Projektet Kuitua pohjoiseen (Fiber i norr) tog guld i den europeiska projekttävlingen

Projektet Kuitua pohjoiseen har vunnit första pris i sin egen kategori i den europeiska tävlingen Rural Inspiration Awards. Kommissionär Phil Hogan kungjorde vinnaren och delade ut priserna i Bryssel förra veckan.

Projektet Kuitua pohjoiseen utsågs till vinnare i kategorin Ökad livskraft på landsbygden. Det vinnande projektet är ett tvåårigt informationsprojekt vars syfte är att informera byar och bybor, företag och kommuner om möjligheterna med ett snabbt och funktionssäkert bredbandsnät baserat på optisk fiber samt om landsbygdsfondens finansieringsmekanismer för byggandet av ett sådant nät.

Inom ramen för projektet har 20 olika sammanslutningar i Lappland fått hjälp. I Lappland har 31 byar nu snabb nätuppkoppling som fler än 3000 hushåll har nytta av.

Rentav fem finländska projekt tog sig till final i tävlingen Rural Inspiration Awards. Inget annat EU-land nådde upp till ett motsvarande antal finalprojekt. Varje EU-land fick skicka två kandidater till fem olika tävlingskategorier i projekttävlingen.

Uppdateringsdatum: 17 feb. 2020

Detta är en karusell med kort till artikeln. Använd föregående och nästa knappar för att navigera.