– Olin mukana uuteen laitokseen liittyvien rahoitusten haussa, toimistohommissa ja rakennusvaiheessa ojassa eristämässä putkia. Ihan kaikkea on tullut tehtyä. Sieltä se lähti ja sillä tiellä ollaan, kertoo Petroff.
Myöskään yrityksen perustajat eivät olleet olleet aiemmin mukana lämpöyrittäjyystoiminnassa, joten uuden opettelu on kuulunut mentaliteettiin alusta alkaen. Lämmöntuotannon lisäksi liiketoiminta koostuu kiinteistöhuollosta.
Naisena energia-alalla
Nyt Petroff on Lievestuoreen Lämmön toimitusjohtaja. Miesvoittoisella energia-alalla se on poikkeus.
– Mä huomaan selkeästi, että joillakin on sellaisia ennakkokäsityksiä, että eihän nainen nyt voi olla teknisellä alalla tai ei se ainakaan siitä mitään ymmärrä. Sitten olen hiljaa mielessäni joskus ollut tyytyväinen, että olen yllättänyt ihmisiä positiivisesti, Petroff kertoo.
Petroff tunnistaa omat vahvuutensa alalla:
– Mulla pysyy meisseli kädessä, mutta se ei ole mun juttu. Pystyn kuitenkin osallistumaan tähän alaan muutenkin ja esimerkiksi huolehdin, että meillä on joku sellainen, joka pystyy pitämään sen meisselin kädessä.
Lähilämpöä taajamaan
Vuonna 2008 perustetun yrityksen ensimmäinen 1 MW:n laitos valmistui tuottamaan lämpöä vieressä olevalle isolle yritykselle ja ympäröivälle asuinalueelle. Ensimmäinen laitos tehtiin valmiiseen rakennukseen puolustusvoimien varikkoalueelle. Toinen 1,5 MW:n laitos, jonka suunnittelussa Petroff on ollut mukana, on rakennettu taajaman toiselle reunalle. Molempiin laitoksiin on saatu ELY-Keskuksen energiatuki.
– Yleensähän tällaiset pienet laitokset on jollain tavalla kunnallisia, jonkun yhtymän tai monen yhteisen tahon osuuskuntien tekemiä. Nämä meidän on poikkeuksellisesti ihan puhtaasti yksityisiä. Näitä on kaksi, nämä toimii ja yrityksellä menee ihan suht hyvin, niin kai se on jonkinlainen onnistuminen, Petroff pohtii.
Yritys ostaa polttoaineen suoraan haketoimittajalta ja vastaa itse lämmöntuotannosta. Yhteensä lämpöverkkoa on 8,5 km reilun 2000 ihmisen kylässä.
– Lämpöverkkojen pituus on aika iso määrä tällaiselle pienelle kylälle. Ihmiset on olleet tyytyväisiä siihen, että he ovat pystyneet luopumaan öljylämmityksestä ja se on varmasti ollut heille taloudellisestikin hyödyttävä ratkaisu, Petroff kertoo.
Mietinnässä aurinkoenergiaa ja biokaasua
Vuosien varrella Petroff on oppinut, että on tärkeää osata valita sellaiset yhteistyökumppanit, jotka ovat luotettavia ja asiansa osaavia. Aina se ei ole kuitenkaan onnistunut niin hyvin kuin olisi toivottu. Uudemmalla laitoksella on ollut paljon teknisiä ongelmia ja loppukesästä laitoksella aloitettiin, nyt jo päätökseen saatu, hyvin mittava laitosinvestointi, jossa koko polttotekniikka vaihdettiin. Nyt toiveissa on, että kohdatut haasteet olisivat takanapäin.
Tulevaisuuden investoinneiksi Lievestuoreen Lämmössä on pohdittu aurinkoenergiaa ja biokaasua. Aurinkoenergialle olisi rakennusten katoilla hyvin tilaa. Myös biokaasun tuotanto on mietinnässä.
– Tokihan yrityksen tarkoituksena on aina kasvaa ja nyt olemme miettineet, että olisiko biokaasu sellainen ratkaisu, mitä voisi jouhevasti liittää varsinkin uudemmalla laitoksella toimintaan mukaan, joko lisälämmön lähteenä tai liikennepolttoaineena. Pohdinta on nyt vasta ihan alkumetreillä, visioi Petroff.
Lisää energiayrittäjyydestä: www.energiayrittäjyys.fi