Tapahtuman toteuttivat Keski-Suomen kylät ry ja JyväsRiihi ry.
Kyläasiamies Reena Laukkanen-Abbey Keski-Suomen kylät ry:stä kertoo:
- Tapahtuma toteutettiin osana Kyläsuunnitelmalla eteenpäin -hanketta. Poikkeustilanteen vuoksi halusimme peruuntuneen opintoretken tilalla tarjota jotain vastaavaa. Lähdimme kyselemään, mitkä kylät olisivat kiinnostuneita olemaan tapahtumassa mukana. Hyvin pian viisi kylää ilmoittautuikin iloksemme mukaan.
Videoita ja matkaoppaan haastatteluja
Tapahtuma toteutettiin niin, että kyseiset viisi keskisuomalaista kylää tekivät ennakkoon esittelyvideot, jotka retkellä katsottiin ensin. Kylät olivat videoihinsa poimineet oman kylän erityispiirteitä ja erikoisuuksia, mutta myös yleistä tietoa, historiaa ja kuvausta kylästä. Videoilla kyläläiset esittelivät mielenkiintoista ja hämmästyttävää toimintaansa sekä kertoivat ajankohtaista asiaa kylätoiminnasta. Kylien videoilla ja puheenvuoroissa käytiin läpi mm. kylämatkailua, luontoa, kulttuuria ja perinteitä, kuten kylien omia tapahtumia. Lisäksi kerrottiin kylien elinkeinoista, nuorista sekä kylien kehittämisen tulevaisuudenkuvista.
Videon katsomisen jälkeen joka kylältä mukana oli kyläaktiiveja vastaamassa matkaoppaan Outi Raatikaisen lisäkysymyksiin. Katsojat pääsivät myös esittämään kysymyksiä chatin ja tekstareiden kautta.
Seuraavat kylät Keski-Suomesta olivat mukana tapahtumassa:
- Koiviston ja Konginkankaan kylät/ Kömin kilta, Äänekoski
- Korpilahden pohjoiset kylät, Korpilahti
- Pihlajaveden kylä, Keuruu
- Länkipohjan kylä, Jämsä
Kokemus yllätti positiivisesti myös järjestäjät
- Tapahtuma oli meillekin uudenlainen kokeilu, joita me ajan hengen mukaisesti kannustamme kaikkia kokeilemaan. Teknisesti tapahtuma onnistui tosi hyvin! Yhteydet toimivat hienosti, chat ja tekstaripalvelu löydettiin hyvin. Ja nyt, kun katsoo matkavideon katsomiskertoja Youtubesta, niin 1200 katsomiskertaahan vastaa yli 25 bussia, joten myös osallistujamäärän suhteen onnistuimme loistavasti, JyväsRiihi ry:n hankeneuvoja Jenni Tiainen iloitsee.
Reena myötäilee:
- Kyllä, tuollaista osallistujamäärää emme ole koskaan saaneet livetapahtumaan, joskus yhdenkin bussin saaminen täyteen tekee tiukkaa. Ihmisiä kyllä kiinnostaa kylien elämä, mutta aikaa tällaisille vierailuille ei ihmisillä tunnu useinkaan kiireisen elämän keskellä olevan. Nyt jokainen voi tehdä virtuaalisen matkan, silloin, kun itselle sopii ja kotisohvalta käsin. Lisäksi meidän kylien ihmiset esiintyivät etäyhteyksienkin päästä luontevasti ja lämpimästi, ja kylien elämä näyttäytyi hyvin positiivisena ja uudet asukkaat tervetulleina. Myös kyläläiset kertoivat saaneensa oppia toinen toisiltaan ja uudenlaisen virtuaalisen tapahtuman toteutukseen. Osallistuvat kylät kommentoivat, että kylävideon tekeminen rohkaisi, ja jatkossa niitä saatetaan tehdä lisääkin.
Tapahtuma toi valtavasti näkyvyyttä kylätoiminnalle ja maaseudun kehittämiselle, myös monet mediat tarttuivat aiheeseen. Virtuaalimatka oli myös ympäristöystävällisempi ratkaisu kuin perinteinen bussikierros. Retken palautteessa kiitettiin tapahtumaa ja kivojen kylien luovuutta ja aktiivisuutta.
Retken lopuksi Keski-Suomen kylät ry:n Reena Laukkanen-Abbey kertoi vielä mm. Kylämme.fi -palvelusta, josta löytyy paljon hyödyllistä materiaalia mm. kyläsuunnitelmien tekemiseen. JyväsRiihen Jenni Tiainen puolestaan kertoi maaseutuohjelman Leader-rahoituksesta, jolla mahdollistetaan ihmisten kokoisia ideoita, vaikkapa nimenomaan kylissä.
Voimme siis suositella vastaavanlaisia retkiä myös muille Suomessa!
Tervetuloa matkalle videotallenteen kautta
Matkalle pääsee mukaan myös jälkeenpäin, tallenne matkasta löytyy Keski-Suomen maaseudun Youtube-kanavalta, osoitteesta https://youtu.be/0sfpC5mi-58
Virtuaalisen matkan maalle järjesti Kyläsuunnitelmalla eteenpäin -hanke sekä Keski-Suomen kylät ry ja JyväsRiihi ry, yhteistyössä Digisti kylään- hankkeen kanssa. Matkaoppaana toimi Jyväskylän matkailuoppaat ry:n Outi Raatikainen.