäkinen.
- Nopea internetyhteys on elintärkeä. Matkustuspäiviä säästyy paljon, kun voi pitää Skype-neuvotteluita, esimerkiksi Alkon ja tytäryritys Pramia Plasticin kanssa.

Tietoliikenneyhteydeltä vaaditaan kapasiteettia myös muissa yritystoimintaan liittyvissä asioissa. Mäkisen mukaan valokuituverkon kautta tiedonsiirto on kätevää ja luotettavaa.
- Mainostoimiston kanssa siirrämme usein suuria etiketti- ja lehtimainostiedostaja. Myös Serverin varmennukset siirtyvät ulkopuoliselle taholle useasti päivän aikana.
Pramian yrittäjän mukaan toimiva valokuituyhteys tuo kylään elinvoimaisuutta ja se ei ole ainakaan enää este yritystoiminnan siirtämisessä Ilvesjoen kylälle.

Viime aikoina Etelä-Pohjanmaalla moni kylä on saanut valokuituverkon helpottamaan sekä kyläläisten että yritysten arkea.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Marjukka Mäkinen, ViestitEllen-hanke
Kuvat: Marjukka Mäkinen, ViestitEllen-hanke

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.