Naapurit hanke

Välitetään naapurista – varaudutaan viisaasti

Maaseudulla etäisyydet kuntakeskuksiin voivat olla pitkät ja naapuriapu on usein korvaamatonta. Naapurit auttavat luontevasti toisiaan monissa asioissa ja myös hätätilanteissa nopein apu saattaa löytyä läheltä.

Nopean Avun Apurit eli NaApurit-hankkeen tavoitteena on lisätä asumisen turvallisuutta valmentamalla kylille vapaaehtoisten auttajaryhmiä, jotka toimivat yhdessä viranomaisten kanssa. Kyliin perustetaan maallikkoauttajien ryhmiä, jotka saavat hälytykset pelastusviranomaiselta tulipalo- ja elottomuustehtävissä.

Kylien auttajaryhmiä valmennetaan tulipalon alkusammuttamiseen ja hätäensiavun antamiseen, kuten elottoman ihmisen tunnistaminen, painelu-puhalluselvytys, sydäniskurin käyttö sekä aivoverenkierronhäiriön ja eteisvärinän tunnistaminen. Kyliä tuetaan myös sydäniskureiden ja sammuttimien hankinnassa. Auttajaryhmät eivät korvaa viranomaistyötä, vaan tuovat lisäapua kylille.


Ensimmäiset kokemukset lupaavia

Auttajaryhmätoiminta käynnistyi alkukesästä 2019 Viitasaarella. Kolmen kylän ryhmiin on valmennettu 24 henkilöä. Päivystysvelvollisuutta auttajaryhmäläisillä ei ole. Suovanlahti oli ensimmäisiä kyliä, jonka asukkaat osallistuivat valmennuksiin.

- Kylällä ollaan kiitollisia, että myös syrjäisten kylien asumisturvallisuuteen kiinnitetään huomiota, kertoo Tuulikki Kuusrainen Suovanlahdelta. Kylän tupailloissa on keskusteltu, että kyläläisten turvallisuuden tunne on vahvistunut.

Sydäniskuri ja sammutinpullot sijoitettiin kylän keskeisellä paikalla olevaan kiinteistöön ja kylän turvallisuussuunnitelma päivitettiin samalla ajan tasalle. Kyläläiset ovat tiedottaneet myös mökkiläisiä kesäkirjeellä auttajaryhmätoiminnan käynnistymisestä.

NaApurit-hanketta toteuttaa NaAurit -hanke yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa. Yhteistyössä ovat tiiviisti mukana myös palo- ja pelastusviranomaiset.

Hanke on saanut maaseuturahoitusta Keski-Suomen ELY-keskukselta.

Seuraa hanketta Fb:ssä

Juttu on alunperin julkaistu: http://www.keskisuomenmaaseutu.fi/tarinat/hanketarinat/valitetaan_naapurista_-_varaudutaan_viisaasti.6386.news

Muokkauspäivämäärä: Jun 17, 2020
Teksti: Irma Ahokas-Kukkonen
Kuvat: Irma Ahokas-Kukkonen

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.