Kolarilaiset loikkaavan digikuopan

Kolarilaiset loikkaavat digikuopan yli

Ikääntyvällä väestöllä saattaa helposti tulla rimakauhu älylaitteiden käyttämiseen. Näin käy erityisesti silloin, jos kukaan ei auta digitaalisuuden ensiaskeleita otettaessa. Meän digiloikka -hanke tasoittaa tietä kohti digiälykkäämpää Kolaria.

Lokakuussa 2017 liikkeelle ponnistanut Meän digiloikka on suunnattu erityisesti Kolarin ikäihmisille. Tavoitteena tehdä teknologiaa tutuksi iäkkäämmille, opettaa heitä käyttämään digitaalisia palveluita ja samalla auttaa selviämään kotona entistä pidempään.

Hanketta valmisteleva asukasraati kokoontuu kerran viikossa – nuorin raadin jäsenistä on 69-vuotias ja iäkkäin 84-vuotias. Tarve on ollut kova neuvonnalle, mutta myös tsemppaukselle.

– Monet olivat aluksi sitä mieltä, että laitteet menevät rikki, jos niihin koskee. Tämä pelko on jo ehtinyt hälvetä, hanketta vetävä projektipäällikkö Kati Huttunen nauraa.

Saatu palaute on ollut muutenkin myönteistä. Innokkaimmat kuulemma soittelevat jo WhatsApp-puheluita keskenään.

– Osallistujat ovat tulleet varmemmiksi teknologian käyttäjiksi. Yhteisen harjoittelun myötä he uskaltavat kokeilla erilaisia asioita. Lisäksi on tullut ymmärrystä siitä, mitä kaikkea netistä voi etsiä ja löytää, Huttunen listaa.

Tällä hetkellä lainattavaksi tarjolla on tabletteja, ikäihmisen rutiineita helpottavia, muistuttavia vuorokausikalentereita sekä heikkokuuloisia auttava kuulokommunikaattori. Lisäksi kokeilussa on muistisairaita aktivoiva Memoera Trainer -helppokäyttölaite.

– Jatkossa voi kuka tahansa lainata näitä älylaitteita kirjastosta tai kirjastoautosta – ikään katsomatta, Huttunen kertoo.

Toimintamallia kokeillaan vielä pilottiryhmissä eri puolilla Kolaria, sillä verkkoyhteyksien taso vaihtelee.

– Kolarissa on kuituverkkoa ja mobiiliverkkoa, mutta myös alueita joilla yhteydet ovat heikot, Kati tietää Huttunen.

Toimintamallista tulossa monistettava

Kolarilaisten digikokemuksia voi jatkossa hyödyntää myös muualla.

– Työstämme hankkeesta saadun opin perusteella toimintaohjeet sekä osallistujille että ohjaajille, mutta myös koko projektin organisoimiseksi, Huttunen lupaa.

Elokuulle 2018 saakka jatkuva Meän digiloikka on saanut tukea maaseuturahastolta.


Pääkuvassa Kolarilaiset Martti Malinen, Kalle ja Annikki Tenhunen sekä Aira Voutilainen ovat tekemässä digiloikkaa.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.