Kribar tutti

Sisarusten tutti-innovaatio myötätuulessa

Karstulalainen sisaruspari halusi helpottaa arkea pienten lasten kanssa. Tuloksena on innovaatio, joka saa pohtimaan, miten ihmeessä tätä ei ole keksitty jo aiemmin!

Arjen keskellä pienikin helpotus voi olla iso plussa. Ruuhkavuosia elävä Kristiina Kahila mietti, miten voisi helpottaa lapsiperheen ainaista tuttipullojen pesua ja huomasi, että yksinkertainen on kaunista.

Miksi äidinmaidonkorvikkeisiin ei voisi liittää tuttia? Entä muut pakkaukset, kuten mehut? Niissä kaikissa on kuitenkin kierrekorkki, eikä tuttipulloa tarvitsisi enää ottaa mukaan, saati tiskata, Kahila oivalsi.

– Juttelin siskoni Barbaran kanssa ajatuksesta yhteisellä pyöräreissulla ja mitä enemmän puhuimme, sitä enemmän me molemmat innostuimme, Kristiina Kahila kertoo.

Ajatus tuntui sen verran hyvältä, että mieleen hiipi epäilys – olisiko sama innovaatio tehty jo jossain aiemmin?

– Istuimme pitkään googlettamassa, mutta emme löytäneet vastaavaa tuotetta mistään. Tuntuihan se meistä vähän liian hyvältä ollakseen totta, Kahila sanoo.

Yhteistyökumppanit avainasemassa

Kun edessä on rahanarvoinen idea, on oltava tarkkana, kenen kanssa puhuu.

– Paljon on onnenonkijoitakin liikkeellä. Meillä on ollut tuuria löytää hyvät ja luotettavat kumppanit, kertoo Kahila.

Asiantuntija-apua löytyi Jyväskylän ELY-keskuksesta Jouni Hynyseltä, joka on erikoistunut ideoiden kaupallistamiseen.

– Jouni näki ideamme potentiaalin ja kannusti meitä eteenpäin. Hän kehotti meitä hakemaan heti hyödyllisyysmallisuojaa. Seuraavana vuorossa oli oikean uutuustutkimuksen teettäminen, jonka perusteella vastaavaa tuotetta ei löytynyt. Ajatuksemme siis virallisestikin uusi!

Sisarukset Kristiina Kahila ja Barbara Kukkonen osallistuivat myös maaseutuverkoston nuorisotyöryhmän Karhunpesä-innovaatioleirille. Leirillä oli heille iso merkitys.

– Karhunpesästä saimme uutta potkua ja Vastavirta Oy:n Kati Rauhaniemen yhteistyökumppaniksi tuotteistukseen. Katin kokemus on ollut suuri apu ja olemme yhdessä pystyneet kehittämään KriBar Oy:n tulevaisuutta ja liikeideaa oikeaan suuntaan. Myös paikallisen Leader-ryhmän kautta saimme tukea, mutta olemme toki joutuneet ottamaan kehitystyötä varten omaakin lainaa, Kahila toteaa.

Karhunpesä-leiri tarjosi aloitteleville yrittäjille myös suoran tien Suomen suurimman kasvuahaluisten yritysten sparrausohjelman KasvuOpenin Maaseudun kasvupolun finaaliin.

Pienten lasten vanhemmille, vanhuksille, liikuntarajoitteisille ja kehitysvammaisille tarkoitetun KriBar-ruokatutin ensimmäiset materiaalitestaukset on jo tehty yhdessä tuotanto- ja jakelukumppanin kanssa.

– Karstulalainen Pohjonen Group teki meille loistavat 3D-kuvat, joiden avulla saatoimme teettää ensimmäisen proton.

Tulevaisuus näyttää valoisalta, mutta jännittävältä

– Jos haluaa saada tukea, pitää idea kehittää aika valmiiksi. Raakileversiota ei pidä mennä vielä esittämään, koska juuri ne kalastajat voivat nähdä siinä mahdollisuuden vetää välistä. Kysymällä, selvittämällä, yhdistämällä ja lisäämällä ne omiin tuntemuksiin saa kattavan näkökulman asiaan kuin asiaan, eikä pidä sivuuttaa negatiivisiakaan seikkoja, Kristiina Kahila summaa.

Uusille yrittäjille on oma tukiverkosto muutenkin tärkeä.

– Äitimme Helena Vertanen näki heti, että keksinnöstämme on suuri apu perhe-elämässä. Myös aviopuolisomme Toni Kahila ja Marko Kukkonen ovat tukeneet hanketta täysillä.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.