Kuvituskuva

Maksimoi maan kasvukunto

Uudistavan viljelyn e-opisto UVO opastaa pitämään huolta maan kasvukunnosta. Verkkokurssi auttaa saamaan paremman tuoton pelloilta ja reagoimaan joustavasti muuttuviin oloihin.

UVO on maksuton verkkokurssi, joka tuo Carbon Action -hankkeen opit ja havainnot hiiliviljelystä kaikkien ulottuville. Kurssi tutustuttaa uudistavan viljelyn periaatteisiin sekä ohjaa tekemään havaintoja omilla pelloilla ja korjaamaan mahdollisia ongelmia.

UVO:n taustalla on Baltic Sea Action Groupin (BSAG) ja teknologiayritys Reaktorin sekä laajan asiantuntijajoukon yhteistyö. Koulutuspäällikkö Sanna Söderlund BSAG:stä kertoo, että tieto tuotiin verkkoon, koska uudistavan viljelyn oppeja on kiire jalkauttaa.

– Takana on neljä outoa kasvukautta. Kurssi tarjoaa viljelijöille työkaluja reagoida joustavasti ja kehittää äärisäiden sietoa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni nykyinen ja tuleva viljelijä hyötyisi siitä, hän taustoittaa.

Verkkokurssi julkaistiin viime talvena, ja tähän mennessä sille on rekisteröitynyt noin tuhat henkilöä. Kurssi on vapaasti myös maatalousalan neuvojien ja oppilaitosten käytettävissä. Aineistoa on tarkoitus päivittää vuosittain.

Pelto halajaa vihreää

UVO koostuu tällä hetkellä 11 luvusta, joista neljä ensimmäistä taustoittaa aihetta. Söderlund toteaa, että viljelijöille olennaisin osuus alkaa luvusta viisi.

– Kurssilla on tarkoitus valita kolme peltolohkoa ja tehdä niille erilaisia suunnitelmia. Viimeisessä luvussa havainnoidaan peltojen rakennetta esimerkiksi lierotestin avulla, hän kertoo.

Kurssilla käydään läpi uudistavan viljelyn kolme periaatetta: yhteytyksen maksimoiminen jatkuvan kasvipeitteisyyden ja viljelykierron avulla, maaperän mikrobien maksimoiminen eloperäisen aineksen avulla sekä suojan maksimoiminen vähentämällä maaperän muokkausta ja muuta häirintää.

– Mahdollisimman paljon vihreää, mahdollisimman vähän mustaa, Söderlund kiteyttää.

Edelläkävijät hyötyvät

Kurssi sisältää myös tehtäviä, joiden avulla voi kartoittaa oppimistaan. Tehtävät ovat monivalintatehtäviä ja esseitä. Kurssin saa läpi, kun 70 % tehtävistä on suoritettu. Koko kurssin suorittanut saa asiasta kertovan sertifikaatin.

– Aika monet kurssilaiset valitsevat osioita, jotka kokevat hyödyllisiksi itselleen, Söderlund sanoo.

Hän arvioi, että tulevaisuudessa yritykset saattavat toivoa sopimustuottajilta uudistavan viljelyn osaamista. Edelläkävijät ovat silloin etulyöntiasemassa.

Uudistava viljely -verkkosivusto

Teksti: Minna Nurro
Kuva: UVO

UVO-kokemuksia

Marja Oesch, maanviljelijä, Hausjärvi:

”Uudistava viljely ei ole minulle uusi asia. Olen mukana Carbon Action -hankkeessa, ja kiinnostuin sitä kautta UVO:sta. Mielestäni erityisen mielenkiintoisia ovat agrometsätaloudesta kertovat luvut.

Kurssi on mielestäni tosi hyödyllinen. Se pakottaa pohtimaan omia heikkouksia ja miten niitä voi käytännössä parantaa. Kurssilla on paljon tehtäviä, jotka laittavat miettimään peltojen toimintaa sekä käytännön peltotestejä, kuten kuoppatesti. Tehtävissä joutuu kirjoittamaan asioita ylös, jolloin ne monesti avautuvat paremmin.

UVO:ssa on ratkaisukeskeinen asenne, se antaa pieniä konkreettisia tavoitteita. Innostavaa on se, että kokeilujen mittakaava voi olla mitä vain: se voi olla vain yksi neliömetri, ei tarvitse olla hehtaari. UVO kannustaa kokonaisvaltaiseen näkemykseen pitkällä aikavälillä.

Olen kahlannut kurssia läpi useammassa erässä. Verkkokurssi on hyvin jäsennelty, se sisältää napakat osiot, joita voi tehdä palikan kerrallaan. Näen sen isona tietopankkina, johon voi halutessaan palata.”

Anne Kotiranta, agrologiopiskelija, Seinäjoen amk:

”UVO on tosi mielenkiintoinen. Opin kurssilta, että on paljon tapoja harjoittaa uudistavaa viljelyä, se ei ole one size fits all. Uteliaisuus ja ammattitaito ratkaisevat, mitä alkaa tehdä. UVO:sta on viljelijälle ehdottomasti käytännön hyötyä esimerkiksi äärimmäisiin sääoloihin varautumisessa ja siten myös taloudellista hyötyä.

Verkkokurssi on mielestäni helppokäyttöinen, olen tehnyt sitä sekä puhelimella että tietokoneella. Aineistossa on haastateltu kivasti oikeita ihmisiä, on kiinnostava kuulla, miten he pohtivat asioita. Tykkään paljon myös yksittäisistä tietoiskuista, joita on esimerkiksi peltopyistä.

UVO ei vielä kuulu SeAMK:n opintosuunnitelmaan, ehkä opinnäytetyöni muuttaa asian. Toivon kaikkien agrologiopiskelijoiden tarttuvan kurssiin, koska se on juuri sitä osaamista, mitä tulevaisuudessa tarvitaan. Myös kuluttajakeskusteluissa on kiva tuoda esille, miten viljelijät etsivät ratkaisuja. Tulevaisuudessa toivon työllistyväni uudistavan viljelyn teemojen pariin.”

Teksti: Minna Nurro

Muokkauspäivämäärä: Jan 12, 2022