Jämsän Juokslahteen on rakentunut kaikille avoin, savusaunakulttuurin esittelyyn erikoistunut virkistys- ja vapaa-ajanviettoalue, jossa on mahdollisuus saunoa savusaunassa ja virkistyä Päijänteen maisemissa. Saunakylä on herättänyt kiinnostuksen muun muassa savusauna- ja rakennusperinteen asiantuntijoissa ja tutkijoissa.
- Ensimmäisten joukossa Tanskan saunaseura tuli tutustumaan savusaunakokoelman kunnostus- ja rakennustyöhön. Myös saunojen ystävät Japanista ovat olleet alusta alkaen kiinnostuneita siitä, mitä Jämsässä tapahtuu. Japanin saunaseura on halunnut osoittaa tukensa ja kiinnostuksensa toimintaa kohtaan ja on ottanut yhden savusaunoista kummisaunakseen, kertoo Suomen Saunakulttuuri ry:n puheenjohtaja Saija Silén.
Kun saunoja ryhdyttiin lämmittämään ensimmäistä kertaa kesällä 2017, suomalaisen saunan ystävät ja sen historiasta kiinnostuneet vierailijat löysivät tiensä Jämsään. Suomalaisten lisäksi joukossa on usein vierailijoita Japanista, Keski-Euroopan saksankielisistä maista, Ruotsista, Virosta ja Venäjältä. Myös italialaisia ja amerikkalaisia nähdään Saunakylässä yllättävän usein.
Työ saunakulttuurin hyväksi sai aikaan yhteydenottoja ihmisiltä, jotka halusivat perehtyä suomalaiseen saunaan. Useat vierailijoista majoittuivat Jämsään ja viettivät päivän tai kaksi Saunakylässä. Toiset viipyivät pidempään.
- Vieraanamme on ollut esimerkiksi australialainen Hannah, joka keräsi tietoa rakastamastaan suomalaisesta saunasta. Ehkäpä Tasmaniaan valmistuu jonain päivänä suomalainen sauna, naurahtaa Silén.
- Saunakylän yhteisössä ja talkooväessä toimii aktiivisesti myös Suomeen kotiutuneita ulkomaalaisia, kuten japanilainen ja italiainen arkkitehti sekä amerikkalainen graafinen suunnittelija.
Saunakylässä on matkailupotentiaalia
Saunakylä on herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisissä medioissa. Tanskan yleisradio kävi tekemässä tv-sarjaa skandinaavisesta rakentamisen perinteestä Jämsän Saunakylässä. Myös saksalaiset ja japanilaiset matkailu- ja päivälehtien edustajat ovat vierailullaan kirjoittaneet Saunakylästä. Toimitustyön ohella he ovat päässeet mukaan muun muassa pärekaton tekoon.
Kansainvälisten vierailijoiden määrä hämmästyttää Saunakylän tekijöitä, sillä paikkaa on markkinoitu tähän mennessä lähinnä Facebookissa. Markkinointiin on luvassa lisävoimia, sillä Jämsän kaupungin ja HimosLomat Oy:n matkailupalvelut ovat myös huomanneet saunamaailman matkailupotentiaalin. Yhteistyötä on tehty myös Visit Central Finlandin kanssa, jonka kutsumana Saunakylään saapui ryhmä nuoria japanilaisia some-vaikuttajia.
Saunakylässä kävi kesäkaudella 2019 jo noin 400 ulkomaalaisvierailijaa, mikä on arviolta 17 % koko kävijämäärästä. Toiminnan vakiintuessa ulkomaalaisten, kuten myös suomalaisten vierailijoiden määrä, on tasaisessa kasvussa.
- Joskus jopa puolet saunojista puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea. Savusaunassa löytyy aina kaikille tilaa ja juttuseuraa kansallisuudesta ja kielitaidosta riippumatta. Uusille tulijoille jutustellaan saunakokemuksia ja jaetaan auliisti tietoja suomalaisesta saunasta, kertoo Silén.
Päijänteen rannassa sijaitsevien vanhojen savusaunojen tarjoama kokemus kaikessa yksinkertaisuudessaan antaa vieraille unohtumattoman suomalaisen elämyksen.
- Lauantai-ilta Saunakylässä, savusaunan pimeys ja kesäilta nuotiolla yhdessä muiden saunojien kanssa jättävät vieraille pysyvän muistijäljen, joka toivottavasti tuo heidät uudelleen Suomeen, Jämsään ja Saunakylään, sanoo Silén.
Hanke on saanut maaseuturahoitusta Leader Vesuri-ryhmältä.