Trail it tyomaa

Visiosta todeksi - Trail It löysi markkinaraon pyöräily- ja skeittiradoista

Erilaisia pyöräily- ja skeittiratoja on ilmestynyt parin viime vuoden aikana moneen paikkaan Suomessa. Lähiliikunnan puolestapuhuja Trail It Oy alkoi yrittäjien intohimosta pyöräilyyn eikä buumille näy loppua. Myös kansainväliset markkinat ovat tulevaisuuden suunnitelmissa.

Uuraislainen Trail It Oy on neljän intohimoisen pyöräilijän perustama yritys, joka on erikoistunut liikuntapaikkarakentamiseen. Yritys on rakentanut jo parikymmentä pyöräily- ja skeittiparkkia eri puolille Suomea. Keski-Suomessa niitä on jo neljä: Tikkakoskella, Uuraisilla, Joutsassa ja Petäjävedellä. Viides valmistuu Laukaan Vihtavuoreen tänä syksynä. Entuudestaan Laukaassa on jo ollut BMX-rata.

Yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Juhana Koivisto on entinen ammattiurheilija, joka kilpaili maailmancupeissa niin alamäkiajossa kuin ski crossissakin.

- Kilpauran päättymisen jälkeen löysin onneksi samanhenkisiä, asiasta yhtä innostuneita kavereita ja lähdimme rohkeasti yrittämään täysin nollasta. Rakentamisesta ja ammattiurheilun kautta itse harrastelajeista meillä kuitenkin oli vahva tieto ja kokemus. Tällä hetkellä yrityksellämme menee hyvin, eikä koronakaan ole meihin kovin pahasti päässyt puremaan, Juhana iloitsee.

Yritys haluaa luoda lähiliikuntapaikkoja, joissa lapset, nuoret ja vanhemmat voivat viettää aikaa ja liikkua yhdessä. Ratoja voi käyttää niin pyöräilyyn, skeittaamiseen kuin vaikkapa potkulautailuun. Yrityksen perustamisen alkuaikoina yrittäjät kävivät mm. Sveitsissä hakemassa mallia puistojen ja ratojen rakentamiseen.

Avaimet käteen -palvelu

Pumptrack-ratoihin ja BikePark- puistoihin erikoistunut yritys toteuttaa liikuntapaikat suunnittelusta toteutukseen. Työ pitää sisällään myös mm. maisemointityöt. Aliurakoitsijoina käytetään ainoastaan suomalaisia tahoja. Myös materiaalit, kuten esimerkiksi puistojen kunttamateriaalit tulevat Kainuusta.

- Hanke käynnistyy yleensä sillä, että kunta tai kaupunki, ja joskus myös yhdistykset, seurat ja yksityishenkilöt ottavat meihin yhteyttä ja alamme yhdessä suunnittelemaan projektia. Me kartoitamme yhdessä asiakkaan kanssa eri rahoitusvaihtoehdot, laadimme hankesuunnitelman ja alustavat kustannusarviot sekä piirrämme luonnossuunnitelmat päätöksenteon tueksi.

Moni paikka on saanut alkunsa maaseuturahoituksella Leader-ryhmien kautta. Rahoituksen varmistumisen jälkeen alkaa itse rakentaminen.

Asfalttipintaiset radat tehdään maastoon sovitetuista kummuista, kaarteista ja hypyt mahdollistavista kumpuyhdistelmistä. Radat rakennetaan entistä useammin keskeiselle paikalle, kuten koulujen ja liikuntapaikkojen läheisyyteen. BikePark -reitit puolestaan tehdään usein puistoihin, metsiin ja hiihtokeskuksiin. Liikuntapaikkojen rakentamisessa hyödynnetään myös kierrätysmateriaaleja aina, kun mahdollista.

- Valitettavasti tällaiset liikuntapaikat kategorisoidaan kuitenkin Suomessa usein virheellisesti leikkipaikoiksi, eikä leikkipaikojen rakentamisessa yleensä sallita kierrätysmateriaaleja. Meiltä löytyy kuitenkin osaaminen eri tyyppisten uusiomateriaalien hyödyntämiseen niin Pumptrack- ratojen kuin Bikepark- reittienkin osalta, Juhana kertoo.

Rakentamisessa käytettäviin kaluste- ja laitehankintoihin yritys haki ja sai maaseuturahoitusta JyväsRiihi ry:ltä. Erikoiskalustus vaatii mm. sen, että ostettuja laitteita pitää vielä vähän tuunata yrityksen tarpeisiin sopiviksi, sillä työn tekemisen tapa on niin uutta. Työvälineet muokataan pyöreiden muotojen toteuttamiseen sopivaksi, esimerkiksi tärylätkien pohjat puretaan, hitsataan ja hiotaan uuteen muotoon.

Juhana Koiviston selfie aurinkolasit päässä keskeneräinen työmaa taustalla
Trail It:n Juhana Koivisto

Suunnittelutyön myyntiä ulkomaille

Juhanan mukaan yrittäjät ovat oppineet paljon tekemällä. Hänellä itsellään on rakennusalan koulutus taustalla. Kolme muuta osaomistajaa täydentävät omalla osaamisellaan yrityksen vahvaa rakentamisen ammattitaitoa. Yksi firman suunnittelijoista valmistuu myös maisema-arkkitehdiksi lähiaikoina.

Yrityksen tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu suunnittelutyön myyminen myös ulkomaille. Esimerkiksi Ruotsiin Koivistolla on jo hyviä kontakteja.

- Paras palaute on kuitenkin ratojen ja puistojen kova käyttöaste ja liikunnan harrastajien ilo. Tietää tehneensä jotakin ihmisten liikkumisen hyväksi!

Trail It Oy on saanut maaseuturahoitusta kaluste- ja laitehankintoihin Leader JyväsRiihen kautta.

Lisätietoa Trailitistä sen kotisivuilta www.trailit.fi

Katso myös video

Muokkauspäivämäärä: Oct 30, 2020

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.