Maaseutua kehitetään jotta koko Suomi voisi hyvin

Suomesta 95 % on maaseutua, ei yhdenlaista vaan hyvin monenlaista. Kaupunginläheistä ja harvaan asuttua ja kaikkea sitä väliltä. Maaseudun kehittämiseen panostetaan, jotta me kaikki voisimme hyvin – niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Maaseudun rahoitusta on tarjolla monenlaiseen elinvoimaa lisäävään toimintaan: hyville pk-yrityksille, tulevaisuuteen panostaville maatiloille ja asukkaille, jotka haluavat tehdä kotipaikkakunnastaan entistäkin viihtyisämmän.

Ja mitä hyötyä siitä on meille kaikille?

  • Viihtyisää vapaa-aikaa! Maaseudun matkailupalveluista ja retkeilyreiteistä (tai ihan vain hiljaisuudesta) voivat nauttia niin maaseudulla piipahtavat kuin siellä vakituisesti asuvatkin.
  • Puhdasta vettä! Vesien tilan huononeminen on saatu pysäytettyä. Pitkäjänteisellä työllä ravinnnekuormitusta on saatu vähennettyä huomattavasti.
  • Turvallista ja puhdasta ruokaa! Tiedämme, miten se on tuotettu. Kokonaisuudessaan ruuantuotanto työllistää yli 300 000 suomalaista.
  • Netti toimii! Kolmena viime vuotena on rakennettu 3 000 km nopeita laajakaistayhteyksiä. Nopea netti on vaikuttanut suoraan yritysten kasvumahdollisuuksiin ja ihmisten mahdollisuuksiin viettää arkea tai juhlaa kaikkialla Suomessa. Yhteydet avaavat kansainväliset markkinat kaikkialta maasta.
  • Työpaikkoja ja palveluita! Useampi kuin joka kolmas suomalainen yritys sijaitsee maaseudulla. Niiden joukossa on paljon muutakin kuin perinteisinä pidettyjä maaseudun töitä. Maaseudun yritysrahoitus on auttanut yrityksiä muun muassa kasvuun ja kansainvälisille markkinoille.
  • Tapahtumia ja kohteita! Monenlaisia matkailukohteita, lähipalveluita, tapahtumia ja esimerkiksi kesäteattereita on kehitetty paikallisten ja vierailijoiden iloksi.
  • Uusia ideoita ja innovaatioita! Maaseudun kehittäminen on lisännyt yhteistyötä eri aloilla ja alueilla toimivien välillä. Sen ansiosta pyörää ei kehitellä joka pitäjässä, vaan saadaan ulos entistä jalostetumpia ideoita.

Onko sinulla idea?

Jos sinulla on idea, joka voisi piristää omaa aluettasi, ota yhteyttä Leader-ryhmään tai ELY-keskukseen. Yhteystiedot löydät näppärästi täältä.


Mikä maaseuturahasto, mikä maaseutuohjelma?

Suomi saa EU:n maaseuturahastosta tukea omien maaseutualueidensa kehittämiseen. Kukin maa laatii EU:n asettamissa raameissa oman maaseudun kehittämisohjelmansa vastaamaan omia tarpeitaan.

Suomessa maaseuturahaston rahoitusta jaetaan kahden ohjelman kautta: Manner-Suomen ja Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelmien kautta. Maaseutuohjelmissa EU-rahaa täydennetään kansallisella rahoituksella.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020