Lähetykset ja henkilöhaastattelut toimivat ikään kuin kansanradiona: mikä kyläläisiä harmittaa, mitä asioita halutaan nostaa keskusteluissa esille, mikä on hyvää, mikä huonoa ja mistä halutaan kiittää.
- Tuli ajatus, että radio olisi loistava keino yhtä aikaa kehittää kylää, tavoittaa ihmisiä ja ehkä helpottaa myös yksinäisyyttä. Ensin idea paikallisradiosta tuntui niin hullulta, ettemme itsekään uskoneet, että se voisi toteutua. Verkostostamme löytyi kuitenkin paljon innokkaita ihmisiä ja monenlaista osaamista, ja päätimme rohkeasti kokeilla, kertoo Sari Puttonen Lievestuoreen Setlementti ry:stä.
Radion avulla ylläpidetään sosiaalisuutta. Se on osoittautunut mainioksi välineeksi tavoittaa ja palvella ihmisiä myös korona-aikana. Esimerkiksi riskiryhmään kuuluvat ja vanhukset pääsevät osallisiksi kylän tapahtumista, elämästä ja yhteisöstä, mikäli joutuvat koronan vuoksi välttelemään sosiaalisia kontakteja.
- Mietimme keinoa tavoittaa mahdollisimman suuri joukko alueen asukkaita iästä riippumatta, siitä se ajatus radiosta varmaankin alun perin lähti. Perinteisessä radiossa on myös nostalgiaa, siksi emme halunneet toteuttaa ainoastaan nettiradiota, kuvailee Puttonen.
Kuulijat ovat ottaneet paikallisradion suurella innostuksella vastaan. Erään kuuntelijan ei ole kertomansa mukaan tarvinnut käydä lääkärissä, sillä radion välityksellä huokuva yhteisöllisyys on vahvistanut niin henkistä kuin fyysistä olotilaa.
Radio vahvistaa myös paikallisidentiteettiä.
- Olemme oppineet paljon kylästämme, sen historiasta ja ihmisistä. Tavallisilla kylän asukkailla on paljon tietoa, jota olemme voineet välittää. Olemme oppineet tuntemaan toisemme paremmin ja uskon, että se on lähentänyt meitä.
Puttosen mukaan myös naapurikuntien Toivakan ja Hankasalmen kanssa on syntynyt radiolähetyksissä hauskaa mittelöä, kun lähikuntien kunnanjohtajat ovat olleet haastateltavina.
- Eihän sitä tiedä, vaikka tämän myötä kehittyisi uutta yhteistyötä ihmisten, kylien ja jopa kuntien välille. Radio toimii hyvänä keskustelun avaajana.
Radio Lievestuoreen ohjelman tekijät tekevät lähetyksiä koululle rakennetusta studiosta. Radiokanavan kuuluvuusalueen säde on noin 15 kilometriä, mutta nettiradion myötä sitä voi kuunnella missä päin maailmaa tahansa. Tiettävästi kuulijoita on ollut jopa San Diegossa ja New Yorkissa.
Livejuontoja ja podcast-tallenteita tekee 12 vapaaehtoisen porukka.
- Varsinaista radiotoimittajan taustaa ei ole kenelläkään, mutta teatterialan osaamista ja esiintymiskokemusta löytyy monelta, ja siitä on ehdottomasti hyötyä, sillä luovuutta tarvitaan radiolähetyksissäkin. Koska kyseessä on kyläradio, haluamme, että ohjelmasisältöjä tuottaa koko kylä. Mukaan ovat tulleet niin tapahtumajärjestäjät kuin paikallisten yhdistysten ja koulun väkikin.
Radio Lievestuore on osa Lievestuoreen Setlementti ry:n hallinnoimaa Tapahtumien Kyläkauppa -hanketta, joka on saanut maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä.