Maaseutuverkostotoiminta alkoi toki Suomessa jo 2007, mutta monissa EU-maissa vasta myöhemmin. Siksi tänä vuonna juhlistettiin eurooppalaisen maaseutuverkostotoiminnan 10-vuotissynttäreitä. Paikalle oli kutsuttu noin 450 osallistujaa ja edustettuina olivat kaikki EU-maat.
Tilaisuuden avasi maatalouskomissaari Phil Hogan, joka totesi, että maaseutuverkostotoiminta on ollut menestys ja se on pidettävä mielessä, kun uutta CAP-suunnitelmaa nivotaan kasaan. Hoganin kanssa samoilla linjoilla oli myös edellisenä yönä pikkutunneille Brexitin parissa kokoustanut Euroopan komission puhemies Margaritis Schinas.
- Tämä maaseutuverkostotoiminta edustaa EU:n positiivista agendaa, totesi Schinas
Schinas muistutti vaikuttavassa puheessaan siitä, miten tärkeää meidän on tuoda esiin myös kaikkea sitä hyvää, mitä EU:ssa saadaan aikaan, sillä toisenlaista sanomaa julistetaan nyt kyllä kovaan ääneen. Schinasin mukaan meidän tehtävämme on antaa totuudenmukaisia vastauksia ihmisten huoliin ja kysymyksiin, kertoa aitoja tarinoita eri puolilta Eurooppaa ja ampua alas valeuutisia, kun sellaisia huomaamme. Schinas korosti, että EU ei ole Brysselissä, se on jokaisessa EU-maassa ja lähellä.
- Nyt Eurooppa on ajatus, mutta siitä on tehtävä tunne - sen on tunnuttava joltain, Schinas sanoi.
Maaseutuverkostopalveluiden Juha-Matti Markkolan tehtävänä avajaistilaisuudessa oli muistella verkostotoiminnan ensi metrejä Suomessa vuonna 2007. Samaan aikaan Suomen verkoston kanssa starttasi matkaan myös Pohjoismaiden ja Baltian maiden verkostojen yhteistyö, joka jatkuu edelleen säännöllisenä ja hyvinvoivana.
Suomalaistubettaja Joona Hellman, joka vuosi aikaisemmin piti puheen nuorisoaiheisessa työpajassa Brysselissä, teki NetworX-tilaisuuteen videotervehdyksen. Joonamaisen reippaaseen ja rentoon tyyliin hän muisteli reissukokemustaan ja kertoi osallistujille siitä, mikä hänen mielestään on tärkeää, kun halutaan ottaa nuoret mukaan toimintaan.
Onnellisuusoppaita vuokralle ja tarroja rintapieliin
Networx-tapahtuma ei ollut vain juhlimista vaan pitkälti sitä, mistä maaseutuverkostotoiminnassa ylipäätään on kyse: hyvien käytäntöjen vaihtamista ja yhteisiä tavoitteita kohti menemistä. Työpajoissa etsittiin eväitä uuden kauden suunnitteluun muun muassa älykkäiden kylien, verkostotoiminnan ja maatalouden innovaatioiden parista.
Suomen ständillä esittelimme salaisuutemme hyviin tuloksiin: yhdessä tekeminen ja se, että asioihin tartutaan rivakasti - pohtimatta aina liikaa. Kerroimme yhdessä-teeman alla muun muassa viestintäverkostosta, innovaatioleireistä, yhteisestä Leader-ilmeestä ja keskisuomalaisten Pöllöparlamentista. Ständille houkuteltiin vierailijoita NetworX-kaverikuvauspisteellä ja Rent a Rural Finn -kilpailulla.
Suomi-ständin sissimarkkinointia teimme jakamalla rintapieliin laitettavia I <3 Finland -tarroja. Lopulta NetworX-väestä leijonanosa kulki tapahtumassa pienen Suomi-mainoksen kera. Jopa maatalouskomissaari Phil Hogan, jonka iloksemme saimme vieraaksemme.
Kyrö Distillery co:n Miko Heinilä, Teemu Hauhia, Pirjo Onikki, Sinikka Torssonen, Tuomas Metsäniemi, komissaari Phil Hogan, Juha-Matti Markkola, Lauri Hyttinen ja MTK:n Marko Mäki-Hakola
Kuitua pohjoiseen niitti menestystä
Rural Inspiration Awards -kilpailun gaala pidettiin ensimmäisen NetworX-päivän iltana. Suomella oli huikeat viisi finalistia viidessä eri kategoriassa ja jokaisen finalistihankkeen edustaja oli paikalla Brysselissä.
Kuitua Pohjoiseen -hanke voitti oman maaseudun elinvoiman kehittäminen -kategoriansa ja alleviivasi näin toimivien tietoliikenneyhteyksien tärkeyttä. Voittajahanke on kaksivuotinen tiedotushanke, jonka tarkoituksena on tiedottaa ja informoida kyliä ja kyläläisiä, yrityksiä ja kuntia nopean ja toimintavarman valokuitupohjaisen laajakaistaverkon tuomista mahdollisuuksista sekä maaseuturahaston rahoitusmekanismeista verkon rakentamiseksi. Projektissa on autettu jopa 20 eri yhteisöä Lapin alueella. Lapissa 31 kylällä on nyt nopea verkkoyhteys, josta hyötyy yli 3000 taloutta.
Lisätietoja: