Dsc5923 jiitee 3mp

Innebandyns grand old man: ”Det viktigaste är frihet att göra det man vill”

Rubriken överdriver. Jii-Tee Sports primus motor Jukka Tervo är inte precis lastgammal, trots att det redan har gått cirka trettio år sen han började spela innebandy. Det var kärlek vid första skottet. En karriär som amatörspelare och senare som landslagsspelare följde. En sak grämde Tervo: innebandyns anseende och ryktbarhet stod på noll under 1980-talet. En förändring behövdes.

”Det var jobbigt att ha grenen som hobby. Det fanns bara ett fåtal hallar och ännu färre spelturer, när de inte drogs in helt och hållet”, berättar Tervo småleende. Som ett exempel på innebandyns anseende berättar Tervo en historia från 1989.

”Landslaget deltog i en turnering i Sverige. På den tiden arbetade jag som sportjournalist och erbjöd Helsingin Sanomat en artikel om turneringen. Tidningen meddelade att det inte fanns utrymme för artikeln, men bad mig höra av mig med matchresultatet så att de kunde klämma in det i något hörn.”

Innebandyhall mitt i ingenstans på några månader


Följande dag syntes inte en rad om landslagets framgångar i tidningen, men utrymme för resultaten från fotbollsligan i ”Någonstansien” fanns det nog.

Numera kan han skratta åt händelserna från så många år tillbaka, och sannolikt ger de Tervo bara mer energi till att förbättra innebandyns ställning.

”På sätt och vis hade jag en privilegierad ställning. Jag hade rest land och rike runt med olika lag – ibland som spelare, ibland som tränare. Jag var chefredaktör för tidskriften Salibandy och hade ett finger med i tillverkningen av innebandyklubbor. Jag visste att grenen hade potential som helt enkelt måste omsättas i praktiken.”

Idag driver Pia och Jukka Tervo landskapets största allaktivitetshall för innebandy i Seinäjoki. År 2010 byggdes den imponerande Qmax-hallen med tillhörande caféer och produktaffärer i Tanelinranta, mitt i skogen. Professionella byggare skötte projektet, men varken herr eller fru Tervo har tummen mitt i handen. Hallen nådde taklagshöjd på några månader. Pia Tervo ansvarar för underhållsrenoveringen.

Jii-Tee Sport tillverkar också spelutrustning: bollar, klubbor och kringprodukter av alla slag, med början från målvaktsutrustning. Idén är att erbjuda innebandyspelare en bra och förmånlig produkt utan det prispåslag som stora varumärken medför.

Inget drömmeri – lönsamheten är viktig

Den målmedvetne Jukka Tervo har inte närmat sig affärsverksamheten eller företagandet som en bomullsmjuk dröm. Allt baserar sig på exakta kalkyler: vad krävs för att grunda, bygga, driva och marknadsföra hallen och vad måste bli kvar.

Det var inte lätt att skaffa finansiering. Banken krävde en övertygande affärsplan. I början var också frun och samarbetsparterna i valet och kvalet.

”I det skedet ansökte jag om och fick landsbygdsprogrammets företagsstöd. Det övertygade Finnvera om att affärsidén var vettig och de gick i borgen för ett lån för min fru och mig. Nu var också banken villig att investera.”

Parets framgång som företagare inom innebandybranschen visar hur långt man kan gå med målmedvetet arbete och tro på sitt projekt. Hösten 2016 byggs familjen Tervos andra innebandyhall bredvid Qmax-hallen.

”Mer än så här har vi inte för avsikt att utvidga. Vi vill ha ett familjeföretag också i framtiden”, berättar Pia Tervo, mamma till två vuxna pojkar. Stadsplaneringen sätter också stopp för vidare utvidgning.

Pia Tervo driver också direktförsäljningshallen Kauhajoen Suoramyyntihalli, som hon köpte år 2000. Parets dagar är långa, men när arbetet är en hjärtesak finns det ingen risk för burnout.

Höftskott en del av företagandet

Jukka Tervo är inte heller i övrigt en företagare som följer helt traditionella spår.

”Det viktigaste är frihet att göra det man vill. Naturligtvis måste pappersexercisen skötas, men jag väljer själv när och var jag sköter den. Frihet är också att hålla morgnarna fria för familjen och mig själv. Jag rastar hundarna och stänger av telefonen, pysslar tillsammans med familjen. Samarbetsparterna vet att det inte lönar sig att ringa under förmiddagen. Däremot är jag anträffbar ännu vid midnatt”, skrattar Tervo.

På Qmax-arenan är det full fart den här torsdagskvällen i februari. Först är det knattelaget som tar över planen, sedan förstoras planen för att ge tonåringarna mer utrymme för sin träning. Man hör glada skrik, entusiastiska hejarop, tränarens tillrättavisningar och kanske några svordomar. Innebandy är ett utmärkt sätt att låta känslorna få utlopp på ett tryggt och kontrollerat sätt. Här tolereras inte hakning eller crosschecking.

Spelturer finns visserligen inte för den som är sent ute: hallen är bokad för flera år framåt.

Planen i Qmax-hallen är den enda svarta planen i Finland. Varför?

”För kontrastens skull. Jag har alltid undrat varför planerna är ljusa. Bollen syns bra mot den svarta bakgrunden”, förklarar Tervo innan han ger sig av ut på en skidtur.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.