Marjasuo2

Usean yhdistyksen yhteinen Marjasuon kylätalo sai ison tuen

Marjasuon Pienviljelijäyhdistys, Marjasuon Metsästysseura ja Karvian Perinnejuoma ry:n rakentavat Karvian Sarvelassa yhteistä omaa paikkaa.

– Aina on puhuttu, että oma tila pitäisi olla. Etenkin lihankäsittelylle on nykyisellä majallamme aika heikot tilat. Pienviljelijäyhdistyksellä on paljon yhteisiä koneita, nyt saadaan niillekin säilytyspaikka, kertoo hankkeen puuhamies Tomi Alatalo Marjasuon Metsästysseurasta.

Asia lähti etenemään, kun yhdistyksille selvisi, että projektiin voi saada Leader-rahoitusta. Leader Pohjois-Satakunta myönsi yhdistyksille noin 50 000 euron tuen EU:n maaseuturahastosta kylätalokokonaisuuden rakentamiseen.

Myös Karvian kunta tuki yhdistyksiä. Koko projektin kustannusarvio liikkuu 170 000 eurossa. Suuri osa omarahoitusosuudesta on kuitenkin talkootyötä. Ja sehän Karviassa osataan.

Kylätalon paikaksi valikoitui metsäinen omassa rauhassa oleva tontti, jolla oli valmiiksi maalattiainen lato. Tontti hankittiin kesällä 2015. Sen jälkeen on talkootunteja kertynyt Alatalon arvion mukaan jo 7 000. Tontille on tehty kaikki viemäröinnit, vedetty sähköt ja porattu maalämpökaivo. Palkkaa ei ole toistaiseksi maksettu kellekään, vaan kaikki on saatu hoidettua talkootyönä kylän osaavan porukan voimin.

– Konetuntejakin on valtavasti. Parhaimmillaan töissä on ollut kerralla 10 konetta, Alatalo kertoo.

Latopahasta on kunnostettu niin, että nyt se kätkee sisäänsä viimeistelyä vailla olevat riistankäsittelytilat kylmiöineen, saunan ja pukuhuoneen sekä harraste- ja varastotilaa – sahdin valmistustiloja unohtamatta.

– Sauna ja harrastetilat laitetaan kuntoon kesällä. Syksyllä pitäisi olla tilat käytössä, Alatalo sanoo.

Pihassa on myös grillikota, joka on toistaiseksi toiminut talkooväen ruoka- ja taukopaikkana. Kodan runko saatiin lahjoituksena, ikkunat ja muu ”sisustus” on haalittu sieltä täältä.

Kodassa on jo ehditty pitää omat avajaiset hirvenliha- ja sahtitarjoiluineen. – Käytössä on nyt 3. tai 4. testiversio huuvasta. Enää ei savu jää sisään, Tomi Alatalo naurahtaa.


Kevätaurinko herättelee jo ahkeria talkoolaisia jatkamaan talven tauon jälkeen. Seuraavaksi vuorossa on itse kylätalon siirto-operaatio. Jo 1800-luvun puolella rakennetun talon hirsirunko aiotaan siirtää läheiseltä tontilta kylätalon virkaa toimittamaan – ja vielä kokonaisena. – Katsotaan, miten onnistuu. Matka ei ole pitkä, mutta mielenkiintoista siitä tulee, Alatalo naurahtaa.

Tontilta kaadetuista puista sahautetaan paikalle saapuvalla kenttäsahalla mm. kylätalon ulkolaudoitus.

Tavoitteena on, että koko kylätalokonaisuus olisi valmis syksyllä 2018. – 1,5 vuotta on nyt touhuttu. Jos toisen samanlaisen jälkeen saataisiin valmiiksi. Tarkoitus on oman käytön lisäksi vuokrata kylätaloa juhlia ja erinäisiä tilaisuuksia varten. 100 neliön kylätaloon saa pystyyn noin 30 hengen pirskeet.

– Rakennamme homman niin, että kaikkia kolmea rakennusta (kylätalo, harrastetila, kota) voidaan käyttää yhdessä tai erikseen. Tavoitteena on vuokrauksella kattaa ylläpitokuluja, Alatalo selittää.

– Karviassa on muutamia vuokrattavia vastaavia tiloja, niillä on todella kova käyttöaste. Uskon, että kysyntää myös Marjasuon kylätalolle tulee olemaan. Täällä saa olla omassa rauhassa ja vaikka huutaa, ketään ei häiritse.

Tiesitkö?

Marjasuon kylätalon isäntäyhdistyksissä toimii kaikkiaan noin 75 ihmistä. Tuorein kolmen kimpasta on Karvian Perinnejuoma ry, joka on perustettu 2014. Yhdistyksille ja talolle ollaan parhaillaan tekemässä uusia yhteisiä nettisivuja.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Mimmi Virtanen
Kuvat: Mimmi Virtanen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.