Jos jokin työ on likaista, raskasta, meluisaa ja vaarallistakin, se kannattaa antaa koneen hoidettavaksi. Tämä oli kantava ajatus, kun kolme betonialalla työskennellyttä kaverusta laittoi pystyyn korkeapainepesu- ja vesipiikkauspalveluita tarjoavan yrityksen.
Ylivieskalaisen Conaway Oy:n erikoisalaa on betonisäiliöautojen puhdistus vesipiikkaus-menetelmällä, joka on Suomen markkinoilla täysin uutta. Yrittäjäkolmikko Juho Kupari, Mika Mantila ja Tomi Peltokorpi on ensimmäisinä Suomessa hankkinut amerikkalaisen Ready Jet -vesipiikkauskoneen sekä sen maahantuontioikeudet.
– Vesipiikkauksessa betoniauton säiliöstä poistetaan kuivunut betoni kovalla vesipaineella. Laitteessa on hyödynnetty automaatiota ja robotiikkaa, Peltokorpi kertoo.
Sama työ on tähän saakka tehty mekaanisesti niin, että puhdistaja tekee työn säiliön sisällä. Siihen liittyy monenlaisia työturvallisuusriskejä, kuten pöly, tärinä ja irtoavat kappaleet. Vesipiikkausmenetelmä on paitsi turvallisempi myös kustannustehokkaampi.
– Kone tekee muutamassa tunnissa saman mihin kahdella ihmisellä menee päivä tai pari. Kun puhdistus hoituu nopeasti, autoille ei tule liikaa seisokkia, Peltokorpi toteaa.
Kuorma-autolla kohteeseen
Aivan sattumalta eivät Kupari, Mantila ja Peltokorpi yrittäjiksi päätyneet. Kaikki ovat työskennelleet betoniteollisuudessa ja tietävät, millaista on piikata säiliöitä puhtaaksi käsipelillä.
– Ei se hääviä hommaa ole.
Vesipiikkaukseen miehet tutustuivat aluksi internetin kautta. Aihe kiinnosti siinä määrin, että he kävivät katsomassa menetelmää Saksassa kesällä 2017. Yritys perustettiin saman vuoden joulukuussa. Viime syksynä kolmikko vieraili laitevalmistajan tehtaalla Floridassa, ja kone saatiin Suomeen marraskuussa.
Yrittäjät ovat rakentaneet liikkuvan yksikön, jolla työ voidaan mennä tekemään asiakkaan luo. Vesipiikkauslaite on sijoitettu kuorma-auton konttiin, jonka avattavan katon kautta vesipiikkauslaite saadaan suunnattua kohteeseen.
– Tämä on ensimmäinen kerta, kun laite on rakennettu tällä tavoin kaapin sisään. Maailmalla käytössä on avomalleja, mutta Suomen talvioloissa tämä toimii paremmin, sanoo Peltokorpi.
Uutuus kiinnostaa
Noin 200 000 euron hankintaan yritys sai 35 prosenttia investointitukea Rieska-Leaderilta. Laite on kehitetty ja patentoitu Floridassa, ja se on käytössä 26 maassa. Suomessa vastaavaa ei vielä ole ollut käytössä, eikä laite ole kovin yleinen Euroopassakaan. Peltokorpi arvelee syyksi kohtuullisen kalliin hankintahinnan.
Alkuvaiheessa yrittäjien päällimmäisenä tavoitteena on saada toiminta hyvin pyörimään. Jatkossa sitä on heidän mukaansa mahdollista laajentaa myös muihin kohteisiin ja laitteisiin. Peltokorven mukaan uuden palvelun vastaanotto on ollut hyvä, ja kysyntä on jopa yllättänytkin.
– Menetelmä on herättänyt kiinnostusta, sillä onhan tämä eräänlainen innovaatio Suomen tasolla.