Ilman meita 1

”Ilman meitä täällä ei tapahtuisi mitään!” – Avoimet kylät -päivä toi kyliin yhdessä tekemisen meiningin

Kesäkuun toisena lauantaina vietettyyn Avoimet kylät -päivään osallistui lähes 600 kylää, jotka järjestivät saman verran erilaisia tapahtumia ympäri Suomea. Ensimmäisten arvioiden mukaan tapahtumat keräsivät hyvin yleisöä, vaikka tarkka kokonaismäärä ei olekaan vielä selvillä. Varmaa on se, että tavoite yhdessä tekemisestä ympäri Suomen toteutui mainiosti.

Ensimmäistä kertaa Avoimet kylät -päivään mukaan lähtenyt Espoon Kivenlahti onnistui omassa tapahtumassaan hyvin, ja tasainen kävijävirta toi tapahtumaan noin 400 osallistujaa. Alun perin viiden tilan maaseutukylän päälle rakentuneessa, nykyään 8000 asukkaan Kivenlahdessa oman alueen tapahtumille on huutava kysyntä:
- Ilman yhdistystoimijoita täällä ei tapahtuisi mitään! Kaupunki järjestää tilaisuuksia yleensä naapurikaupunginosissa, mutta meitä tarvitaan tuomaan saavutettavia tapahtumia ihmisten lähelle, Kivenlahtiseuran puheenjohtaja Johanna Virranne kertoo.

Avoimet kylät -päivän tapahtumaa olivat järjestämässä alueen yhdistykset ja yritykset, ja ohjelmasta löytyi sekä keppishevosrataa että Steel Bandiä. Tunnelma Ala-Kivenlahden torilla oli riemukas ja rento.
Torin laidalla sijaitseva K-Market oli mukana kyläkauppapäivässä ja tapahtumapäivän järjestelyissä – kuten yleensäkin. Kauppias osallistuu aktiivisesti kylän tapahtumiin ja Avoimet kylät -päivänä keppihevosradan suorittajille hän tarjosi jäätelön.
- Kyllä täällä tervehditään kaupassa. Kun menen kauppaan, tunnen yleensä kaikki, sanoo Virranne ja kuulostaa aivan siltä, kun puhuisi mistä tahansa kylästä.


Johanna Virranne esittelee 1800-luvusta muistuttavaa tiilitehtaan työntekijöiden lasten opettajan asuntoa, jossa toimii nykyään päiväkoti. Sen vierestä löytyy Kahvi-Kaisan puutalo, joka toimii yhdistysten kokoustilana. Talot sijaitsevat kivenheiton päässä torista, kerrostalojen keskellä.

Uudeltamaalta löytyy myös yksi Avoimet kylät -päivän suurimmista tapahtumista: Raaseporin Pohjan kirkonkylällä järjestettävä Pohjan päivä keräsi tänä vuonna noin 1200 osallistujaa – mikä lähentelee jo kylän 1500 asukkaan määrää. Nelivuotias Pohjan päivä on yhtä vanha kuin valtakunnallinen Avoimet kylät -päivä, ja suosio on kasvanut vuosi vuodelta:
- Tänä vuonna myös kaupunki lähti tapahtumaan innokkaasti mukaan ja kaupunginjohtaja Ragnar Lundqvist toimi tapahtuman suojelijana. Kaupunki järjesti oman workshopin osana tapahtumaa, ja he saivat siitä valtavasti ideoita omaan työhönsä. Tällainen yhteistyö sekä kaupungin että järjestävien toimijoiden kanssa on päivän kaikkein parasta antia, Pohjan kirkonkylän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marianne Liitelä kertoo.


Tunnelmia Pohjan päivästä. Kuva: Marianne Liitelä

Samoin kuin Kivenlahdessa, myös Pohjassa tapahtumaa luonnehdittiin onnistuneeksi:
- Kaikki ovat olleet innoissaan, sekä asukkaat ja osallistujat, Liitelä summaa.

Vaikka virallista päätöstä ei vielä ole, aika varmaa on, että Avoimet kylät -päivä nähdään Kivenlahdessa myös ensi vuonna. Toiveena on, että myös muut espoolaiset asuinalueet lähtisivät päivään mukaan. Pohjassa päivä on jo niin vakiintunut perinne, että jatko on varmaa. Pohjan päivä on joka vuosi.

Seuraa Avoimet kylät -tapahtumaa kotisivuilla ja Facebookissa.

Pääkuvassa Kivenlahtiseuran sihteeri Hannele Pitkä-Liukkonen, kyläkauppias Toni Penttala ja Johanna Virranne Ala-Kivenlahden torilla.

27.6.2018

Muokkauspäivämäärä: Feb 17, 2020
Teksti: Sofia Tuisku
Kuvat: Sofia Tuisku, paitsi Pohjan kuva: Marianne Liitelä

Tämä on karuselli, jossa on artikkeleita. Navigoi edellisen ja seuraavan painikkeen avulla.