Arcticwarriors

Arctic Warriors: Midnattsolens ört – världens bästa superfood

Rosenrot, kvanne och framför allt brännässla. De är tre lappländska växtskatter som naturläkare har använt under hundratals år och som även dagens vetenskap erkänner. Arctic Warriors ”krigar” för Lapplands rena och kraftfulla naturprodukter: växterna blir kvar i skogen samtidigt som vi importerar örter.

Styrkan i Lapplands örter är ingen mystisk grej: i själva verket är både vintern och sommaren en tuff prövning för växterna i Lappland. Först och främst måste växten kunna övervintra under snön och tjälen, och sommartid är utmaningen den ständiga värmen och ljuset. När de inte är mörkt fortsätter fotosyntesen rent av så länge att växten hamnar i ett stressläge. Och som vi väl känner till, diamanter uppstår under hård press.

Arctic Warriors ägs av Katja Misikangas och Tuija och Ilkka Kauppinen. Trions tankar korsades för cirka tio år sedan.

”Jag träffade Tuija för första gången då hon låg på mitt bord och blev koppad! Samtalet flöt på, men det tog några år innan våra vägar korsades på nytt. Vi deltog i samma utbildning i Uleåborg och åkte med samma bil. Det slaskade och vi var trötta. En av oss frågade, hur var det med naturörtsidén som vi pratade om då för länge sedan? Har det blivit något av den?”

Det hade de inte, mitt bland all brådska. ”Men ska vi sätta igång då?”, föreslog Misikangas.

Varför inte. Tuijas make Ilkka lovade att lyssna allvarligt om Katja bara gav honom en övertygande presentation i ämnet.

”Så startade det”, minns Misikangas.

Att föra naturläkararvet vidare


”I min familj har det alltid funnits naturläkare, min mamma är en av dem. Jag tycker att både kroppens och själens välmående är så viktiga, att jag aldrig varit osäker på vad det är jag vill jobba med”, berättar krigarnas produktchef och partner.

Tuija och Ilkka Kauppinen tar hand om marknadsföringen, försäljningen, exporten och de internationella nätverken.

”Lappland har en ekologisk insamlingsareal på 9 miljoner hektar. Ingen annanstans i världen finns det något likadant. Vi tre har varit väldigt harmade över att de lappländska skatterna – bären, svamparna och örterna – blir kvar i skogarna samtidigt som olikaslags superfoods importeras till Finland. Vi skulle önska att fler företagare skulle delta i odlings- och insamlingsverksamheten”, säger Misikangis

Klår skörbjuggen och hjälper mot förtret!


”Produktnamnen – Försvararen, Krigaren och Energi – berättar om hur de ska användas. Produkterna påverkar försvarsförmågan, stresståligheten, ämnesomsättningen, energinivån och humöret. Med brännässlor, rosenrot och kvanne tog man förr i tiden hand om bl.a. skörbjugg och pest, vet vi enligt arvet efter vikingarna.

Arctic Warriors produkter har funnits på marknaderna i endast ett och ett halvt år, men efterfrågan ökar och man för förhandlingar ända i Japan.

”Vi har ett härligt nätverk med odlare och insamlare och vi försöker utvidga nätet hela tiden. Idag går alla örter som vi får in direkt till produktionen. Det är lätt att odla största delen av örterna, men till exempel måste rosenroten få växa 5–6 år innan den kan samlas in. En stor del av odlingen och insamlingen sker för hand, vilket också påverkar verksamhetens volym.”

Brännässlan är växtvärldens drottning


Under ett och ett halvt år har man sålt cirka 170 000 stycken flaskor med Krigar-shots. Produkterna kan köpas på bl.a. Ruohonjuuris och Lifes affärer.

”Arctic Warriors har under resans gång fått stöd även från landsbygdsprogrammet. Det är vi mycket glada över!”

”Min favoritört är brännässlan. Den har inget konstlat yttre, men innehåller alla godsaker från mineraler till vitaminer och klorofyll.”

Brännässlan är en verklig hälsobomb: den innehåller mer C-vitamin än apelsinen, mer järn än spenaten, mer kalcium än mjölken och mer kisel än bladkålen.

Kvannen blev lat i Ungern


Misikangas berättar en rolig berättelse: Ungern är den ledande producenten av kvanne i Europa. Växterna där är av en annan stam än i Lappland. När man en gång försökte plantera kvanne från Lappland i Ungern så skedde det underliga ting. Kvannen slutade ha brått och började assimilera mycket långsamt. Eftersom det regelbundet var mörkt och ljust så kunde kvannen inta en ordentlig dagsrytm och tog resan till Ungern som en semester. I Lappland jobbar kvannen ivrigt.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.