Integration 2018 4

Monien mahdollisuuksien maaseutu myös maahanmuuttajille - maaseutuverkostolaiset tuulettamassa käsityksiä Integration2018-seminaarissa

Maaseutuverkosto (MMM ja maaseutuohjelma) osallistuivat Integration 2018 tapahtumaan Kulttuuritalolla 18.-19.9. Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja se oli kotouttamiskentän yhteisponnistus. Ministeriöiden, rahastojen ja kaupunkien lisäksi mukana on järjestöjä ja hankkeita.

Ständillä MMM:n ja maaseutuohjelman rooli herätti vähän hämmästystä, mutta vastaanotto oli erittäin positiivinen, kun avasimme asiaa. Kerroimme, että maaseudulla on tilaa, työtä ja työpaikkoja (40 % yrityksistä) ja nuoria ihmisiä tarvitaan ja lisäksi sen, että maaseutuohjelmasta rahoitetaan kotouttamishankkeita.
Helsingissä järjestetty tapahtuma – vaikkakin valtakunnallinen – ja oli todella ilo huomata, miten ihmisten käsitykset MMM:stä ja maaseutuohjelmasta vähän päivittyivät ja piristyivät.

Kaiken kaikkiaan Integration2018 –tapahtumaan osallistui lähes 1000 ihmistä. Meitä järjestäjiäkin oli yli 20. Tapahtumassa vallitsi todella hyvä henki ja positiivinen tunnelma asian vakavuudesta huolimatta. Hallinnonalojen yhteistyö osoitti taas voimansa ja erityiskiitokset osoitan TEM:n ja SM:n kollegojen suuntaan sekä ESR-rahoitteisen Kyky II -hankkeen tehopakkauksille.

Optimising the use of EU funding on integration, Programme Manager Grzegorz Gajewski, DG Home

Maaseutuverkoston tulevaisuuden maaseutuyrittäjyys –työryhmän maahanmuuttajien työllistymisen ad hoc-ryhmä järjesti myös paneelikeskustelun teemalla: Monien työmahdollisuuksien maaseutu. Pääkuvassa ovat panelistit Jarmo Matintalo, Tiina Sotkasiira, Kaisu Keisala-Kaseja ja Elisa Vepsäläinen sekä maaseutuyrittäjyyden työryhmän edustaja Juha-Matti-Markkola.

Paneelikeskustelun yhteydessä esitettiin videoita, hienoja tarinoita. Maahanmuuttajia työllistäneen työnjohtaja Raimo Hirvasniemen Profin Oy:n puheevuoro on vakuuttava. Maahanmuuttajien työllistymisessä on ollut auttamassa Startup Refugeesin maaseutuohjelmasta rahoitettu hanke Pohjois-Pohjanmaalla, katso video:

Maahanmuuttajien työllistymisen ad hoc ryhmä julkaisi myös julkilausuman, mitä pitäisi tapahtua, jotta maahanmuuttajat työllistyisivät maaseudulla.


Maailmassa on tällä hetkellä 66 miljoonaa pakolaista. Tilanne ei näytä helpotuksen merkkejä ja ilmastonmuutos pakolaisuuden syynä tulee kasvamaan.


Tapahtumassa pääsi tutustumaan pakolaistelttaan ja siellä näytettiin videota, joka oli kuvattu 1 miljoonan myanmarilaisen pakolaisen leirillä Bangladeshissa. Todella pysäyttävää. Video tullaan julkaisemaan tapahtumaan sivulla.

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Marianne Selkäinaho, MMM
Kuvat: Marianne Selkäinaho ja Meri Kiikkala

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.