Luonnossa liikkuen melonta

Luonnossa liikkuen Päijälässä melontareitillä ja luontopolulla

Kuhmoisissa sijaitseva Päijälänkylä on oiva esimerkki aktiivisesta kyläyhteisöstä, joka kehittää kylää omiin vahvuuksiin perustuen. Päijälässä kunnostetaan parhaillaan sekä Pitkäveden melontareittiä että rakennetaan omaa luontopolkua ja markkinoinnin merkitys on ymmärretty alusta lähtien.

Vakinaisia asukkaita kylällä on alle 100, mutta kaunis ympäristö on houkutellut runsaasti kesäasukkaita, mökkejä on yli 400. ”Päijälä – kylä virran varrella” -slogania on helppo uskoa, kun Päijälässä katselee ympärilleen. Kylässä on noin 50 järveä ja lampea, 200 kilometriä järvenrantaa ja mäkistä maalaismaisemaa halkoo Pitkäjoen vesistö.

Päijälänkylän yhdistykset tekivät muutama vuosi sitten elinvoimaiseen Päijälään tähtäävän kyläsuunnitelman, jonka seurauksena on käynnistynyt mm. Luonnossa liikkuen Päijälässä -hanke. Tutustu hankkeen aktiiviseen Facebook-sivuun. Maaseuturahoitus hankkeeseen tulee Leader Vesuri-ryhmän kautta. Viime vuonna kunnostettua Pitkäveden melontareittiä markkinoidaan ja viimeistellään tänä vuonna viiden kuukauden aikana. Sille tehdään markkinointimateriaalia kuten karttoja, esitteitä ja opastustauluja.

Kylän talkooväellä on onneksi nyt enemmän aikaa keskittyä näihin luontohankkeisiin, koska kylän vuositekemiseen kiinteästi kuuluva Neste Rally peruuntui tältä vuodelta. Innokasta talkooväkeä kylällä onkin riittänyt mukavasti ja myös kesäasukkaat ovat viime aikoina aktivoituneet olemaan talkoissa mukana.

Melontareitti kaikkien tietoisuuteen

Hankkeen markkinoinnista vastaava Sanna Ruokola aloitti työt toukokuussa ja kertoo työn alkaneen vauhdikkaasti:
- Olen aloittanut sidosryhmien kartoittamisen ja luonut some-kanavia, kuten Facebook ja Instagram -tilit. Minulla on pitkä lista yhteistyötahoja ja tapahtumajärjestäjiä, retkeilyalan toimijoita ja vaikuttajia, joihin olen yhteyksissä. Pitkäveden melontareitti on kuvattu kartalle ja reitistä on somessa jaettu kuvia ja videoita. Meillä on siellä jo ihan mukavasti seuraajia ja tykkääjiä.

Reitti on noin 20 kilometriä pitkä ja se kulkee kuuden järven kautta. Ahlmanin opiston luonto-ohjaajaopiskelijat kävivät kesäkuussa reitillä testikäyttäjinä ja antoivat kokeneina luontokävijöinä arvokasta palautetta paitsi reitin kunnosta myös sen houkuttelevuuden tekijöistä. Sannan mielestä reitillä hienoimmat paikat ovat laavu, joki sekä siltojen alitukset. Peilityyni järven pinta on kesäiltoina myös maaginen.

Ensimmäinen yleinen melontaretki järjestetään lauantaina 4. heinäkuuta, ja järjestämisessä on hankkeen lisäksi mukana paikallinen palveluntarjoaja. Kylältä saa halutessaan vuokrattua kanootin tai kajakin, niitä riittää tarvittaessa vaikka isommallekin porukalle. Kosket reitillä mennään kävellen. Tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan vaikkapa hankkeen Facebookin kautta, tai ottamalla Sannaan yhteyttä.

Melontareitin tuotteistaminen ja palvelupakettien pohtiminen on siis hyvässä alussa. Sanna on itsekin tottunut käyttämään erilaisia luontoharrastajien sivustoja, kuten Retkipaikka.fi, jotka ovat luontevia kanavia tavoittaa asian harrastajat.

Luontopolun kruunaa Sysipatterin näköalapaikka

Kylälle rakennettava luontopolku tulee olemaan noin kolmen kilometrin mittainen. Se lähtee kylätalon Päijälän Pirtin takaa ja tulee kulkemaan helppokulkuista, kaikille sopivaa reittiä pitkin Sysipatterin näköalapaikalle ja takaisin kylään. Reitin varrelle on ideoitu infotauluja, joissa esitellään polun varren historiaa ja ympäristöä. Luontopolulle tulee myös pitkospuita ja levähdyspaikkoja.

Kiinnostuitko? Tutustu Päijälään: www.paijala.fi

Kylässä toimii aktiivisesti monta yhdistystä: kyläyhdistyksen lisäksi Päijälän kristillinen yhdistys, Metsästysseura sekä urheiluseura Mäkimaan Muhku ovat vuosia yhdessä virittäneet kylää kohti parempaa tulevaisuutta. Kylälle on tehty myös mm. turvallisuussuunnitelma ja esimerkiksi kylän majoituskapasiteettia halutaan nostaa tulevina vuosina.

Päijälän Pirtti toimii kylän keskuksena, jota kunnostetaan vuosittain. Tänä vuonna tukea on haettu Pirtin sisätilojen puhdistukseen Maaseuturahastosta Leader Vesuri-ryhmän kautta. Pirtillä järjestettiin vuonna 2019 yli 70 tapahtumaa tai tilaisuutta. Neljä kertaa vuodessa Pirtillä on toripäivä kyläkokouksineen. Sillan pielessä nurmikolla on kesälauantaisin pieni tori, jossa ostoksien ohella vaihdetaan kuulumisia sekä parannetaan maailmaa. Riihigalleria puolestaan on ainutlaatuinen paikka, jossa on mielenkiintoisia näyttelyitä.

Muokkauspäivämäärä: Sep 7, 2020
Teksti: Virpi Heikkinen
Kuvat: Luonnossa liikkuen Päijälässä -hankkeen Facebook

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.