Tällä sivulla pääset uppoutumaan verkoston toimintaan tekstimuodossa. Pääset siirtymään luvusta toiseen oikeassa laidassa olevasta sisällysluettelosta. Myös jokaisen sivun alareunasta löytyy painike, josta voit siirtyä seuraavaan lukuun.
Jos lukeminen ei nappaa, suosittelemme klikkaamaan toimintakertomuksemme videoversioon.
Innovaatioiden ja innostumisen vuosi
"Koronapandemia raamitti edelleen kaikkialla maailmassa vuoden 2021 tekemistä ja olemista. Vuoden yhteenvetoa ei kukaan voi tehdä huomioimatta koronaa, vaikka monet jo hartaasti toivoisivat pandemian lopultakin jäävän taakse. Verkostotoiminnassa koronan ei kuitenkaan annettu hidastaa menoa. Itse asiassa melkein voisi todeta päinvastaisen tilanteen. Digitaaliset välineet ja yhteydenpito ovat jo käyneet arkipäivän työkaluiksi. Toiminnassa, jossa pitää tavoittaa paljon ihmisiä ympäri Suomen, webinaarit ovat tulleet jäädäkseen ja lisänneet monien mahdollisuuksia osallistua. Osallistujat ovat myös olleet innolla mukana keskustelemassa ja työpajoissa. Meidän tapahtumissamme ei langoilta haihduttu työpajavaiheen alkaessa vaan niissä keskusteltiin ja ideoitiin aktiivisesti.
Uudet teemaryhmät aloittivat vauhdilla tänä vuonna. Vihreän kasvun ryhmä tuli tarpeeseen, kentällä janotaan tietoa ja ideoita uudenlaisista toiminnan mahdollisuuksista muuttuneessa ympäristössä. Monipaikkaisuutta mietitään monissa paikoissa ja meidänkin teemaryhmän webinaariin tuli varsinainen yleisöryntäys. Vuonna 2021 aloitti myös pitkään toivomamme ruotsinkielinen ryhmä. Ja vallan erinomaisin ideoin ja panostuksin. Nyt saamme hyviä yhteyksiä paitsi Suomen ruotsinkielisille vireille alueille, mutta myös laajemmin Pohjoismaihin. Ja nuorisoryhmä osallistui oli Maaseutuparlamentin valmisteluihin ja nuorten julkilausuman työstöön Maaseutuparlamentissa. Ryhmä sai myös tanssihaasteellaan monet tahot liikkeelle. Me innostuimme nuorten asioista niin, että halusimme pitää nuorisoryhmän tiiviisti mukana myös toisen vuoden.
Vuoteen mahtui todella paljon toimintaa. Virkamiesten ja sidosryhmien työssä Suomen CAP-suunnitelman valmistelu vei aikaa ja energiaa. Verkoston toiminnassa taas tärkeää on tarjota mahdollisuuksia ja yhteyksiä käyttää tulevia työkaluja täysimittaisesti hyväksi. Muun muassa elpymisvaroista kertova webinaari oli tänä vuonna menestys, jossa kerrottiin sekä elpymisvaroista että EIP-innovaatioista. Verkostoaamut hyvine aiheineen vetivät kuulijoita ja jäävät käyttöön seuraavinakin vuosina. Yhtä tärkeää on myös monenlainen toimijoiden yhteen saattaminen ja erilaisten alustojen tarjoaminen kehittämisen välineiksi. Yksi tällainen tärkeä kumppanuus, yhteistyö ja yhteinen portaali AgriHubin kanssa sai alkunsa vuonna 2021. Yhteistyön muodot konkretisoituvat eteenpäin vuonna 2022.
Joitain harvoja tapahtumia järjestettiin myös paikan päällä. Lähiruokapäivä sai monet vierailemaan ja tutustumaan maaseudun toimijoihin. Tapahtumalle on varmasti kysyntää myös jatkossa. ’Älykkäät kylät’-kilpailun voittaja Vuolijoki sai innovaatioleirillään paljon hyviä ideoita ja sparrausta. Kone-Agrian innovaatiotori taas sai sekä esiintyjät että vierailijat kehumaan vuolaasti tapahtumaa ja osallistumista. Esittelyssä oli muun muassa seitsemän maatalouteen liittyvää EIP-innovaatiohanketta ja torista muodostui kiinnostava kohtaamispaikka. Erinomainen tapa viedä innovaatioita eteenpäin.
Maaseutuparlamentti oli myös ehdottomasti yksi vuoden huipputapahtumista. Se järjestettiin hybridinä. Paikalla Kurikan kampuksella olivat läsnä vain puhujat ja esiintyjät, mutta tilaisuuden energia ja voimaannuttava vaikutus levisi kyllä verkkojen ja verkostojen kautta ympäri Suomen. Maaseutuverkosto oli yksi tärkeä valmistelija ja tekijä tapahtumassa.
Leader-työ on koko ajan ollut tärkeä osa maaseutuverkoston työtä. Niin myös tänä vuonna. Nyt ajankohtaista oli valmistautuminen uuteen rahoituskauteen ja hyvä yhdessä tekemisen tunnelma välittyi yhteisissä tilaisuuksissa. ELY-keskusten ja Leaderien yhteistyö on tärkeää ja sen kehittämiseen sekä tulevien muutosten ennakointiin maaseutuverkosto tarjosi myös apua.
Ja vielä lopuksi katse Eurooppaan: ’Lumovoimainen maaseutu 2040 - hyvän elämän kasvualusta. Se kestää, yrittää ja luo uutta yhdessä.’ Siihen kiteytyi Suomen sanoma eurooppalaisen Rural Vision-työn valmisteluun. Suomen työn pohjana oli Maaseutu2030-visio, joten ensimmäistä kertaa emme olleet asialla. Hyvän ja innostavan tulevaisuustyöskentelyprosessin kautta koottiin nyt näkemykset ja näkymä vuoteen 2040. Tämän työn tulokset näkyvät paitsi meille itsellemme myös koko Euroopan tasolla. Ja ihan syystä, visio on erinomainen suuntaviitta tulevaisuuteen.
Kaikista hyvistä ja mielenkiintoisista tapahtumista kertomiseen ei puheenjohtajan katsaus riitä. Tunnelmat ja kuulumiset pitääkin lukea itse toimintakertomuksesta. Ja sen jälkeen kannattaa siirtää katse tuleviin mielenkiintoisiin tapahtumiin. Niitä riittää myös vuonna 2022!"
Maaseutuverkoston ohjausryhmän puheenjohtaja Taina Vesanto