Jari Pekkanen on toiminut hyvinvointialan yrittäjänä pohjoisessa Keski-Suomessa jo yli kolme vuosikymmentä ja nähnyt, kuinka ihmiset ovat alkaneet pitää parempaa huolta itsestään.
– Ennen ihmisillä oli paljon tuki- ja liikuntaelinvaivoja, dramaattisiakin, johtuen työn fyysisyydestä ja yksipuolisesta kuormituksesta. Nyt osataan kiinnittää enemmän huomiota hyvinvointiin ja vaivojen ennaltaehkäisyyn, hän sanoo, mutta jatkaa samaan hengenvetoon kertomalla, että toki ongelmia esiintyy edelleen, ne ovat vain melko erilaisia kuin ennen.
Nyt haasteet liittyvät Pekkasen mukaan etenkin työssä jaksamiseen ja palautumiseen sekä psyykkisen puolen ongelmiin. Pekkasen omistama yritys Kunnon Syke on tarttunut näihin haasteisiin muun muassa ottamalla käyttöön Firstbeat-mittauslaitteiston. Sen avulla monipuolistetaan testauksia ja saadaan luotua kokonaisvaltaisempi kuva asiakkaan terveystilanteesta.
Hallittua, määrätietoista kasvua
Ensimmäisen fysikaalisen hoitolaitoksensa Pekkanen perusti jo vuonna 1981 Kivijärvelle. Neljän vuoden kuluttua oli aika perustaa toinen toimipiste, ja sen kotipaikaksi valikoitui Karstula.
Pikkuhiljaa yrityksiin alettiin hankkia myös kuntosalilaitteita, ja toiminta laajeni kattamaan kuntosalitoiminnan.
– Fysioterapian yhdistäminen kuntosaliharjoitteluun tarjoaa asiakkaalle mahdollisuuden päästä välittömästi ja matalalla kynnyksellä esimerkiksi leikkauksen jälkeen tekemään kuntouttavaa harjoittelua kuntosalille, hän kertoo.
Kunnon Syke on vuosien mittaan laajentunut jo kuudelle eri paikkakunnalle. Toimipisteitä on nykyisin Kivijärven ja Karstulan lisäksi Kannonkoskella, Pihtiputaalla, Viitasaarella ja Saarijärvellä. Yrityksessä työskentelee fysioterapeutteja, jalkojenhoitajia, hierojia, kiropraktikko, ravintoneuvoja sekä personal trainereita. Yhteensä henkilökuntaa on reilut kymmenkunta.
Maaseudun palveluiden puolesta
Nyt Kunnon Sykkeessä pistetään kuntoon yrityksen taloushallintojärjestelmä. Siihen on saatu vauhtia Leader-rahoituksesta. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja ottaa käyttöön sähköinen taloushallintojärjestelmä, joka kattaa kaikki yrityksen yksiköt. Sen avulla toimipisteiden kustannusten ja talouden seuraaminen helpottuu, mikä puolestaan helpottaa yrityksen johtamista ja pienentää hallinnollisia kustannuksia.
Jari Pekkanen on vahvasti sitoutunut kotiseutunsa yritystoiminnan edistämiseen ja haluaa toimia yrittäjänä nimenomaan maaseudulla, vaikka kasvumahdollisuudet saattaisivat suuremmissa kaupungeissa olla paremmat.
– On ikävää huomata, kuinka palveluita keskitetään isoihin kaupunkeihin. Perusasiat pitäisi saada toimittaa paikan päällä. Palvelujen ylläpitäminen saisi ihmiset näkemään, että täällä maalla on arvokasta asua, hän painottaa.
Yritys sai maaseuturahaston investointitukea Leader Viisarilta.