Luona hanke

Sari Hakamaa tror på välmående genom djuren

En ny dag gryr och på Hakamaa mjölkgård välkomnar tuppen till en ny dag. Intill hönsgården, på den österbottniska bondgårdens gårdsplan, sover grisen Tomppa i sin inhägnad. Husmor Sari Hakamaa har redan gått till ladugården och skött morgonrutinerna tillsammans med sin pojkvän Juha. Snart är det dags att släppa ut korna, men idag sparar man det till lite senare. En daghemsgrupp ska nämligen komma på besök till gården.

Besöket ordnas i samarbete med Luona-projektet (Luonnollista tukea elämään, sv. Naturligt stöd för livet). Avsikten med att delta i projektet är att utveckla Green Care-verksamhet på gården. Green Care-verksamhet innebär verksamhet där naturen används på ett målinriktat sätt för att främja och upprätthålla människornas välmående.

– Green Care kan erbjuda nya verksamhetsmöjligheter och större intäkter för lantbruksföretag, skogsbruk, trädgårdsägare, vildmarksguider eller personer som har djur som passar för verksamheten, såsom hundar eller hästar, konstaterar projektchef Martta Ylilauri från Vasa universitet.

Projektet finansieras av Mellersta Österbottens Leader-grupper, och inom ramen för projektet utvecklas natur- och djurrelaterad verksamhet i samarbete med företag och kundgrupper.

Nya möjligheter för landsbygden

Hakamaa gård får sitt första besök idag. Besöket inleds med att en minibuss kör in på gården och en grupp 4–5-åringar och två daghemsanställda kliver ur bussen. Ylilauri är på plats och följer med hur besöket går.

– Inom projektet försöker man så frön som utvecklas till ny verksamhet för företagen. Det är viktigt att landsbygdsföretagarna inte satsar alla sina kort på en sak. Undersökningar har visat att natur- och djurrelaterad verksamhet har många effekter på välmåendet, påminner Ylilauri.

Sari ber alla komma och titta på när korna släpps ut på bete. Hon ropar kornas namn ett i taget tills alla kor har sprungit ut ur ladugården. Barnen följer intresserade med tills någon frågar vad de ska göra nu. Sari visar åt barnen hur man klär på sig blå fotskydd i plast och därefter går alla in i ladugården för att se på några kvigor och nyfödda små kalvar. Att besöka ladugården är ganska spännande, men nervositeten går över senast då barnen får mata kalvarna. Från ladugården går man vidare till en annan beteshage med fler kor, studerar lantbruksmaskiner och havre, som barnen får ta i sin hand och ge åt hönsen. Hönsen och tupparna intresserar barnen länge. De står utan att röra en fena och förundras över äggen i olika färger som hittas i hönsens bon. Grisen Tomppa väntar redan otåligt på gästerna. Besöket avslutas med att leka med gårdens hundar.

Barnen har samlats runt Hakamaa för att lyssna.

Djuren har lugnande inverkan

Hakamaa driver en liten mjölkgård och korna är individer med egna namn. Att gården är liten är en fördel, eftersom djuren är vana vid människor och om man vill kan man också delta i arbetet på gården.

– Jag älskar mitt jobb och vill hålla fast vid min gård med händer och klor. Redan som barn vande jag mig vid att vår dörr alltid stod öppen så att kompisarna alltid var välkomna hem till oss. Jag har velat fortsätta med samma tradition för mina egna barn. Vi har haft många ungdomar som deltagit i arbetet på gården, och jag har sett hur glada de blivit över att få göra något praktiskt och hur lugnande det är att vara här.

För Hakamaa själv har djuren varit till stor hjälp då livet varit svårt, och därför tror hon på deras lugnande inverkan. Utifrån den här upplevelsen väcktes intresset för Green Care-verksamheten.

– När förtroendet är som bäst mellan mig och ett djur kan jag luta mitt huvud mot kon och bara stå där.

Kalven luktar hans hand.

Hakamaa drömmer om att utveckla Green Care-tjänster för alla åldrar. För äldre människor kan ett besök på gården handla om rekreation, och för till exempel utmattade och deprimerade unga kan gården ge möjlighet att slappna av och så småningom börja delta i aktiviteter och få positiva upplevelser. Green Care kan erbjuda rekreation för alla eller välmående för specialgrupper. Ylilauri säger att till exempel personer som lider av psykisk ohälsa gynnas mycket av natur- och djurrelaterad verksamhet.

– Genom Green Care kan man komplettera tjänster inom social- och hälsovård och fostran. Det här gör man inte bara för att det är roligt, utan också för de goda och positiva effekterna. De innebär också inbesparingar för samhället.

Uppdateringsdatum: 29 okt. 2020
Text: Kirsi Tikkanen
Foto: Kirsi Tikkanen

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.