Oikiat designin yrittajat 1000

Ystävien puhelu johti uniikkiin innovaatioon, Vaatelaastariin

On vuosi 2017. Jetta Liukkonen soittaa ystävälleen kysyäkseen, mitä tehdä rikkoutuneille vaatteille - reikäisille polville ja purkautuneille saumoille. Linjan toisessa päässä Anne Jurvelin-Pummila jakaa harmituksen, sillä myös hänen Unna-tyttönsä uudet kivat housut ovat juuri rikkoutuneet. Mitä keinoja siistiin, nopeaan ja vaivattomaan korjaamiseen voisi olla?

- Vaihtoehtoina oli silittää, ommella tai liimata paikka, mutta me mietimme sitä, olisiko olemassa helppoa ja kaunista tapaa korjata vaate.
Keskustelu johti vähitellen siihen, että Liukkonen ja Jurvelin-Pummila alkoivat kehitellä innovaatiota. Nyt naisilla on yritys Oikiat Design Oy, joka suunnittelee ja valmistaa Vaatelaastareita eli tyylikkäitä ja nopeasti kiinnitettäviä paikkoja tai koristeita.

- Vaatelaastarit soveltuvat esimerkiksi kenkiin, laukkuihin, hyttysverkkoihin, rintaliiveihin, imurin varsiin tai vaikkapa tahran piilottamiseen. Ihan mihin vain itse keksii ja tarvitsee, selvittää Liukkonen ja jatkaa:
- Käyttöohjeita on noudatettava tarkkaan, jotta paikka pysyy. Vaatelaastari kiinnittyy minuutissa lujasti painamalla. Se täyttää Euroopan kemikaalilainsäädännön vaatimukset eikä siinä käytetty liima sisällä ihmisten tai ympäristön terveydelle haitallisia aineita.

Paikka, joka hienontaa

Tavallisesti paikka on ollut hieman hävettävä asia, ja sen on toivottu olevan mahdollisimman huomaamaton. Vaatelaastarin ajatus on käänteinen. Sen tarkoitus on hienontaa vaatteet, ja Oikiat Designilla panostetaankin suunnittelutyöhön. Vaatelaastareita on saatavilla erilaisissa raikkaissa, romanttisissa ja leikkisissä kuoseissa.
- Olemme halunneet tuoda designin korjaamiseen. Oman mallistomme lisäksi ostamme kuoseja suunnittelijoilta. Tällä hetkellä meillä on kuusi suomalaista suunnittelijaa, Jurvelin-Pummila kertoo.

Oikiat Designissa suunnittelusta toteutukseen kaikki tehdään itse. Taloushallinto on ulkoistettu.
- On tärkeää ymmärtää omat vahvuudet ja ulkoistaa sellaiset asiat, jotka eivät ole itsellä vahvinta osaamista, Jurvelin-Pummila sanoo.

Oikiat Designissa muotoiluosaamista, luovuutta ja innovatiivisuutta ei puutu, sillä Jurvelin-Pummila on taustaltaan taidekasvattaja, Liukkonen kulttuurisihteeri ja kolmas mukana oleva Taija Sailio on taiteen maisteri. Kolmikko on puurtanut Oikiat Designin parissa päivätöittensä ohella.
- Arki on ollut vauhdikasta, kun vapaa-ajalla olemme tätä tehneet, Liukkonen naurahtaa.
- Mutta kyllä tämä on tuonut niin paljon sisältöä elämään ja on opittu ihan valtavasti yrittäjyydestä eikä tähän olisi yksin pystynyt, mainitsee Jurvelin-Pummila ja jatkaa - yrittäjyydessä pitää olla uskallusta, uskoa omaan tekemiseen, ja totta kai realiteetit pitää tiedostaa.

Hyppy yrittäjyyteen

Kolmikolla ei ollut ennestään kokemusta yrittäjyydestä. He ovat tukeneet toinen toisiaan ja kiittelevät myös yrittäjäyhteisöä tuesta. Uudet yrittäjät ovat saaneet tukea ja neuvoja myös Leader-ryhmästä.
- Saimme hyvää palvelua ja tsemppausta. Hyppy yrittäjyyteen oli täysin Leader-tuesta kiinni. Muistan, kun jännitettiin kovasti sitä, mitä Leader-hallituksen kokouksessa päätetään, Liukkonen kertoo.
- Leader-rahoitus on ollut merkittävä. Se on mahdollistanut konseptin suunnittelun ja markkinoinnin, lisää Jurvelin-Pummila.

Rekisteröity tavaramerkki

Vaatelaastari on rekisteröity tavaramerkki eikä vastaavaa tuotetta ole löytynyt. Tuote lanseerattiin huhtikuussa 2019 Helsingissä Lapsimessuilla.
- Ensisijaisesti kohderyhmä on lapsiperheet, mutta totta kai Vaatelaastari sopii kenelle tahansa. Miehetkin ovat innostuneet, Jurvelin-Pummila iloitsee.

Oikiat Design haluaa tarjota oman ratkaisunsa isoon vaatejäteongelmaan. Vaatelaastarilla on helppo pidentää tekstiilin käyttöikää.
- Meillä on jatkuva tuotekehitys ja myös muita tuotteita on kehitteillä. Teemme myös kustomoituja tuotteita esimerkiksi kunnille ja yrityksille, Liukkonen kertoo.

Parhaillaan Oikiat Designissa ollaan käynnistämässä projektia, jossa voidaan testata esimerkiksi ylijäämäkankaiden soveltuvuutta tuotantoprosessiin.

Pääkuva: Oikiat Design Oy:n yrittäjillä Taija Sailiolla, Anne Jurvelin-Pummilalla ja Jetta Liukkosella ei ollut aiempaa kokemusta yrittäjyydestä. He ovat saaneet tukea toisiltaan ja yrittäjäyhteisöltä. Myös paikallinen Leader-ryhmä Kuudestaan on ollut tukena uusille yrittäjille.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Marjukka Mäkinen
Kuvat: Sanna Krook

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.