Pienen kylan pesula

Pienen kylän pesula tarjoaa puhtaasti paikallista palvelua

Reilut 20 vuotta Itä-Rajan Pesupalvelua pyörittänyt Eira-Niemi Hautala hankki vuosi sitten uusia koneita pyöritettäväkseen.

Eira Niemi-Hautala suunnitteli pesulan perustamista Sallaan jo 80-luvulla. Joku muu ehti tuolloin ensin.

Vuonna 1995 kunnan lämmönjakeluhuoneessa toiminut pesula kuitenkin tuli myyntiin, ja Niemi-Hautala tarttui toimeen. Muutaman vuoden päästä valmistui uudet tilat Teollisuustielle.
– Oli pakko rakentaa uudet, kun alkoi tulla lisää asiakkaita. Vanhat olivat niin pienet ja onnettomat, Niemi-Hautala muistelee.

Nykyään pesula työllistää Niemi-Hautalan lisäksi kaksi työntekijää. Matkailu on alusta alkaen tuonut merkittävän osan liikevaihdosta. Tärkein tukijalka on kuitenkin sopimus Sallan kunnan kanssa. Kunnan pyykit tuovat varman ympärivuotisuuden, vaikka matkailupuolella asiakasmäärä vaihtelisikin.

Ilman matkailua pesulan pyörittäminen voisi kuitenkin olla mahdotonta.
– On laskettu, että pesula pyörii 10 000 asukkaan paikkakunnalla. Sallassa on vakituisia asukkaita vain reilu 3 500, ja silti täällä porskutetaan, Niemi-Hautala naurahtaa.

Nykyaikaisten pesukoneiden käyttämä vesi lämmitetään höyryllä. Koneet ovat toimintavarmoja ja säästävät energiaa.

Uusilla koneilla varmuutta ja säästöjä

Matkailusesonkeina päivät venyvät usein pitkiksi. Kaikenlaiset muutos- ym. huoltotyöt pyritään ajoittamaan hiljaisempaan aikaan. Eira Niemi-Hautala kertoo myös alati miettivänsä, miten säästää menoissa. Vuosi sitten Itä-Rajan Pesupalvelu Oy hankki kalustoonsa kaksi pesukonetta ja yhden kuivausrummun lisää. Uudet koneet ovat toimintavarmoja ja säästävät energiaa vanhoihin verrattuna.
– Kuumaan veteen tarvittava energia tulee höyrykattilasta, eli vettä ei lämmitetä sähköllä, Niemi-Hautala kertoo.

Lapin ELY-keskus myönsi koneinvestointeihin rahoitusta maaseuturahastosta. Rahoitus kattoi 35 % investoinnin kokonaiskustannuksista. Rahoitusmahdollisuudesta Niemi-Hautalalle mainitsi hänen kirjanpitäjänsä.
– Minulla on mahtava kirjanpitäjä, joka auttoi minua myös hakemusten laatimisessa, Niemi-Hautala kiittelee ja toteaa rahoituksen olleen merkittävä asia.
– Nämä koneet maksoivat kuitenkin kymmeniä tuhansia, eli eivät ole ihan pieniä hankintoja.

Missä sinun pyykkisi pestään?

Itä-Rajan Pesupalvelu käsittelee vuodessa n. 50 000 kiloa kunnan pyykkiä, ja suurin piirtein sama määrä tulee matkailupuolelta, jossa asiakkaita on yksityisistä mökeistä hotelleihin. Eira Niemi-Hautala mielellään pesisi pesulassaan kaikkien alueen majoitusyritysten liinavaatteet, mutta joidenkin yritysten pyykit kulkevat nyt satoja kilometrejä toisen yrityksen pesulaan ja takaisin.
– Ei sitä asiakas varmaan tule miettineeksi, että käytetäänkö täällä paikallista palvelua vai ei. Ja iso yritys vielä vähemmän, Niemi-Hautala miettii.

Toiveissa onkin, että asiakkaat alkaisivat kiinnittää huomiota asiaan ja oppisivat vaatimaan paikallisten palveluiden käyttöä. Moni vakikävijä kokee tärkeäksi, että voi jotenkin hyödyttää itselle tärkeäksi muodostunutta lomapaikkakuntaa. Kestävyys ja ekologisuus ovat nousevia trendejä.
– Me pystymme palvelemaan asiakkaita yksilöllisesti, ottaa vastaan pieniäkin määrä. Ja on tässä sekin puoli, että jos me pienet pesulat häviämme kartalta, ei hintakilpailua enää ole.

Juttu on ilmestynyt myös Lapin Keinon sivuilla

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Tuuli Kontio
Kuvat: Tuuli Kontio

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.