Digiopas kulkee taskussa

Digiopas kulkee taskussa Kanta-Hämeen luontoreiteillä

DigiTrail-hankkeen tavoitteena on Kanta-Hämeen luontoreittien näkyvyyden ja saavutettavuuden lisääminen sekä matkailualan yrittäjien ja toimijoiden palveluiden kytkeminen näille reiteille. Tästä kehittämistyöstä syntyi DigiTrail sovellus – digitaalinen luonto-opas Kanta-Hämeen kauniille luontoreiteille.

”Loistava idea!”, ”Hei, tällaisen minäkin tarvitsen omalle kännykälle, niin tiedän missä kuljen.”, ”Me lähdemme koko työporukalla tekemään näitä metsäjoogaharjoitteita luontoon tämän digioppaan kanssa.”

Kesällä 2018 julkaistiin Google Play Storessa DigiTrail-sovellus, jonka avulla voi tutustua Kanta-Hämeen luontoreitteihin, testata sen toimivuutta ja mikä tärkeintä, antaa kehitystiimille palautetta. Sovelluksen vastaanotto eri pilotoinneissa ja tapahtumissa on ollut erinomainen. Valehtelisimme tosin, jos väittäisimme, ettei joukossa olisi muutama ajatus turhasta sovelluksesta. Tavoitteemme on voittaa heidät puolellemme ennen hankkeen päättymistä.

Sovellus sisältää valmiita luontoasiantuntijan suunnittelemia reittejä eri haastavuusasteilla. Reitit kulkevat jo valmiiksi ylläpidettyjä ja huollettuja polkuja pitkin, joissa suurimmassa osassa on jo fyysiset opasteetkin luonnossa. Ne on suunniteltu kulkemaan upeimpien nähtävyyksien, erikoisuuksien ja jopa salaisten kauniiden paikkojen läheisyydessä. Suunnittelussa on otettu huomioon, että reiteillä olisi mahdollisimman paljon palveluita, kuten laavuja, kuivakäymälöitä, majoitusta, kahviloita, ravintoloita, museoita jne. Reiteissä on kaikille ja kaiken tasoisille retkeilijöille jotakin aina muutaman tunnin kevyestä sunnuntaikävelystä haastavampaan koko päivän patikointiin erämetsässä niukoilla palveluilla. Patikointiin vaihtelua tuo Hämeen Härkätie polkupyöräilyreitti sekä myöhemmässä vaiheessa sovellukseen lisättävät Tavastia Blueways -hankkeen melontareitit.

Vaikka reiteillä on jo paljon nähtävää ja koettavaa ja ennen kaikkea luonnonrauhasta nauttimista, on jokaiselle reitille kehitetty oma retkeilijää aktivoiva teemansa. Teemat ovat hyvinkin erilaisia. Joukossa on metsäjoogaharjoitteita, alueen historiaa, tietoutta ja reseptejä luonnonkasveista ja -yrteistä, partiolaisten metsätaitoja, liikunnallisia sisältöjä nuorille ja lapsille jne. Teemat aktivoivat kulkijaa ja tuovat helposti mielenkiintoista tietoutta alueesta, luonnosta ja kulttuurista.

Tässä vaiheessa DigiTrail haluaakin osoittaa mitä nöyrimmät kiitokset kaikille huipuille yhteistyökumppaneille, jotka ovat olleet mukana teemojen kehittämistyössä! Näin on saatu jakaa myös muiden hankkeiden ja toimijoiden kehittämiä sisältöjä ja tuloksia julki, tuoda niille näkyvyyttä ja ottaa ne käyttöön uudella tavalla.

Parasta testaamisessa on ollut saamamme palaute, erityisesti tärkeimmältä kohderyhmältämme, kansainvälisiltä luontomatkailijoita. Heille tämä digiopas on ollut ehdoton, jotta he ovat uskaltautuneet, jopa ehkä pelottavaankin, Suomen metsään yksinään ilman opasta tai paikallista. Sovelluksen avulla he ovat saaneet nauttia kauniista luonnosta pelkäämättä eksyvänsä ja etteivät enää tiedä sijaintiaan kartalla.

Kehitettävää on vielä paljon, mutta on ollut antoisaa saada jakaa kauniita luontoreittejämme kaikille: alueen asukkaille, kotimaan ja ulkomaan matkailijoille. Sovelluksen avulla olemme voineet nostaa esille kävijöille alueen kauniit nähtävyydet, kertoa heille niistä jotain sekä vinkata heille kirjon alueen palveluita ja aktiviteettimahdollisuuksia matkailualan toimijoilta. Ja näin lisätä myös yrittäjien näkyvyyttä ja heidän myyntiään. Parasta on, että kaikki tämä tieto kulkee helposti retkeilijän mukana omalla mobiililaitteella.

Lataa myös itsellesi sovelluksemme, vaikka perinteisen kartan tueksi. Sovellukseen voi tutustua osoitteessa www.digitrail.fi, josta sovelluksen lataamiseen löytyy ohjeet. DigiTrail-hankkeeseen voi tutustua osoitteesta www.hamk.fi/digitrail sekä Facebookissa ja Instagramissa. YouTube ja Flickr tileillämme on paljon kuvia ja videoita, joita jokainen voi hyödyntää omassa toiminnassaan ja markkinoinnissaan! #digitrailfinland

Kuvassa vasemmalta: luontoasiantuntija Heikki Rantala, projektipäällikkö Heidi Kerkola, tekninen asiantuntija Antti Juntunen, sovelluskehittäjä Jerry Lehtisyrjä, sovelluskehittäjä Toni Lavonen (kuvasta puuttuvat tutkija Jaana-Maija Koivisto ja markkinointivastaava Marjo Vaalgamaa)

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Heidi Kerkola, joka on toiminut DigiTrail-hankkeen projektipäällikkönä syyskuusta 2017 lähtien. ”Loistavaan projektitiimiimme kuuluu lisäksi luontoasiantuntija, tutkija, teknisiä toteuttajia sekä markkinointivastaava. Koko tiimi nauttii verkostoitumisesta ja aktiivisesta yhteistyötä eri toimijoiden ja hankkeiden kanssa.”
Kuvat: DigiTrail-hanke

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.