Kestavan kehityksen tomaatit rasia annukka lyra

Kestävän kehityksen tomaatteja kiertotalouden opein

Agrifutura Oy:n Sebastian Anttila, 27, kasvattaa Porin keskustan tuntumassa todellisia kestävän kehityksen tomaatteja.

66 000 tomaatin latvaa kiemurtelee kohti kasvihuoneen kattoa ja tertuissa kypsyy tomaatteja, jotka poimitaan vasta kypsinä. Tuotenimeä Nams kantavat tomaatit kilpailevat laadulla, joka syntyy siitä, että kypsyessään kiinni kasvissa loppuun asti, tomaatti tankkaa ravinteita ja sokereita. Tavallisesti tomaatit poimitaan hyvinkin raakoina ja ne punastuvat kuormalavoilla.

Yritys on tällä hetkellä hiilineutraali ja tavoitteena on tehdä siitä hiilinielu. Kasvihuoneen käyttämä kaukolämpö tuotetaan Pori Energian Aittaluodon voimalaitoksella puuhakkeella ja turpeella. Myös hollantilaiselle laitevalmistajalle, KUBO:lle, rakennuskohde oli ensimmäinen kaukolämmön piirissä, sillä yleensä kasvihuoneet ovat kaukana kaupungeista.

Kestävän kehityksen tomaattien kasvihuone on suunniteltu kiertotalouden opein. Sadevesi kerätään talteen ja käytetään desinfioinnin jälkeen kastelussa. Suomessa sadeveden hyödyntäminen kasvihuoneviljelyssä on vasta alussa, mutta esimerkiksi Hollannissa jo melko yleistä. Kasvien saama vesi-lannoiteliuos tulee letkua pitkin biohajoavasta muovista valmistettuun kasvusäkkiin. Ylimääräinen kasteluvesi kerätään talteen ja käytetään lannoiteoptimoinnin jälkeen uudelleen kasveille.
Riittävästä valaistuksesta vastaavat 5 100 lamppua, joiden yhteisteho on 5,1 miljoonaa wattia. Lamppujen tuottama ylimääräinen lämpö kierrätetään katonrajasta alemmas käyttöön uuden puhallustekniikan avulla.

Kastelujärjestelmässä hyödynnetään sadevettä


Kasvualustassa käytetään luonnollisia aineita, kuten turvetta, kookosta ja sammalta. Kasvinsuojelu hoidetaan biologisella torjunnalla.

Kehityskohteen Sebastian Anttila löytää terttutomaatin tukemisessa käytetyissä kannattimissa. Toistaiseksi kukaan ei valmista biohajoavia kannattimia. Kun taimet sadon tuotettuaan poistetaan, syntyy 300 tonnia biomassaa, jonka jatkokäyttöä pienet muoviset kannattimet rajoittavat. Yrittäjä on luottavainen, että siihenkin löytyy ratkaisu lähivuosina. Agrifutura oy on mukana hankkeissa, joissa etsitään uutta liiketoimintaa puutarhatuotannon hävikistä ja sivutuotteista. Myös oma biokaasulaitos on yrityksen toiveissa.

Terttutomaattia tukemassa käytetään pientä kannatinta,
joita toivottavasti pian saadaan biomateriaalista.

Agrifuturan investointi on yli kuuden miljoonan euron suuruinen. Tällä hetkellä työllistettyjä on kolmisenkymmentä ja suunnitelmissa on laajentaa niin kasvihuoneen alaa kuin henkilöstöä. Investointiin myönnettiin 1,5 miljoonan euron tuki EU:n maaseuturahastosta.

Tomaattien rasia (pääkuvassa) on ikkunakalvoa myöten kartonkikierrätykseen sopivaa. – Voin nukkua yöni paremmin, kun se ei ole PET-muovia, Sebastian Anttila naurahtaa.

Kastelussa yli jäänyt vesi ja lannoite kerätään ja käytetään uudelleen.

Tunnelmia nuoren yrittäjän alkutaipaleelta voi lukea täällä: Kaukolämpö kasvattaa tomaatteja Porissa

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.