Koivupaneeli yrittäjä Lipponen

Koivupaneeli kertoo tarinaa

Juha-Pekka Lipponen huomasi luonnon patinoimien, hylättyjen koivulautojen hienouden eikä antanut niiden mennä haaskuuseen, vaan kehitti uuden, ekologisen sisustuspaneelin.

Vastingin kylällä Karstulassa, vanhan sahan pihalla, seisoo korkeita ja jykeviä koivulautapinoja uhmaten pohjoisen Keski-Suomen tuulia ja tuiskuja. Laudat ovat peräisin 1990-luvun lama-ajalta, kun suomalainen huonekaluteollisuus koki kovia eikä sahan omistaja Markku Leppänen saanutkaan enää lautoja kaupaksi.

Kun Seinäjoelta Karstulaan äitinsä kotiseuduille muuttanut Juha-Pekka Lipponen näki lautakasat, hän ihastui välittömästi luonnon patinoimaan koivuun. Ahkerana kotinikkarina hän päätti kokeilla ylijäämälautaa mökkinsä saunan paneloimiseen. Lopputulos miellytti silmää. Sään pieksemä koivu tuntui kertovan tarinaa ja toimii nyt kauniina, luonnollisena sisustuselementtinä.

- Koska laudat ovat saaneet olla ulkona säiden armoilla vuosikausia, puun pintaan on tullut hienoja sävyjä ja elävyyttä, mutta sisältä laudat ovat kuitenkin kivikovia, Lipponen kertoo.

- Saunaa nikkaroidessani aloin miettiä, miten koivulautaa saisi jalostettua niin, ettei se menisi hukkaan. Samalla mietin, mitä haluaisin työkseni tehdä, sillä olin vastikään lopettanut vakuutusalan työni. Toimistotyö ei enää houkuttanut.

Noin puolentoista vuoden mittaisen tuotekehittelyn seurauksena syntyi Birch&Tales -sisustuspaneeli, joka kootaan käsityönä karstulalaisesta koivusahatavarasta ympäristöä kunnioittaen.

- Ideana on, että ihan kaikki materiaali hyödynnetään, ihan pikkuiset laudanpätkätkin. Yli jää pelkästään saha- ja höylälastu, ja sekin käytetään verstaan lämmitykseen.

Lipposen verstas sijaitsee näppärästi koivulautakasojen vieressä Markku Lipposen hallissa, joten materiaalia ei tarvitse kuljetella. Myös valmis tuote on helppo toimittaa eteenpäin asiakkaille, sillä vain noin 13 millimetrin paksuinen elementti on kevyt ja menee kuljetettaessa pieneen tilaan.


Uniikki tuote voisi kiinnostaa maailmallakin

Seuraava askel Birch&Talesin tarinassa on panostaa asiakashankintaan, myyntiin ja markkinointiin.

- Aluksi tarkoituksena olikin lähteä liikkeelle myynti- ja markkinointipainotteisesti, mutta koska kaikki ei mene kuin elokuvissa, tuotekehityksessä tuli sellaisia yllätyksiä, että se vaati enemmän aikaa ja resursseja. Mutta nyt alkaa olla markkinoinnin aika, Lipponen kertoo ja paljastaa, että hänellä on jo visioita myös uusista tuotteista nyt olemassa olevien kolmen erityyppisen paneelin lisäksi.

Tähän mennessä Birch&Tales-paneeleita on ollut esillä huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitaressa, jossa palaute oli kannustavaa. Paneelia ei ole vielä kuitenkaan myynnissä muualla kuin Karstulassa Lipposen verstaalla.

- Ei tämä varmaan mikään rautakauppatuote tule olemaankaan, Lipponen tuumaa ja uskoo, että ensisijainen kohderyhmä markkinointitoimenpiteille tulee olemaan sisustussuunnittelijat, miksei myös arkkitehdit.

Tavoitteena olisi päästä jossain vaiheessa myös maailmalle.

- Esimerkiksi Japanissa tämä voisi herättää kiinnostusta, onhan Suomi siellä kovassa huudossa.

Lipposen yritykselle Skybirch Oy:lle myönnettiin yrityksen perustamistukea Leader Viisarilta tuotekehitykseen ja markkinointiin sekä investointitukea kone- ja laitehankintoihin. Yrittäjä pitää rahoitusta tärkeinä, sillä uuden tuotteen kehittäminen ja lanseeraaminen on työläs ja aikaa vievä projekti, joka ottaa myös taloudellisesti koville.

Luottamus tuotteeseen Lipposella on kuitenkin pysynyt vahvana alusta asti.

- Käsittääkseni tällaista vastaavanlaista ei ole olemassa. Jos trendit eivät tästä kovasti muutu, en minä tässä suuria riskejä näe, hän toteaa.

Yritys on saanut maaseuturahoitusta Leader Viisarilta.

Muokkauspäivämäärä: Jun 17, 2020
Teksti: Maria Markus
Kuvat: Maria Markus

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.