Pulla auto1

Pulla-auto pelasti Café Carl de Mumman

Café Carl de Mumma on pieni viihtyisä kahvila Tammisaaren torin laidalla Raaseporissa. Leipomo ja kahvila ovat toimineet 19 vuotta, kertoo leipuli Kim Holmberg. Maaliskuussa 2020 korona karkotti asiakkaat, ja täytyi miettiä uusia tapoja palvella asiakkaita. Holmberg päätyi autoon, josta voisi myydä leipää ja konditoriotuotteita.

Holmberg kertoo, että maaliskuussa 80 % asiakkaista katosi viikossa, ja 23.3.20 yritys päätti sulkea kaikki toiminnot suojellakseen henkilökuntansa terveyttä ja yrityksen taloutta. Oltuaan kaksi päivää kotona ja kuultuaan hallituksen aikeista sulkea ravintolat ja kahvilat 4.4.20 lähtien, Holmberg mietti, mitä voisi tehdä pitääkseen toiminnan käynnissä.

-Vaihtoehtona olisi ollut sulkeminen, sillä take away ei olisi muuttanut mitään, silloin asiakaskontaktit olisivat olleet ennallaan. Samaan aikaan tämä oli myös yksinkertaista matematiikkaa, 20 %:lla entisestä liikevaihdosta toimintaa ei voi jatkaa entiseen tapaan, toteaa Holmberg.

Uusia vaihtoehtoja

Holmberg mietti erilaisia vaihtoehtoja ja päätyi autoon, josta voisi myydä leipää ja konditoriotuotteita. Keski-Euroopassa autoista myynti on tavallista, ja valikoimaan kuuluvat leipomusten lisäksi esimerkiksi kalat tai kukat. Netistä Holmberg sattui löytämään hänen yritykselleen sopivan auton.

Hän otti yhteyttä autoa myyvään yritykseen, joka sijaitsee noin 100 km Hampurista länteen ja sai kuulla, että auton voisi saada Suomeen varsin nopeasti. Kauppa tehtiin nopeasti, koska myyjä osoittautui luotettavaksi kumppaniksi ja Holmberg teki matkajärjestelyt Travemündesta Turkuun.

Kahvilan sulkemisesta oli kulunut reilu viikko, kun uusi auto oli jo Turun satamassa. Myyjäyrityksen yhteyshenkilö huolehti auton tullista sekä rekisteröinnistä ja ajoi auton Holmbergille Tenholaan.

Asiakkaat nimesivät auton

-Auto tuli tiistaina ja myynti siitä aloitettiin saman viikon lauantaina. Silloin kaikki tarvittavat luvat ja tarkastukset olivat valmiina, ja kaupungin kanssa oli tehty vuokrasopimus 30.6.2020 saakka. Otimme yhteyttä terveystarkastajaan, ja hän tuli tekemään tarkistuksen auton saapumista seuraavana aamuna. Oikeastaan kaikki oli valmista jo torstaina, mutta avasimme lauantaina, muistelee Kim Holmberg.

Avajaispäivänä autoa ei vielä ollut teipattu teksteillä, mikä osoittautui onnekkaaksi asiaksi. Sekä Holmbergin vaimo että tytär, jotka ovat mukana yritystoiminnassa, kertoivat, että useat asiakkaat olivat kutsuneet autoa nimellä ’Bollabiln’ eli Pulla-auto paikallisella murteella. Holmberg totesi, että nimi oli osuva, ja se teipattiin auton kylkeen.

Hyvä näkyvyys on tuonut asiakkaita

Café Carl de Mumman ovet ovat nyt avoinna kuutena päivänä viikossa, minkä lisäksi käytössä on Pulla-auto. Kim Holmberg kertoo, että asiakkaita on riittänyt hyvin, ja Pulla-auto on otettu hyvin vastaan. Kaikki tarjottavat ovat olleet take awaytä. Seisaaltaan nautittujen kahvien ja korvapuustien tai sämpylöiden lisäksi asiakkaat ovat ostaneet leipää ja leivonnaisia kotiin. Pulla-autosta on siksi tullut kannattava investointi.

Pulla-auto on näkynyt hyvin katukuvassa seistessään torilla, ja kahville tutuille kulmille on ollut helppo poiketa. Leipomo on lähellä myyntipaikkaa, joten Pulla-auto on ollut helppo täyttää tarpeen mukaan.

Pulla-auto
Pulla-auton ansiosta Café Carl de Mumman toiminta jatkui.

Terassi voitiin avata kesäkuussa ja Pulla-auto jatkaa syksyn yli

Kesäkuun ensimmäisenä avattiin lasitettu terassi, jossa voi nauttia kahvin ja pikkupurtavat istualtaan. Tämä ei ollut mahdollista edellisen kahden kuukauden aikana. Kahvilatoimintaa on rajoitettu myös sisätiloissa olevia asiakaspaikkojen määrää rajoittamalla ne 50 % normaalista.

-Jos olisimme avanneet kahvilan, meillä olisi ollut vain 12 asiakaspaikkaa käytettävissämme. Terassilla on onneksi 20 paikkaa, sekä niiden lisäksi vielä terassin ulkopuolella olevat penkit mukaan luettuna asiakkaita mahtuu ulos 24, kertoo Holmberg.

Kahvilan terassi rakennettiin 2001 ja se lasitettiin 2015. Leader Pomoväst myönsi terassin lasitukseen investointitukea.

-Terassista tuli lämmittimien avulla lämmin myös talvella, mikä lisäsi asiakaspaikkoja ympärivuotisesti, kertoo Holmberg. Lasitetun terassin kaikki seinät sekä katto voidaan niin halutessa siirtää sivuun.

Holmberg kertoo, että sekä asiakkaat että torin muut myyjät ovat ottaneet Pulla-auton hyvin vastaan. Myynti autosta jatkuu toripäivinä syksyyn saakka. Pulla-autoa on kyselty myös esimerkiksi iltatorille ja muihin tapahtumiin kesän aikana. Sen saamme nähdä, millaiseksi tulevaisuus muotoutuu, sillä toimintaa pitää katsoa kokonaisuutena. Onnistunut kesä vaatii sekä hyvää keliä että henkilökuntaa.

Lasitettu terassi tuo asiakaspaikkoja
Terassi mahdollistaa useampia istumapaikkoja kahvilaan nyt, kun rajoitukset ovat vieneet puolet ravintolan istumapaikoista sisällä. (Kuva: Café Carl de Mumma)

Pääkuvassa Kim Holmberg ja tytär Erin Holmberg Pulla-autossa (Kuva A. Söderholm-Emas)

Muokkauspäivämäärä: Nov 6, 2020
Teksti: Annika Söderholm-Emas (käännös Ammi Malkamäki)
Kuvat: Annika Söderholm-Emas ja Café Carl de Mumma

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.