Nainen on polvillaan lattialla näyttää oikeaoppista elvytysotetta nuken avulla

”Tärkeintä on, että uskalletaan auttaa” Meistä jokaisen olisi hyvä hallita elvytystaitojen perusteet

Etenkin maaseudulla ammattiavun saapuminen paikalle voi joskus kestää, joten on tärkeää, että hätätilanteessa osataan ja uskalletaan auttaa.

Messiin-hankkeessa on opetettu elvytystaitoja ihan tavallisille asukkaille etenkin maaseutualueilla ja lisätty tietoutta ja osaamista sydäniskureista. Tavoitteena on vähentää alueellista eriarvoisuutta, sillä taajamien ulkopuolella ja maaseudun pienissä kunnissa sairaankuljetusyksiköitä on vähän, niiden toiminta-alue on laaja ja alueelliset ambulanssit ovat yleisiä. Sydänpysähdyksen sattuessa on tärkeää toimia nopeasti: jos sydän pystytään käynnistämään 3–5 minuutin kuluessa elottomuudesta, kolme neljästä potilaasta pelastuu. Tavallisten ihmisten toiminta ja osaaminen siis hätätilanteissa korostuu.

Messiin-hankkeen opastajat ovat olleet mukana erityyppisissä tapahtumissa kuten Hevoskynnön SM-kilpailuissa Eurajoella, vanhojen autojen cruisingissa Säkylässä ja Harjavallan perhemessuilla. Ensimmäinen infotilaisuus järjestettiin Noormarkun messuilla 2019 syyskuussa.

Kaikille avoimia ja maksuttomia opastuksia järjestettiin paljon myös omina tilaisuuksinaan esimerkiksi kylätaloilla ja paloasemilla. Paikalliset Sydänyhdistykset ja VPK:t ovat olleet aktiivisesti mukana järjestämässä tilaisuuksia.

– ­Yhteistyötiedustelut on otettu innolla vastaan ja monet ovat kyselleet meiltä, voisimmeko tulla pitämään opastuksia. Esimerkiksi kyläyhdistyksestä pyydettiin, jos voisimme järjestää täällä Kellahdella tilaisuuden, hankkeen opastuksia vetänyt sairaanhoitaja Terhi Saari-Hannibal Satakunnan Sydänpiiristä kertoo.

Viideskymmenes tilaisuus järjestettiin Porin Ahlaisissa Kellahden kylätalolla. Kellahden kyläyhdistys hankki Leader-rahalla sydäniskurin koko kylän käyttöön.


Infotilaisuuksissa ja tapahtumien pop-up pisteillä on ollut runsaasti kävijöitä. Monilla on harhaluulo, että sydäniskurin käyttöön tarvitaan erillinen lupa tai koulutus. Todellisuudessa kuka tahansa voi ottaa hätätilanteessa defin eli sydäniskurin käyttöön ja seurata ohjeita. Laite alkaa kertoa ääneen, mitä kuuluu tehdä, kun sen käynnistää.

– Yli tavoitteiden on menty osallistuneiden määrässä. Ihmiset ovat olleet todella kiinnostuneita aiheesta ja ovat selkeästi tulleet oppimaan. Osa on esimerkiksi kuvannut elvytysohjeistusta itselleen talteen, Terhi Saari-Hannibal sanoo.

Infotilaisuuksissa on ollut aina mahdollisuus kokeilla paineluelvytystä ja sydäniskurin käyttöä. Kun laitteen on päässyt näkemään läheltä ja kokeilemaan, rohkeus auttaa tositilanteessakin lisääntyy.

– Moni on kommentoinut, että ”eihän se niin vaikeaa olekaan”. Yleensä ensimmäinen auttaja hätätilanteessa on ohikulkija, joten olisi todella tärkeää, että osattaisiin toimia tilanteessa ja uskallettaisiin auttaa. Tilastojen mukaan alle puolta sydänpysähdyksen saaneista on elvytetty ennen ensivasteen paikalletuloa.

Hankkeella teetettiin aiheesta opastusvideo, jonka kautta tietoa on saatu levitettyä.

– Kun mietimme työryhmällä haastateltavia infovideoon, jokainen pöydän vieressä istunut tunsi jonkun elvytetyn. Itse olen joutunut elvyttämään kolme kertaa ihmistä sairaalan ulkopuolella ja ne kerrat ovat jääneet todella vahvasti mieleen, vaikka olen ollut pitkään sydänsairaalassa töissä, Terhi Saari-Hannibal kertoo.

Koronapandemian puhjettua tilaisuudet jouduttiin keskeyttämään, mutta syksyllä niitä voitiin pitää muutamia ulkona ja erityisjärjestelyin. Koronan myötä monet tapahtumat siirtyivät verkkoon ja myös Messiin-hankkeen työntekijät lähtivät mukaan digiloikkaan pitämällä infotilaisuuden sydäniskureista Huittisten perhemessuilla Facebookin kautta livelähetyksenä.

SYDÄNISKURIT KARTALLE

Hankkeen yhtenä tavoitteena on lisätä sydäniskureiden kirjaamista viralliseen defi.fi-rekisteriin. Palvelussa voi hakea kartalta lähimmät sydäniskurit ja nähdä mihin kellonaikoihin ne ovat saatavilla. Monissa paikoissa on iskurit, mutta niitä ei ole vielä rekisteröity. Palvelua voi käyttää myös mobiililaitteella 112-sovelluksen kautta.

– Asia saatiin aika hyvin esiin, kun saimme Satakunnan Kansaan jutun aiheesta. Vuorokaudessa jutun julkaisusta rekisteröitiin heti kymmenen uutta iskuria Satakunnassa, Saari-Hannibal toteaa.

Koko ajan saatavilla olevia iskureita on vielä verrattain vähän. Kellahden kyläyhdistys asensi oman iskurinsa kylätalon tuulikaappiin niin, että se on kaikkien saatavilla ympäri vuorokauden. Sydäniskurille hankittiin säilytyskaappi, joka hälyttää, kun kaapin avaa.

Pääkuvassa Terhi Saari-Hannibal opastaa elvytyksen saloihin

Muokkauspäivämäärä: Jan 7, 2021

Satakunnan Sydänpiiri veti puolentoista vuoden ajan Leader-rahoitteista Messiin-hanketta, jolla opastettiin elvytystaitoja tavallisille maaseudun asukkaille sekä lisättiin tietoutta ja osaamista sydäniskureista.

Hanketta toteutetaan Satakunnan alueella Porissa, Harjavallassa, Kokemäellä, Nakkilassa, Ulvilassa, Raumalla, Eurajoella, Säkylässä, Eurassa ja Huittisissa. Hanketta rahoittavat Satakunnan Leader-ryhmistä Karhuseutu, Ravakka, Pyhäjärviseutu ja Joutsenten reitti.

Vastaavia paikallisen Sydänpiirin vetämiä EU:n maaseuturahastosta tuettuja hankkeita on vedetty myös Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa.

Messiin-hanke valittiin viime kesänä Sisäministeriön arjen turvallisuutta parantavien hyvien käytäntöjen joukkoon. Hankeesta voi lukea lisää Sisäministeriön TUOVI-portaalissa.



Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.