7. Hoksauksia

Ihmisten verkottaminen virtuaalisesti ei ole helppoa. Osallistumisen kynnys virtuaalisiin tilaisuuksiin on kuitenkin matalampi, ja järjestämiimme tilaisuuksiin on eksynyt mukaan aivan uusia henkilöitä. Jatketaan maaseutuverkoston tavoitteellista laajentamista myös ensi vuonna!

Agrihubi ja Maaseutuverkosto.fi ne yhteen soppii...

...ja huomenna viedään pussauskoppiin. Eikös se jotenkin noin mennyt se nuoruusvuosina tutuksi tullut lorukin. Yhteistä verkostoalustaa Agrihubi- ja maaseutuverkon tarpeisiin lähdettiin toden teolla valmistelemaan ja toteuttamaan toimintavuoden aikana suhteellisen laajan toimijajoukon voimin. Ja jos tässä vielä noiden sanontojen puitteissa edetään, niin voisi tässä myös todeta alkuvalmistelujen pohjalta, jotta “tavallista yritettihin, mutta priimaa pakkaa pukkaamaahan”. Yhteistyö verkoston toimijoiden kanssa pilotointivaiheesta varsinaiseen alustan suunnitteluun ja nyt jo toteutusvaiseeseen saakka on ollut taas kerran yksi verkostotyön helmi toimintavuoden aikana. Yhteistyössä piilee voimaa tässäkin projektissa!

Maaseudun kehittäminen kiinnostaa ihmisiä ihan aidosti

Me maaseudun kehittäjäthän rakastamme tätä työtä emmekä ehkä parempaa ja merkityksellisempää työtä voisi edes keksiä! Siltikin aina välillä mieleen hiipii epäilys ja työ tuntuu tuuleen huutamiselta. Kiinnostaako tämä ketään? Liikauttaako tämä kenenkään elämää? Maaseudun kehittämistyö ei tosiaan käsitteenä kerro murto-osaakaan siitä kaikesta mahtavasta, mitä se pitää sisällään. Vuoden 2021 aikana sai poikkeuksellisen monelle ja erilaiselle oman kehittäjäkuplamme ulkopuolelta tulevalle ihmiselle avata tekemistämme, ja voi millaisia valaistumisia saikaan todistaa! Ihmiset ihan hurmioituivat aiheesta ja omaehtoisesti ryhtyivät sanansaattajiksi. Jatketaan siis rohkeasti ja ylpeästi työkenttämme avaamista niin maaseudun kehittäjiä pulpahtelee sinne ja tänne!

Etätyössä taukojen rooli korostuu entisestään

Koronapandemian myötä tietotyötä tekevät siirtyivät sankoin joukoin etätyöhön. Se kävi yllättävän nopeasti ja sujuvasti. Pian myös huomattiin, että ei se niin kivutonta ollutkaan, vaan kalenterit alkoivat täyttyä ennen näkemättömällä vauhdilla. Palavereiden ja kokousten sekä niihin kutsuttavien henkilöiden määrä tuntuivat kasvaneen yhden vuoden aikana merkittävästi, ja monella se näkyi myös työtuntien määrässä ja jaksamisessa. Ehkä emme siis olekaan vielä oppineet etätyöajan käytäntöjä, vaan vasta opettelemme tätä uutta normaalia. Työssä jaksamista voimme kuitenkin kaikki edistää kahdella helpolla keinolla: 1. Pidä kokousvaraukset alle tunnin mittaisina ja pidä sovituista ajoista kiinni. 10 minuutin tauoilla kokousten välissä on iso merkitys. 2. Korosta kokouskutsuissa, että keiden läsnäolo on erityisen tärkeää, ja keille kokous ei ole pakollinen.

Aktiivisuus kannattaa, myös kansainvälisesti

Osallistava ja napakka prosessi maaseutu2040–visioon tuotti tulosta. Saimme mukaan tulevaisuusvision työstöön monipuolisen joukon osaajia, teimme ytimekkään kiteytyksen omista ajatuksistamme ja toimitimme sen rakennuspalikaksi EU:n yhteisen maaseutuvision rakentamiseen. Meidän ajatuksemme näkyvät vahvasti myös lopputuloksessa. Prosessi oli rohkaiseva: pienenkin jäsenmaan ajatukset saatiin esiin kun työ tehtiin tuoreella tavalla ja oikeasti erilaisia tahoja osallistaen. Se näkyi lopputuloksessa ja siihen oli myös EU-tasolla helppoa ja mielekästä tarttua.

Tarmokkaasti kohti uusia kohderyhmiä uusien kanavien kautta

Viestinnän on oltava jatkuvasti hereillä: uusia viestintäkanavia syntyy, vanhojen toiminnallisuudet kehittyvät ja ihmisten mieltymykset muuttuvat. Onneksi verkostopalveluiden toiminnan ydin on aina ollut rohkeus kokeilla uusia asioita, niin toimintatapoja kuin työvälineitäkin.

Tänä vuonna uusia kohderyhmiä on tavoiteltu muun muassa vaikuttajayhteistyön keinoin – ja hyvin onnistuneesti tavoiteltiinkin! Jokainen kolmesta kampanjasta nimittäin tavoitti kuusinumeroisen määrän ihmisiä, ja joukkoon mahtui taatusti valtavasti meille ihan uutta yleisöä. Vastaavaa yhteistyötä kannattaa ehdottomasti jatkaa tulevinakin vuosina. Silmät on kuitenkin jatkossakin pidettävä auki – uusi idea on varmasti jo kulman takana!

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.

Muokkauspäivämäärä: May 9, 2022