Under sin brottarkarriär nådde jordbrukarsonen genom hårt arbete bland annat en tolfte placering i VM, och FM-guld i såväl ungdoms- som vuxenserierna. Skador gjorde att brottningen fick bli och den nya ambitionen blev i stället fysioterapi – han hade ju massor av erfarenheter av ämnet, dock från klientens synvinkel.
– Jag utexaminerades som fysioterapeut år 2000 och grundade ett eget företag utan att ha jobbat en enda dag för någon annan.
Tuuri jobbade tio år ensam i en flygelbyggnad på gården i Ilmajoki. Fastän han som exbrottare har starka fingrar kostade det på händerna att sköta idrottare.
– Jag började fundera på något annat som komplement, och studerade till ekonom jämsides med arbetet. Samtidigt kom jag på idén att utvidga affärsverksamheten, berättar Timo Tuuri.
Investerings- och etableringsstödet avgörande
Tuuri grundade Ilmajokis första kommersiella gym år 2014. Följande verksamhetsställe blev i hotell Sorsanpesä i Seinäjoki centrum. FYSIO 2000, som redan sysselsätter 23 personer, har fyra verksamhetsställen – på tre av dem finns ett handikappanpassat gym i kombination med fysioterapi och det fjärde erbjuder fysioterapi och massage. I Seinäjoki finns dessutom en kvartersbutik som är specialiserad på utrustning för idrottare och fysioterapitillbehör.
– I början var investeringsstödet och etableringsstödet avgörande. Det kändes att det här måste lyckas, om det en gång finns någon annan som också litar på mig. Det gjorde att jag ville expandera och att jag tror på vad jag gör, minns Tuuri.
För närvarande får FYSIO 2000 Leaderfinansiering för produktifiering av djurassisterad ergoterapi.
Timo Tuuri utvidgar sitt företag systematiskt och målmedvetet.
Siktar högt
– Nu fixar vi de grundläggande frågorna i skick före nästa tillväxtsteg. Vårt långsiktiga mål är att vara det första alternativet man kommer att tänka på när det behövs en kombination av högklassig fysioterapi och gym, säger Timo Tuuri.
Företaget har tre grundpelare: arbetshälsotjänster, neurologisk rehabilitering samt tjänster för aktiva idrottare.
– Vi har satsat på mångsidighet, specialutbildad personal och högklassig utrustning. Med dessa som utgångspunkt tror vi att vi klarar oss bra trots de förändringar som social- och hälsovårdsreformen för med sig, sammanfattar Tuuri.
19.12.2017