Kaksi miestä (Jari Partanen ja Pekka Kääriäinen) hymyilee kuntoilulaitteiden vieressä, taustalla kaunis kesäinen järvimaisema.

Syvänniemen rantamaisema rakentui kyläläisten voimalla

Sata vuotta sitten Syvänniemi oli vahva ja virkeä kyläkeskus, joka rakentui Hermanni Saastamoisen luoman teollisuuden ympärille. Saastamoisesta on nyt jäljellä rikas historia ja upea Hermanni-talo, mutta virkeä kyläkeskus ei ole historiaa: kyläyhdistys on edelleen virkeä.

Viimeisimpänä osoituksena virkeästä kylätoiminnasta on yhdessä Kuopion kaupungin ja Leader Kalakukon kanssa toteutettu ranta-alueen projekti, jonka aikana se on viimeistelty ja rakennettu uuteen uskoon.

Kyläaktiivi Jari Partanen kertoo, että jo vuonna 2013 rantaan rakennettiin valaistu liikuntareitti ja ranta siistitiin kuntalaisten omin voimin vuonna 2016.

Viimeisimpänä projektina oli kyläyhdistyksen Liikunta maaseutumatkailun vetovoimaksi -hanke, jossa rantamaisemaan rakennettiin kuntoilukatos, jossa on useita kuntoilulaitteita, lisäksi ranta-alueelle on rakennettu lemmikkieläinten uintipaikka, nuotiopaikka, lasten leikkipaikka ja uimarannat on kunnostettu viimeisen päälle.

Kesäinen järvimaisema ylhäältä kuvattuna, järvellä on vauhdissa yksi kajakki.

Kyläläisten voimin ja yhteistyöllä

Ranta-alueen rakentaminen alkoi vuonna 2016 ja kuntoilulaitteet asennettiin paikalleen heinäkuussa 2017. Sen jälkeen alueen siistimistä on vielä jatkettu, kunnes virkistysalueen avajaisia päästiin viettämään kesäkuussa 2019.

-Meillä on täällä Syvänniemellä parinkymmenen hengen ydinporukka, mutta kaikkiaan näihin hankkeisiin osallistuu aina satakunta kyläläistä, Partanen kertoo.

Uusi alue tulee asukkaiden vapaaseen käyttöön.

Pieni tyttö vaaleanpunaisessa asussa liukuu vaijerikeinulla ja nauraa.

-Tämä Hermanni-talon ympäristö ja kylän uimaranta on yhdenlainen kyläkeskus, jossa kyläläiset paljon liikkuvat. Uimaranta ja leikkivälineet ovat aktiivisessa käytössä ja lapsiperheiden lisäksi myös koirien ulkoiluttajat ja muut ulkoilijat käyttävät aluetta aktiivisesti.

Hanke on ollut iso kokonaisuus kuntalaisille ja kyläläisille. Kalakukon rahoituksen lisäksi myös Kuopion kaupunki on ollut rahoittamassa alueen kehittämistä ja kun nälkä kasvaa syödessä, myös paikallinen urheiluseura tuli mukaan.

­-Kun projektin edetessä halusimme panostaa tähän vielä vähän lisää, muun muassa hankkimalla suunniteltua tasokkaammat kuntoilulaitteet, tuli mukaan myös Syvänniemen Nousu, joka osallistui omalla panoksellaan.

Syvänniemen kylän kotisivut

Pääkuvassa: Pekka Kääriäinen ja Jari Partanen hymyssä suin, kun Syvänniemen ranta-alueen kunnostus onnistui niin upeasti.


Muokkauspäivämäärä: Dec 7, 2020
Teksti: Mediatoimisto Oikea Käsi Oy/Tommi Korpihalla
Kuvat: Tommi Korpihalla ja Jaana Rissanen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.