Minna schneeschuhe

Äksyt Ämmät: Turismföretagaren tappar inte masken

När hon var yngre hatade Minna Murtonen att skida, och särskilt hatade hon skolans skidtävlingar. Hon kom garanterat alltid nästsist. Nästsist eftersom en av klasskompisarna brukade slå sig ner på en stubbe för att lyssna till fåglarna under tävlingen. Trots den sega starten bor Murtonen nästan i skidspåret idag. Hennes företag Äksyt Ämmät erbjuder aktivitetssemestrar under somrar som vintrar: skidåkning, paddling, långfärdscykling, bågskytte, örtvandringar och snöskoutflykter.

”Jag studerade på 90-talet i det som då kallades Borgå turisminstitut. När jag tagit min examen meddelade jag arbetskraftsbyrån att ifall det snart finns ett jobb inom turistnäringen ledig i Norra Karelen så tar jag det genast”, berättar Murtonen.

Och sådana jobb fanns det. Lantbrukarfamiljens dotter hade även vuxit upp bland företagare. Murtonen hade företagarattityden i blodet.

Aldrig brådska, problem eller förtret


”Jag skulle inte gärna ta ett nio-till-fem-jobb, men om det ändå sker någon gång, skulle jag vara en drömanställd”, skrattar hon. ”Jag kan inte lämna något för morgondagen: om något ska vara gjort om en vecka så gör jag det genast. Och jag kan inte låta bli att jobba övertid.

Äksyt Ämmät har funnits i redan tjugo år. Den andra grundaren Liisa Klippel har redan gått i pension, men Mustonen driver inte företaget ensam för det. Det är frågan om ett företagsgrupperingsprojekt med fyra medlemmar: värdshusen Puukarin Pysäkki, Laitalan Lomat, Männikkölän Pirtti och Murtonens Pihlajapuu. Bakom verksamheten finns även Visit Karelia som stöd.

”Skidåkning från värdshus till värdshus är en av vinterns populäraste produkter. Över 90 procent av besökarna kommer från utlandet. Skidturen tar en vecka och är en stillsam tur som framskrider enligt de egna krafterna. Dagligen skidar deltagarna 15–30 kilometer. Efter det badar de bastu, äter och somnar garanterat snabbt”, säger Murtonen.

Besökarna är särskilt tacksamma över värdshusens smakliga mat och lugna sätt att ta hand om sakerna. På värdshusen gör man allt själv från semlor till sylt och det serveras endast ren ekologisk mat.

”För mig som företagare är det viktigt att oavsett hurdant kaos som ligger i bakgrunden får det inte synas för våra gäster. Det finns alltid en lösning, oavsett om det är full katastrof i köket eller om det slaskar hela säsongsveckan.”

Man ringer kompisen när det vankas affärer


Efter tjugo företagarår kan Murtonen med all rätt säga att hon kan sin sak. Och allt som hänger ihop med områdets turism, marknadsförings och pappersjobb delar hon med sig. Om hon får en förfrågan från utlandet som gäller jakt eller fiske i Nurmes så svarar Murtonen ”ja visst”, och hänvisar frågeställaren till den bästa serviceproducenten i området.

”Min passion är bågskytte och det är något jag gärna lär ut på till exempel ungdomsläger. Jag tycker att man ska fokusera på det man själv tycker om. För mig är jakt och fiske inte ”det”, men jag har alltid kolleger i mitt nätverk som glädjetjutande åker med på en jakt- eller fisketur.”

Och så det där med namnet. Varför?

”Jo nej”, säger Mustonen. ”Oavsett vilken frågan är, så svarar jag nästan alltid automatiskt så här! Men Äksyt Ämmät (dvs. de vresiga kärringarna) kommer från en utbildningskurs inom turistbranschen. Jag tyckte inte alls om innehållet i kursen. De gav oss en bild av att det är alldeles hemskt svårt att försöka hitta kontakter utanför Finland eller att sköta affärer med resebyråer.”

Murtonen bestämde sig i samma stund för att se om det verkligen är så. Och genast efter kursen infördes Äksyt Ämmät i registret.

Hos oss är vi inte rädda


Cirka 200 personer njuter av Äksyt Ämmäts aktivitetssemestrar och det blir cirka 800–900 övernattningsdygn.

”Vi har nog en tanke på att öka takten: fler gäster, fler nya aktiviteter. Och vi är inte rädda för något. Inte ens för att vintrarna i Finland verkar bli kortare och kortare och att marken är bar ännu i november. Norra Karelen har en så mäktig natur att sysslorna inte tar slut här även om vädret inte är gynnsamt.

Äksyt Ämmät har fått stöd av landsbygdsprogrammet bl.a. för utrikesmarknadsföring. Stödet beviljades för ett par år sedan till företagsgruppen med fyra företag, och nu väntar man på ett stödbeslut som skulle innebära att även ett femte företag kunde delta med sin insats.

Murtonen samtalar en stund med en tysk turist och lovar att bastun är varm också ikväll. Själv drar hon på sig skidpjäxorna och åker ut på en liten runda.

”Idag njuter jag av att åka skidor. Men jag är ju företagare, så telefonen är alltid med. Jag har lärt mig att använda stavarna med en hand och skriva sms med andra”, säger Mustonen och avslöjar sin supertalang.

Uppdateringsdatum: 12 mars 2020

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.