Yrittäjäpariskunta Marja Komppa ja Ari Seppälä ostivat Korpilahdella sijaitsevan maatilan vuonna 1990 ja aloittivat luomuviljelyn. Tällä hetkellä tilalla kasvatetaan luomuheinää, valkosipulia ja omenapuita. Pihapiiristä saadaan myös vihanneksia, marjoja ja hedelmiä omaan käyttöön ja kanat pitävät omalta osaltaan huolta omavaraisuudesta.
Tilalla valittiin suunnaksi mehiläistarhaus 2000-luvun alussa, ja tänä päivänä tila on Suomen suurimpia yrityksiä mehiläisalalla. Mehiläishoito edistää luonnon monimuotoisuutta, ja luonnonmukaisen tuotannon periaatteisiin mehiläishoito sopii erinomaisesti, sillä mehiläisten suorittama pölytys on merkittävä osa maa- ja metsätaloustuotantoa.
Yrityksen toinen päätuote JärkiSärki-kalasäilyke sai alkunsa, kun yrittäjäpariskunta valmisti särkisäilykkeitä omaan käyttöön ja ihmetteli, miten niin hyvää kalaa nimitetään roskakalaksi. Kun he huomasivat, kuinka vähän kotimaista kalaa on saatavilla, päättivät he tehdä asialle jotain.
Ensimmäiset Järki Särki -tuotteet valmistuivat syksyllä 2015 ja ne vietiin koemyyntiin oman paikkakunnan K-kauppaan ja Jyväskylän myymälöihin. Nykyään tuotteet löytyvät miltei kaikkien isompien markettien säilykehyllyiltä Suomessa.
Yritys hankkii kalaa rysäkalastamalla itse ja reilun kymmenen sopimuskalastajan voimin. Särjen hyödyntäminen on sekä ihmisen terveydelle että vesistöjen kannalta järkevää. Särkikalojen kalastaminen parantaa vesistöjen tilaa poistamalla niistä ravinteita ja vähentää vesistöjen sisäistä kuormitusta. Särkikalakannat ovat Suomessa vahvoja ja itsestään uudistuvia, ja siksi niihin voi kohdistaa kestävää kalastusta.
- Koemme tärkeäksi myös sen, että särjen kalastaminen tuo lisätuloa kalastajille. Se tukee ammattikalastuksen säilymistä yhtenä maaseudun elinkeinona, kuvailee yrittäjä Marja Komppa.
Kestävän kehityksen arvot yritystoiminnassa
Vastuullisuus on Komppa-Seppälän tilalla osa arkea. Ympäristönäkökulma on keskeinen osa tuotantoprosessia, joten Komppa-Seppälän tilan koneet ja laitteet tuotannossa ja pakkauksessa toimivat kokonaan uusiutuvan energian turvin. Tilalla on oma aurinkovoimala, joten kesällä yritys on hyvin pitkälti omavarainen sähkön tuotannossa. Ostosähkö on vihreää sähköä, ja tilan rakennuksia lämmitetään omista metsistä saaduilla polttopuilla.
- Uusiutuvan energian käyttö sopii meidän arvoihimme, sillä haluamme tehdä konkreettisia tekoja ympäristön hyväksi, kertoo Komppa.
Resurssiviisautta on myös se, että sekä hunajatuotannossa että kalastuksessa syntyviä sivuvirtoja hyödynnetään.
- Hunajatuotannon sivuvirtana jäävät kuhnuritoukat hyötykäytetään ravintona. Kuhnurin toukkia myydään gourmet-ravintoloihin.
- Kalastustekniikan vuoksi särkeä pyydettäessä rysiin tarttuu kiloittain lahnaa, jotka olemme myös hyödyntäneet. Niistä teemme päijännepyöryköitä, joita myydään Muuramen, Laukaan ja Jyväskylän kouluruokailuihin, Komppa kertoo.
Tulevaisuudessa Marja ja Ari aikovat lisätä valkosipulin tuotantoa. Yrittäjäpariskunnan tavoitteena on, että jatkossa kalatuotteiden valkosipulit saadaan mahdollisimman pitkälti omilta luomupelloilta.
Tällä hetkellä yritys työllistää isäntäpariskunnan lisäksi kaksi ympärivuotista työntekijää ja noin kymmenen kausityöntekijää. Tuotekehitystä tehdään koko ajan, ja siinä yritys on hyödyntänyt myös maaseuturahoitusta. Yritysryhmässä on kehitetty tuotteiden markkinointia, ja investointituella hankittujen laitteiden avulla sujuvoitetaan tuotantoprosessia.
Yritys on saanut maaseuturahoitusta Leader JyväsRiiheltä.
Pääkuvassa Yrittäjät Marja Komppa ja Ari Seppälä