Porkkana2

Ihonpuhdistustuotteita porkkanahävikistä

Opiskelijoille suunnatun noin vuosi sitten järjestetyn HeVi-ideat jakoon -innovaatiokilpailun voittivat Liisa Stark ja Mari Uusitalo ideallaan porkkanahävikin hyödyntämisestä porkkana-saippuan ja -öljyn valmistamiseksi. Kilpailu järjestettiin ArvoBio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous -hankkeen puitteissa. Sen seurauksena Liisa on jatkanut tuotekehitystä hanketoimijoiden ohjauksessa. Liisa ja Mari opiskelevat bio- ja elintarviketekniikkaa Hämeen ammattikorkeakoulussa. Liisa jatkoi myös opinnäytetyön kirjoittamista aiheen tiimoilta ja suostui haastateltavaksemme.

Kilpailu järjestettiin lähes tasan vuosi sitten. Nyt elokuussa oltiin Lepaalla puutarha-alan ammattimessuilla myymässä saippuaa. Mitä tapahtui välissä?

Kaikki lähti opintoprojektista: opettaja ehdotti osallistumaan innovaatiokilpailuun. Kilpailu voitettiin ja opinnäytetyön kirjoittaminen projektia koskien jatkuu.

Arviointikriteereinä olivat tehtävänannossa mainitut idean uutuusarvo ja toteutettavuus. Esitetty porkkanahävikin hyödyntämisidea on hyvin toteutettavissa ja se tuo merkittävää lisäarvoa porkkanakuorijätteelle, joka nykyisin menee joko riistaeläinten ruokintaan tai kompostointiin.

Alkuperäinen idea oli tehdä porkkanankuoresta ihonhoitotuotteita. Se ei onnistunut niin hyvin kun oli toivottu, koska esimerkiksi säilyvyyden kanssa oli ongelmia. Päätuotteeksi valikoitui siis porkkanoista tehty palasaippua.

porkkanamessut

Porkkanat ja saippuat sekä porkkanaolut esillä HAMKin Sustainable Bioeconomy-moduulin päätöstilaisuudessa joulukuussa 2017. Kuvassa näkyy myös HAMK:in bio- ja elintarviketekniikan opiskelija Arttu Ruususen kehittämä porkkanaolut, johon on käytetty rehuporkkanaa yhtenä raaka-aineena.

Haisevasta mönjästä laadukkaaksi luonnontuotteeksi

Miksi juuri porkkana? Forssassa, lähellä Starkin kotia, on useampi porkkanan tuottaja. Porkkanaa tulee siis paljon. Myös nätti väri miellytti. Ekologisuus ja puhtauskin kiinnostivat, ykkösajatuksena kuitenkin hyötykäyttö ja hävikin minimointi.

Kaikki aineosat ovat kotimaisia ja mahdollisimman läheltä tuotuja. Näin tuotteen hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Koska porkkanasaippuan tarkoituksena on vähentää porkkanan jalostuksesta syntyvää hävikkiä, tarkoituksena on minimoida saippuan valmistuksessa syntyvä hävikki ja jäte. Tällä hetkellä porkkanankuoren mehustuksesta jää jäljelle kuitumassaa, Starkin tavoitteena onkin, että myös tämä saataisiin hyötykäyttöön.

Porkkanasaippuan teko on melko nopeaa ja helppoa sekä täysin käsityötä. Ainesosina ovat muun muassa rypsiöljy, mehiläisvaha, hunaja, pellavansiemenöljy ja porkkanamehu. Saippua on pari päivää muotissa ja sitten kuukauden kypsymässä ja kuivumassa. Oikea rakenne ja kovuus saadaan mehiläisvahaa käyttämällä. Näin saippuasta ei tule myöskään limainen.

Stark aloitti palasaippuan tekemisen harrastuksena. Omaa luovuutta saa käyttää. Esimerkiksi eri muottivalinnoilla voi vaikuttaa saippuan ulkonäköön ja muotoon. Hän sanoo saippuan tekemistä terapiaksi, se on käsityötä, jossa tekijä toimii kuin kuvanveistäjänä.

Kommelluksilta ei ole prosessissa kuitenkaan vältytty. – Hauskin vaihe oli, kun kokeiltiin tehdä aluksi nestesaippuaa palasaippuan sijaan. Tuloksena oli puolentoista litran kattila täynnä ruskeaa haisevaa mönjää, jonka valmistukseen meni kuusi tuntia, Stark nauraa.

porkkana

Tästä se kaikki lähti! Ensimmäinen koeversio porkkanasaippuasta toukokuussa 2017

Porkkanasaippuabisnes poikimassa uusia tuotteita

Nyt on vuosi jatkettu tuotekehitystä ja omaa yritystoimintaa siinä sivussa. Suomessa bisnes on vielä pientä. On käyty tapahtumissa esittelemässä ja kiinnostus on kovaa.

Saippua ei ole ominaisuuksiltaan superpuhdistava, vaan enemmän ihoa hellivä. Se ei siis ole ”liian tehokas”, vaikka puhdistaakin, vaan sopii hyvin allergisille ja ihon yliherkkyydestä kärsiville. Tarve on luotu tulevaisuudessa myös siksi, että ympäristöasiat kiinnostavat nykyään enemmän.

Muita tuotteita on suunnitteilla ja tulossa. Uutoksia on jo kokeiltu, ja niihin tehdään vielä pieniä korjailuja. Kokeiluprosessi on hidasta, ja vasta kuukauden päästä näkee, mitä on tullut. Liisan tuotteita voi ostaa tällä hetkellä eri tapahtumista Kanta-Hämeen alueella. Tavoitteena on myös löytää yhteistyökumppani, jonka tuotevalikoimaan porkkanasaippua sopisi.

Arvobio – Puutarhatuotannon uusi kiertotalous

Hankkeen tavoitteena on uusien innovatiivisten ratkaisujen kehittäminen puutarhatuotannon hävikin vähentämiseksi ja sivutuotteiden hyötykäytön tehostamiseksi.

Rahoitus: Hanke rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Hakija: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy

Toteutusaika: 1.12.2015–30.11.2018

Yhteyshenkilö Maritta Kymäläinen

Lisätietoa

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.